Cercetătorii Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice, premianții NOBEL pentru Medicină 2020

6 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Cei trei au fost recompensați pentru contribuția lor „decisivă” în lupta împotriva virusului care provoacă Hepatita C. Premiul a fost anunțat în cadru restrâns, luni, 5 septembrie, la Institutul suedez Karolinska. Pe 10 decembrie, participanții vor participa online la ceremonia de decernare, din cauza pandemiei de coronavirus.  

 

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat, anul acesta, cercetătorilor Harvey J. Alter (SUA), Michael Houghton (Marea Britanie) și Charles M. Rice (SUA), care au fost recompensați pentru contribuția lor „decisivă” în lupta împotriva Hepatitei C, transmisă prin sânge. „Boala este o mare problemă de sănătate la nivel global, provocând oamenilor din întreaga lume ciroză și cancer la ficat”, așa cum a precizat juriul Nobel.

Datorită descoperirilor celor trei oameni de știință, bolnavii de Hepatita C pot fi acum vindecați, se menționează în motivarea Institutului Karolinska din Stockholm, care subliniază că cei trei cercetători au identificat cauza hepatitei cronice și au facilitat analize de sânge, precum și crearea de noi medicamente care au salvat milioane de vieți omenești.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), anual 70 de milioane de oameni sunt infectați cu hepatita C la nivel global, iar aproximativ 400.000 de persoane mor din cauza complicațiilor acestei boli, care adesea rămâne nedescoperită ani întregi în corpul pacienților, timp în care virusul atacă ficatul, provocând de multe ori ciroză și cancer la ficat. Boala se transmite frecvent prin transfuzii de sânge și injecții efectuate deficitar, uneori și prin contacte sexuale.

Virusul Hepatitei C este un mic virus ARN încapsulat, monocatenar, cu sens pozitiv și este singurul virus ARN cunoscut până acum care poate provoca o boală infecțioasă cronică. Nu există deocamdată un vaccin împotriva acestui virus, dar ultimii ani s-au înregistrat succese terapeutice evidente cu cocteiluri de medicamente antivirale, care reușesc să reducă pe termen lung cantitatea virală în organism.

 

Top 10 tari Nobel Medicina (1901-2020)

Primul care a contribuit la descoperirea virusului a fost Harvey Alter care, sfârșitul anilor 70 a observat o contaminare hepatică misterioasă care are loc în timpul transfuziilor și că nu era vorba nici de hepatita A, nici de hepatita C.

În 1989, Michael Houghton și echipa sa au fost creditați cu descoperirea secvenței genetice a virusului numit inițial „virus Non-A-Non-B”. Pentru că virusul nu era cunoscut anterior, transfuziile de sânge nu au putut fi verificate corespunzător, iar din această cauză s-au infectat numeroși pacienți. Un alt mod de transmitere este folosirea multiplă a seringilor, mai ales în cazul dependenților de droguri.

Charles Rice a studiat ani de zile modul în care se replică virusul, iar lucrările lui au condus la apariția unui nou tratament revoluționar, în anii 2010.

După un prim premiu (Chimie) primit de doi virusologi, în 1946, primul Nobel pentru studii privind un virus a fost acordat în 2008. Acestuia i se adaugă alte 17 premii directe sau indirecte legate de studii privind virusurile, potrivit fostului secretar al Academiei suedeze de științe, Erling Norrby.

În 1974, românul George Emil Palade, absolvent al Colegiului B.P.Hasdeu din Buzău și al UMF Carol Davila din București a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duvepentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”, cu referire la cercetările sale medicale efectuate la Institutul Rockefeller pentru Cercetări Medicale).

 

La anunțarea laureaţilor Nobel din acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, festivitatea a fost mult redusă față de anii anteriori, iar numărul jurnaliștilor prezenți la eveniment a fost foarte mic.

Ceremoniile de decernare a premiilor, care au loc prin tradiţie la 10 decembrie (ziua morții lui Alfred Nobel, descoperitorul dinamitei), la Stockholm și Oslo, se vor desfășura, de asemenea, altfel decât de obicei. Laureații nu vor primi premiile personal, ci vor participa la ceremonie, din țările lor, prin teleconferință, iar valoarea în bani a Premiilor Nobel, care este anul acesta de 10 milioane de coroane suedeze – cu un milion de coroane mai mult decât în 2019 (aprox. 957.000 euro), va fi virată fiecărui premiant, în cont.

După medicină, marți se anunță Nobelul pentru fizică, miercuri pentru chimie, iar joi pentru literatură.

Prestigiosul Nobel pentru Pace va fi decernat vineri, la Oslo.

Premiul pentru Economie, creat în 1968, va închide sezonul, lunea viitoare.

Surse: (dpa, afp, rtr)

 

Anunțarea Premiului NOBEL pentru Medicină și Fiziologie 2020

 


Adaugati un comentariu


 

*