Trei spitale din România vor oferi recomandări de urgență în cazul intoxicațiilor

6 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Totodată, cele trei unități medicale vor primi informații de la producătorii din industria chimică referitoare la substanțele chimice periculoase.

 

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect legislativ având ca scop transpunerea în legislația națională a regulamentului european privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor chimice. Mai exact, proiectul de hotărâre de guvern înaintat de Ministerul Sănătății completează legislația actuală cu o anexă care se referă la  răspunsul în situații de urgență privind sănătatea, generate de intoxicațiile cu substanțe chimice periculoase.

Cea mai importantă măsură prevăzută în actul legislativ o reprezintă desemnarea a trei spitale din sistemul public de sănătate drept centre avizate să furnizeze recomandări medicale în caz de urgență către publicul larg și specialiștii din domeniul medical.

Astfel, la nivelul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș şi Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu va funcționa câte un centru de informare toxicologică, ce va avea acest rol. Informațiile furnizate vor avea la bază date pe care cele trei centre le vor primi de la companiile din industria chimică – producători, importatori și utilizatori – cu referire la substanțele chimice periculoase pe care aceștia le pun pe piață sau le dețin.

 

Centrele de informare toxicologică vor fi deservite de personal medical cu experiență în toxicologia clinică şi în formularea măsurilor preventive și curative în caz de intoxicare cu produse chimice sau de afectare a sănătății adulților şi copiilor, după cum se mai arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Același document mai prevede că Institutul Național de Sănătate Publică va fi desemnat ca singura instituție responsabilă de realizarea analizelor statistice a informațiilor transmise, pentru a identifica unde sunt necesare măsuri îmbunătățite de gestionare a riscurilor.

În acest mod vor fi putea fi identificate cu ușurință anumite tendințe în ceea ce privește incidentele, realizându-se o mai bună orientare a acțiunilor preventive.

 

Cele trei centre de informare toxicologică vor putea utiliza portalul pus la dispoziție de  Agenția Europeană pentru Produse Chimice, prin intermediul căruia vor primi informațiile de la companiile din industria producătoare și le vor pune la dispoziție într-o bază de date, creată cu scopul de a servi atunci când este necesar un răspuns în situații de urgență. Portalul va putea fi accesat doar de personal autorizat special în acest sens, dat fiind faptul că informațiile furnizate conțin date confidențiale.

Nu în ultimul rând, proiectul conține prevederi pentru elaborarea unor proceduri privind accesul la informaţii şi colaborarea autorităţilor de control care au responsabilitatea de a verifica modul în care importatorii şi utilizatorii au respectat cerințele privind transmiterea informațiilor în legătură cu aplicarea codului identificatorului unic de formulă pe eticheta produselor care conțin un amestec chimic periculos pentru sănătate. Conform reglementărilor europene, acest cod trebuie să fie aplicat obligatoriu în Uniunea Europeană pe etichetele tuturor produselor chimice care reprezintă iun pericol pentru sănătate.

Începând cu anul trecut, în România există un Registru național de informare toxicologică, care conține o bază de date cu amestecurile chimice periculoase pentru sănătate comercializate în țară.

 


Adaugati un comentariu


 

*