România acordă credit în continuare vaccinului de la AstraZeneca

9 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Anunțul a fost făcut după ce Agenția Europeană a Medicamentului a precizat că există o posibilă legătură între administrarea acestuia și apariția unor cheaguri de sânge, însă raportul beneficiu/risc rămâne favorabil vaccinului.

 

Autoritatea europeană de reglementare în domeniul medicamentului a confirmat administrarea vaccinului produs de Astra Zeneca poate să genereze, în unele cazuri, evenimente trombotice. În același timp s-a subliniat că beneficiile obținute în urma vaccinării sunt net superioare riscurilor. În acest context, Comitetul național de coordonare a activități de vaccinare anti-Covid din România (CNCAV) a decis continuarea activității de imunizare cu acest ser, bazându-se pe analiza conform căreia, la nivel mondial au fost consemnate doar 222 de evenimente trombotice la peste 34 de milioane de doze administrate, ceea ce înseamnă o incidență de 0,65 de cazuri la suta de mii de persoane vaccinate. Raportul este nesemnificativ, comparat cu datele care se desprind din evoluția pandemiei în România, ce indică o rată de mortalitate de 2,5 cazuri la suta de pacienți confirmați cu Covid-19.

Aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment. În ultimul timp, din păcate, s-a observat o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor de Covid-19, inclusiv în rândul populaţiei tinere. Aşa cum s-a susţinut de către Agenţia Europeană a Medicamentului, precum şi de către Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, boala se asociază cu un risc considerabil de spitalizare, de deces, inclusiv prin evenimente trombotice. Pe de altă parte, evenimentele trombotice care au fost raportate post-vaccinare sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile care survin după vaccinare, legat de aceste potenţiale evenimente trombotice” a precizat șeful CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Acesta a adăugat că în România nu a fost consemnat nici un eveniment de acest gen, precizând că autorităţile în domeniu şi specialiştii din sistemul medical monitorizează în permanenţă toate datele ştiinţifice disponibile privind vaccinarea,  indicaţiile, profilul de siguranţă, de eficacitate şi de eficienţă, atât pentru vaccinul de la AstraZeneca, cât şi pentru celelalte seruri anti-Covid autorizate.

În perioada următoare va fi lansat și un material informativ cu posibile simptome care pot apărea după vaccinarea ant-Covid, elaborat împreună cu Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, astfel încât persoanele care s-au vaccinat sau care urmează să se vaccineze să afle care sunt potenţialele semne şi simptome pentru care trebuie să solicite un consult medical Acesta va fi disponibil pe on-line platforma Ro.vaccinare, cât și în format fizic, în toate centrele de vaccinare.

În ceea ce privește simptomele unui posibil eveniment trombotic în urma administrări vaccinului de la Astra Zeneca, acestea se manifestă prin  dureri de cap intense care nu cedează la tratamentele obişnuite, şi care se pot asocia cu tulburări de vedere sau apariţia unor mici pete de sânge sau sângerări în afara locului de administrare. Acestea apar în primele 14 zile de la administrarea primei doze, iar în astfel de situații pacienții trebuie să se adreseze urgent unui medic.

 

Dacă nu apar astfel de simptome, dr. Valeriu Gheorghiță recomandă celor care au primit prima doză de la AstraZeneca să meargă cu încredere la rapel, precizând că administrarea unei a doua doze din alt vaccin nu este indicată, întrucât nu garantează eficiența vaccinului. Pe de altă parte, în cazul apariției unui eveniment trombotic sau a șocului anafilactic după prima doză de vaccin AstraZeneca, administrarea celei de-a doua doze este contraindicată.

În ceea ce privește reticența românilor față de acest ser, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că „70% dintre cei care s-au programat la vaccinare s-au prezentat şi s-au vaccinat cu vaccinul de la compania AstraZeneca. Într-adevăr, există un procent de 30%, care au decis amânarea acestei vaccinări, fapt absolut de înţeles. Suntem complet empatici cu ezitarea şi cu îngrijorarea pe care o parte dintre persoane o au. Este un lucru firesc în contextul actual. Datoria noastră este să explicăm exact ceea ce ştim în momentul de faţă. Pot să vă spun că există totuși un număr important de persoane de persoane care doresc să se vaccineze. Este dreptul dumnealor să se vaccineze şi se programează la vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. Tocmai de aceea, cred că este important să transmitem un mesaj cât se poate de clar, în cazul în care extrem de rar, rarisim, apar aceste evenimente, omul respectiv să ştie ce are de făcut, să ştie unde trebuie să apeleze, profesioniştii din domeniul sănătăţii să ştie ce au de făcut, cum trebuie să raporteze şi care este protocolul de diagnostic şi tratament”.

 


Adaugati un comentariu


 

*