Starea de alertă prelungită încă o lună, cu măsuri mai relaxate de Paște și de Ramazan Bayram
Astfel se mențin restricțiile aflate în vigoare până acum, însă de Înviere se va putea circula pe străzi până dimineața, iar românii vor putea să își petreacă minivacanța la munte sau la mare.
Înainte de momentul mult așteptat al începerii revenirii la normalitate, promis de premierul Florin Cîțu pentru data de 1 iunie, românii vor mai petrece cel puțin o lună în starea de alertă, însă de această dată vor avea puțin mai multă libertate de mișcare cu ocazia Paștelui, care se suprapune cu minivacanța de 1 Mai, și de Ramazan Bayram, o sărbătoare importantă a lumii islamice, care are loc după 29 de zile de post.
Ținând cont de noile măsuri adoptate de guvern, credincioșii catolici sunt îndreptățiți să se considere defavorizați, dat fiind faptul că ca de Paștele catolic, restricțiile de circulație în noaptea de Înviere au fost suspendate doar până la ora 2.00, în timp ce de Paștele ortodox și de Ramazan Bayram se va putea circula pe tot parcursul nopții.
Astfel, după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre privind prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă, Guvernul a adoptat această decizie, venind însă cu câteva elemente de noutate legate de relaxarea restricțiilor în perioada celor două sărbători importante ale credincioșilor ortodocși și musulmani.
Astfel, începând cu data de 13 aprilie, când expiră actuala perioadă de stare de alertă, aceasta se prelungește cu încă 30 de zile, ceea ce înseamnă că se menține obligativitatea purtări măștii de protecție în toate spațiile publice, precum și restricțiile privind circulația în intervalul orar 22.00 – 5.00. De asemenea, în localitățile în care incidența îmbolnăvirilor de Covid-19 este cuprinsă între 4 și 7,5 la mie, circulația în week-end este restricționată începând cu ora 20.00, iar programul de funcționare al magazinelor și altor unități de alimentație publică se încheie la ora 18.00. Totodată, în localitățile în care incidența depășește 7,5 la mie aceste prevederi sunt valabile pe tot parcursul săptămânii, până când incidența scade sub pragul de 7 la mie.
De asemenea se menține interdicția organizării de evenimente private precum nunțile și botezurile, în spații închise, fie că e vorba de localuri publice sau spații private. În continuare, competițiile sportive se vor desfășura fără spectatori, iar organizarea de evenimente cu un număr mare de participanți este interzisă, chiar și în spații deschise.
O excepție de la aceste reguli se va face în noaptea de 1 spre 2 mai, când credincioșii care vor să participe la slujba de Înviere pot circula fără restricții și în intervalul orar 20.00 – 5.00.
De restricții mai blânde vor beneficia și românii mai puțin pioși, pentru care Paștele reprezintă pretext de minivacanță, mai ales că anul acesta se suprapune cu perioada de 1 Mai. Astfel, prin hotărârea de guvern adoptată aseară, unităților de cazare din stațiunile montane și de le Litoral li se permite să își primească oaspeții în limita a 70% din capacitatea totală.
Aceeleași excepții se vor face o săptămână mai târziu, când credincioșii musulmani vor putea circula fără restricții în noaptea de 8 spre 9 mai, pentru a participa evenimentele religioase specifice Sărbătorii Bayramului.
Decizia a fost luată după o întâlnire a premierului cu reprezentanții sectorului HORECA, în cadrul căreia s-a discutat despre măsurile care se imune a fi luate în acest sector, în vederea reveniri la normalitate anunțată după data de 1 iunie.