Noi măsuri de relaxare, odată cu prelungirea stării de alertă
O hotărâre de guvern în acest sens a fost adoptată azi, și va intra în vigoare de săptămâna viitoare.
În ședința de guvern care a avut loc azi a fost adoptată hotărârea de guvern care prevede prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă, în condițiile în care precedenta decizie în acest sens expira pe 12 aprilie. Așadar, începând de luni, starea de alertă se prelungește, implicit majoritatea restricțiilor și obligațiilor aflate în vigoare până acum. Se va purta în continuare mască de protecție în spațiile publice închise și în zonele aglomerate precum piețele, târgurile, stațiile de autobuz sau gările. De asemenea, masca se va purta în continuare și la locul de muncă excepție făcând birourile în care lucrează maxim 10 angajați, cu condiția ca toți să fie vaccinați.
Deși campania de vaccinare anti-Covid bate pasul pe loc de ceva vreme și cresc îngrijorările față de noua tulpină Delta, hotărârea adoptată azi cuprinde și unele măsuri de relaxare. În același timp, autoritățile se rezumă doar la a recomanda vaccinarea, fără a mai întreprinde vreo acțiune concretă în acest sens, astfel încât, odată cu aceste noi măsuri de relaxare, care sunt bine venite, de altfel, să se diminueze riscul de răspândire a infecțiilor.
Astfel, începând de luni, la activitățile cultural-artistice în aer liber pot participa până la 1.000 de persoane pe scaune, iar la nunți, botezuri, mese festive și alte evenimente de acest gen suprafața pe care organizatorul trebuie să o asigure pentru fiecare persoană se reduce de la 4 la 2 metri pătrați.
În același timp, în cazul teraselor și restaurantelor cu mese la exterior se elimină acea restricție care impunea un număr de maxim șase persoane la masă, din 12 iulie nemaiexistând nicio limitare în acest sens. De asemenea, persoanele care însoțesc copiii la locurile de joacă în spații închise nu mai este obligatoriu să fie vaccinate. Cea mai importantă modificare se referă la perioada te timp în care persoanele care au imunitate naturală după ce au trecut prin boală beneficiază de același regim cu persoanele vaccinate. Dacă până acum, această perioadă era de 90 de zile, începând de luni aceasta se dublează la 180 de zile. Aceste modificări au fost anunțate de secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că „măsurile care se iau sunt condiţionate de incidenţe, iar noi, din fericire, încă suntem într-o situaţie controlată şi într-o situaţie foarte bună la acest moment. Însă, prin mobilitate, ieşirea din ţară şi mersul în alte ţări unde varianta Delta este prezentă, este posibil să fie din ce în ce mai mult creştere pe linia variantei Delta. Rămânem pe recomandarea că vaccinarea rămâne singura soluţie pentru a evita cel puţin un impact grav al infectării şi acest lucru se vede în alte ţări, unde, într-adevăr, chiar dacă a crescut semnificativ numărul cazurilor, totuşi impactul pe secţiile de terapie intensivă nu este la fel ca şi înaintea vaccinării”.
Se pare însă că recomandările și postările pe rețelele de socializare referitoare la necesitatea vaccinării nu mai au nici un efect, dezinteresul populației în acest sens fiind din ce în ce mai evident, alimentat și de situația epidemiologică favorabilă și de măsurile de relaxare. S-a ajuns astfel în situația ca dozele de vaccin aflate în stoc să se apropie de data expirării, iar pentru a nu se pierde, România le donează altor țări. Astfel, tot în ședința de azi a fost adoptată o hotărâre referitoare la acordarea unui ajutor umanitar Republicii Moldova și Georgiei, constând în peste 110.000 de doze de vaccin. Mai exact, 100.620 de doze de ser de la Pfizer vor fi donate Republicii Moldova, iar 10.000 de doze de la AstraZeneca vor ajunge în Georgia.
Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și structurile de specialitate aflate în coordonarea acestuia, sau Ministerul Apărării Naţionale, după caz. Documentul legislativ adoptat azi mai prevede că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport, din bugetul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii.