Românii se vor putea vaccina „la liber” cu serul de la AstraZeneca

13 aprilie 2021 | 0 comentarii |

În câteva zile oricine va dori să iși facă acest vaccin va putea să meargă direct la centrul de vaccinare, fără a mai avea nevoie de programare în prealabil.

 

Vaccinul Vaxzevria, produs de compania AstraZeneca în parteneriat cu Univesitatea Oxford, este primul ser anti-Covid care va fi administrat „la liber” în România, fără a fi nevoie de programare. Decizia a fost anunțată astăzi de autorități și este determinată de cererea tot mai scăzută pentru acest vaccin, după discuțiile despre apariția unor cazuri de evenimente trombotice la persoane care au primit prima doză. Autoritățile europene de reglementare în domeniul medicamentului au transmis că este posibil să existe o legătură între administrarea vaccinului și apariția acestor cheaguri de sânge, însă au subliniat că riscul este unul foarte redus, fiind vorba de 222 de cazuri înregistrate la peste 34 de milioane de doze administrate. Deși beneficiile sunt net superioare riscurilor, încrederea populației în acest vaccin a scăzut și, prin urmare, la centrele unde se administrează acest ser se programează tot mai puțini români.

În acest timp, autoritățile medicale de la noi au decis că beneficiile mult mai mari decât riscurile în cazul administrării acestui vaccin îl califică pentru a se continua administrarea lui, astfel că România primește periodic noi doze. Din cauza scăderii încrederii există însă riscul ca multe dintre doze să rămână nefolosite. Chiar astăzi sosesc în țară alte 57.600 de doze, iar majoritatea centrelor din țară au locuri libere la discreție, pentru că cei care doresc să se vaccineze preferă să se treacă pe listele de așteptate pentru serurile de la Pfizer sau Moderna.

 

În încercarea de a impulsiona populația să se imunizeze și cu acest vaccin, la la propunerea coordonatorilor din anumite centre de vaccinare cu AstraZeneca, și ținând cont că în Marea Britanie s-a ajuns la ridicarea unor restricții tocmai pentru că cea mai mare parte a populației s-a vaccinat cu acest produs, Comitetul național de coordonare a vaccinării (CNCAV) a decis ca acest vaccin să fie administrat „la liber”, fără programare. Decizia a fost comunicată astăzi și urmează a fi pusă în practică în câteva zile.

Pentru facilitarea accesului la vaccinare, în centrele în care se administrează vaccinul Vaxzevria de la AstraZeneca și în care sunt locuri disponibile, va fi permisă vaccinarea persoanelor care optează pentru acest tip de vaccin, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă, cu respectarea celorlalte proceduri și instrucțiuni. Vom anunța începerea vaccinării fără programare în termen de câteva zile”, s-a anunțat astăzi pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Practic, cei ce doresc să se imunizeze cu acest ser vor putea merge direct la un centru unde se administrează vaccinul de la AstraZeneca, fără a mai fi nevoie să se programeze pe platformă sau să apeleze la medicul de familie. Aceste persoane vor fi înregistrate în baza de date și vor primi adeverința de vaccinare după administrarea rapelului.

 

În prealabil, este recomandat să se consulte harta interactivă a centrelor din zona în care se află cei care doresc să se vaccineze, pentru a se verifica disponibilitatea locurilor libere.

În cazul în care un centru are locuri libere, persoanele interesate se pot prezenta aici având asupra loc actul de identitate, iar vaccinarea se va efectua în limita capacității de vaccinare a centrului, care este de 96 de persoane pe zi.

La cum stau lucrurile în prezent, este greu de crezut că vor exista în perioada următoare situații în care nu vor fi găsite centre cu locuri libere, dat fiind că adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut considerabil. După 15 aprilie, în unele din aceste centre se va administra și vaccinul de la Johnson & Johnson care a început deja să fie distribuit în Uniunea Europeană, iar miercuri urmează să ajungă în România primele 60.000 de doze. Vaccinul de la Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză, va fi utilizat și pentru imunizarea persoanelor private de libertate, pentru care se vor folosi și alte seruri, în funcție de disponibilități.

Din păcate, și în cazul acestui vaccin au început să apară suspiciuni că ar putea favoriza apariția unor evenimente trombotice post-vaccinare. Guvernul Statelor Unite a anunțat că are în plan să întrerupă administrarea vaccinului Johnson & Johnson, pe fondul îngrijorărilor cu privire la apariția cheagurilor de sânge la șase dintre persoanele vaccinate, deși recunoaște că este vorba despre un efect advers rar. Până acum, peste șapte milioane de americani au fost imunizați cu acest vaccin.

 

Săptămâna trecută, Agenția Europeană a Medicamentului anunța că a început să examineze rapoarte legate de cazuri de sângerări la persoane cărora le-a fost administrat vaccinul produs de Johnson & Johnson, alături de cazurile de la vaccinul AstraZeneca. Șase cazuri de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, dintre care unul fatal, au fost raportate după imunizarea cu vaccinul produs de Janssen, filiala europeană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson. Anterior, FDA stabilise că nu s-a stabilit o legătură între apariția cheagurilor și vaccinarea cu acest vaccin.

Șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță a declarat astăzi că așteaptă precizări de la Agenţia Europeană a Medicamentului cu privire la legătura dintre acest ser şi eventuale evenimente trombotice post-imunizare și „dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă.

Pe de altă parte, în timp ce coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, anunța că de astăzi se va ajunge la o capacitate ce vaccinare de 80.000 de persoane zilnic, premierul Florin Cîțu a postat pe Facebok în urmă cu puțin timp că s-a ajuns la o capacitate de vaccinare de 115.000 de persoane pe zi, îndemnând populația să meargă să se vaccineze. Rămâne de văzut cum vor arăta datele transmise la finalul fiecărei zile, referitoare la activitatea de vaccinare.

Până astăzi, peste 2,3 milioane de români s-au vaccinat anti-Covid cu cel puțin o doză, iar alte 505.000 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru imunizare, a anunțat preşedintele CNCAV, în conferința săptămânală pe acest subiect.

 


Adaugati un comentariu


 

*