Noi reguli impuse în zonele cu incidență ridicată a cazurilor de Covid-19

6 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Din fericire, Buzăul nu se regăsește în lista  județelor în care va fi nevoie să se aplice aceste restricții, ultima raportare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență indicând că nu există localități în care rata de infectare cu noul coronavirus să depășească acest prag.

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat aseară un nou set de măsuri ce se impun în condițiile creșterii numărului zilnic de infectări cu noul coronavirus, implicit a numărului de pacienți cu Covid-19 din secțiile de Terapie Intensivă. Deciziile au fost anunțate la finalul ședinței de ministrul Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat, și se referă la introducerea unor restricții la nivel local, în zonele în care rata de infectare este de cel puțin 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. De asemenea, au fost anunțate și câteva decizii care se aplică pe plan național, în scopul limitării riscurilor de infectare.

Astfel, ministrul Nelu Tătaru a anunțat că a fost actualizată listă țărilor și zonelor cu risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din aceste regiuni. Excepție de la măsura carantinării vor face persoanele care rămân în România o perioadă de maxim 3 zile și prezintă la sosire rezultatele unui test negativ de Covid-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte. Carantina persoanelor sosite din zone cu risc se instituie pentru o perioada de 14 zile, însă această perioadă se poate reduce la 8 zile dacă persoanele respective efectuează pe cheltuială proprie un test de Covid-19 în a opta zi, iar rezultatul este unul negativ.

 

Celelalte măsuri adoptate în ședința de aseară a Comitetului Național pentru Situații de Urgență au fost anunțate de secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat cu această ocazie că presiunea pe sistemul sanitar începe să fie foarte mare, adăugând că doar în cursul zilei de ieri au fost solicitate 94 de cereri de transfer al pacienților, din cauza lipsei locurilor în spitale.

O măsură cu aplicabilitate imediată și care, cu siguranță va stârni multe nemulțumiri în rândul celor care contestă restricțiile și însăși existența pandemiei se referă la organizarea de sărbători religioase care adună un număr mare de credincioși. Acest lucru va fi permis în perioada următoare doar cu participarea credincioșilor care locuiesc în localitatea în care are loc ceremonia religioasă, fiind sistate pelerinajele. Măsura a fost anunțată în contextul apropierii sărbătorii Sfintei Parascheva de la Iași, eveniment cunoscut ca cel mai mare pelerinaj religios din țară. Anul acesta, sărbătoarea se va desfășura fără participarea pelerinilor din țară, Raed Arafat explicând că riscul de infectare nu este reprezentat doar de aglomerarea care se creează la moaștele Sf. Parascheva ci și de faptul că pelerinii călătoresc sute de kilometri cu autobuzele, ore în șir, și este suficient ca doar unu din ei să fie infectat, pentru a transmite virusul tuturor celor cu care călătorește.

O altă măsură se referă la depunerea jurământului de către noii aleși în urma scrutinului din 27 septembrie și care se află în izolare sau carantină. Propunerea în acest caz este ca aceștia să poată depune jurământul de la distanțăm prin mijloace electronice de comunicare, fără organizarea ceremoniilor specifice care aveau loc de obicei cu acest prilej.

 

De asemenea, în localitățile în care rata de infectare depășește 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, instituțiile publice, precum și operatorii economici, trebuie să analizeze modul de desfășurare a activității, astfel încât să se permită munca de acasă a angajaților, acolo unde acest lucru este posibil, fiind recomandată și decalarea programului de lucru. Raed Arafat a menționat că se analizează și măsura suspendării activității, agenților economici care nu respectă regulile de protecție sanitară, măsură care, de altfel, a mai fost anunțată și în perioada verii, însă nu a fost pusă în aplicare până acum.

Este în analiză şi posibilitatea implementării în curând a măsurii de închidere a activităţii sau mai bine zis a suspendării activităţii agenţilor care nu respectă reglementările, cel puţin timp de 30 de zile de la momentul constatării abaterii. Măsurile vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limităm la acele măsuri: purtarea măştilor în spaţii închise, dar şi deschise, în mod deosebit în spaţiile publice unde există aglomeraţie şi este nevoie de portul măştii, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile şi, bineînţeles, luând în considerare dacă aici există focare sau nu, dacă este răspândire comunitară, atunci luarea în considerare a carantinării acestor localităţi, interzicerea evenimentelor precum nunţi, botezuri în zonele în care sunt cu incidenţa mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5”, a declarat secretarul de stat.

 

Comitetele locale pentru situații de urgență au obligația de a se întruni în cel mult 48 de ore de la anunțarea acestor noi măsuri, pentru a analiza situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități și a impune aceste reguli acolo unde este depășită incidența de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. De asemenea, chiar dacă nu există localități cu o incidență atât de ridicată autoritățile locale au obligația de a monitoriza permanent situația, iar comitetele județene pentru situații de urgență trebuie să se întrunească în cel mult două zile după ce se depășește pragul de 1,5 cazuri la mie în decurs de 14 zile.

La nivelul județului Buzău, acest comitet s-a întrunit ieri, iar cu această ocazie a fost analizată și situația epidemiologică actualizată la nivelul întregului județ. Conform datelor DSP, în județ nu există localități în care incidența cazurilor de Covid-19 să depășească 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele două săptămâni. Cea mai mare incidență se înregistrează la Vernești, unde au fost confirmate până ieri 13 cazuri noi în 14 zile, ajungându-se astfel la o rată de infectare de 1,42 la mie. Pe locurile următoare cu incidențe mai ridicate se află localitățile Viperești și Luciu cu rate de infectare de 1,17 , respectiv 1,12 la mie. În restul localităților din județ, rata de infectare în ultimele două săptămâni este sub unu la mie, inclusiv în municipiul Buzău, unde sunt confirmate cele mai multe cazuri de Covid-19. Astfel, la nivelul municipiului vorbim de o incidență de 0,84 la mie, în timp ce la Râmnicu Sărat, rata de infectare este de 0,69 la mie, aici existând și un focar cu 58 de cazuri la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională.

 


Adaugati un comentariu


 

*