Tulpina Delta a SARS-COV-2 pune România pe jar

Specialiștii în sănătate publică spun că în județele din țară în care s-au depistat cele mai multe cazuri de infectare cu această tulpină este posibil să existe transmitere comunitară.

 

Deși situația epidemiologică s-a stabilizat la un nivel „foarte bun”, după cum au anunțat autoritățile, specialiștii în sănătate publică au început să își facă griji în privința evoluției viitoare a acesteia. Înmulțirea cazurilor de infectare cu tulpina Delta (varianta indiană) a noului coronavirus, considerată cea mai periculoasă dintre toate mutațiile coronavirusului până acum, din cauza gradului ridicat de contagiozitate, crește gradul de îngrijorare. Aceasta are un grad de contagiozitate cu 60% mai mare decât tulpina Alfa, din Marea Britanie, iar autoritățile spun că este posibil să existe câteva zone în România în care să se poată vorbi de transmitere comunitară a acestei tulpini. La acest moment, varianta Alfa este încă dominantă în România, însă în ultima săptămână s-a constatat o creștere rapidă a numărului de cazuri de infectare cu tulpina Delta și există riscul ca până în toamnă, aceasta să devină dominantă și să stea la originea unui al patrulea val al pandemiei. Aceasta a devenit rapid predominantă în India, în lipsa unei bune acoperiri vaccinale, cât și în Marea Britanie, unde există o mai bună acoperire vaccinală.

 

În România au fost confirmate până la acest moment 57 de cazuri de infecţie cu tulpina Delta, în nouă judeţe din ţară, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Ilfov, Argeş şi municipiul Bucureşti. Un prim deces cauzat de infecția cu această tulpină a fost declarat luna trecută în cazul unei persoane de 72 de ani din Pitești, iar ieri au mai fost anunțate două decese la Bacău, în cazul unor persoane de 62 și 35 de ani, care sufereau de alte afecțiuni și nu se vaccinaseră, deși acest lucru era recomandat în cazul lor, făcând parte din categoriile vulnerabile. Unul dintre pacienții decedați provine dintr-un focar cu 6 cazuri, dintre care 4 au fost confirmate cu tulpina Delta. Un motiv de îngrijorare îl constituie faptul că la o parte din infecțiile cu tulpina Delta identificate până în prezent în România s-a stabilit că originea infecției nu era din import, ceea ce denotă posibilitatea existenței transmiterii comunitare.

Din fericire, studiile, efectuate în special în Marea Britanie au confirmat faptul că vaccinurile de la Pfizer și AstraZeneca sunt  eficiente și împotriva acestei tulpini. „Vaccinarea cu schemă completă oferă protecţie faţă de boală, scade riscul de internare, riscul de complicaţii şi de deces” se arată într-un comunicat al comitetului național de coordonare a vaccinării.

 

O suspiciune de infectare cu tulpina Delta există și în cazul a două persoane testate pozitiv după ce au petrecut câteva zile în Buzău, după ce reveniseră recent din Marea Britanie. Au intrat în țară pe baza unor teste RT-PCR negative, fiind astfel scutite de carantină, iar la plecare și-au făcut un nou test antigen, care a ieșit pozitiv. Li s-au recoltat și probe RT-PCR, iar acestea vor fi trimise astăzi la Institutul Victor Babeș din Capitală, în vederea secvențierii. Datorită timpului scurt petrecut în Buzău s-a stabilit că nu era posibil să se infecteze aici, ceea ce înseamnă că au contractat virusul din Marea Britanie, de aici și temerile că ar putea fi vorba de tulpina Delta. Cele două persoane se află în prezent în carantină, fiind derulată și o anchetă epidemiologică pentru identificarea celor cu care au intrat în contact.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat că „vaccinarea scade transmiterea, prin faptul că reduce riscul de infecţie asimptomatică cu 50% până la 70%. Chiar în cazul în care o persoană vaccinată este totuşi testată pozitiv avem date cât se poate de clare care arată că după cel puţin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu circa 30% până la 50%. Deci, fiind testat pozitiv şi vaccinat, după prima doză avem acest risc cu circa 50% mai redus să transmitem infecţia celor cu care intrăm în contact”.

 

Șeful CNCAV a subliniat însă, încă o dată, este cât se poate de clar că, fără a creşte rata vaccinării, fără a creşte numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creştere a numărului de cazuri. Vaccinându-ne suntem în siguranţă în faţa acestei variante Delta. O persoană testată pozitiv, un bolnav care este infectat cu această tulpină Delta poate să genereze încă 6-7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută a bolii în rândul populaţiei şi mai ales în rândul populaţiei nevaccinate”.

Acesta mai precizează că, deși nivelul de protecție al vaccinurilor este ușor mai scăzut pentru infecțiile asimptomatice și formele ușoare de infectare cu tulpina Delta, acesta se menține ridicat pentru formele moderat-severe, grave și critice care ajung la spital. Dr. Valeriu Gheorghiță citează rezultatele studiilor din Marea Britanie, unde tulpina Delta este mult mai prezentă decât în țările UE, rezultate conform cărora vaccinul de la Pfizer asigură o protecţie față de spitalizare de 96%, iar cel de la AstraZeneca, o protecție de 92%.La acest moment tulpina dominantă în România este tulpina Alpha – tulpină britanică. La fel și în Europa, în 84% din secvenţierile efectuate, rezultatul este tulpina Alpha britanică, însă datele arată la acest moment faptul că sunt multe ţări în care tulpina Delta devenit dominantă”, a mai adăugat medicul.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*