Campania de vaccinare se mută între blocuri și în spațiile publice

În același timp, cei care se vor vaccina ar putea beneficia gratuit de pachete de servicii medicale.

 

S-a ajuns la momentul la care centrele comunitare de vaccinare nu mai sunt atât de eficiente, întrucât majoritatea celor care erau dispuși să se programeze și să se deplaseze aici pentru a primi vaccinul au făcut deja acest lucru. Totodată, un mare număr de persoane au fost vaccinare cu ocazia maratoanelor și prin intermediul centrelor drive-thru, iar în condițiile în care numărul persoanelor vaccinate zilnic cu prima doza scade, comitetul național de coordonare a decis că este nevoie de mai multă mobilitate a echipelor de vaccinare.

Prin urmare, campania va intra într-o nouă etapă, în care se va pune mai puțin accent pe centrele comunitare fixe, urmărindu-se ca vaccinul să fie adus cât mai aproape de oameni. „Dacă, până la acest moment, campania de vaccinare s-a bazat foarte mult pe centre de vaccinare fixe – sunt aproape 1.000 de centre de vaccinare, cu aproape 1.500 de fluxuri în care oamenii au programare sau se pot prezenta – în momentul de faţă este important să aducem vaccinul cât mai aproape de beneficiari, ceea ce înseamnă operaţionalizarea unui număr cât mai mare de echipe mobile la nivelul fiecărui judeţ. Vrem ca astfel să avem o acoperire geografică crescută, în mod deosebit pe zona rurală, unde există doritori care vor să se vaccineze, însă sunt foarte mulţi alţi factori care intervin în acest lanţ decizional şi oamenii nu ajung efectiv să se vaccineze. Tocmai de aceea, pentru vaccinarea în mod deosebit pentru mediul rural am identificat câteva soluţii punctuale”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Acesta a reamintit de conceptul „Orașul vaccinează satul”, despre care Sanatateabuzoiana.ro a scris într-un articol anterior, adăugând că se dorește mai multă mobilitate și în mediul urban.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Astfel, în perioada următoare vor fi create puncte de vaccinare în locuri publice intens circulate cum ar fi gările, aeroporturile, stadioanele, muzeele, stațiunile montane și cele de pe litoral. Totodată, astfel de puncte vor fi înființate și în cartiere, printre blocuri, ideea de bază fiind aceea de a distanţa acest proces al vaccinării de un gest medical propriu-zis „pentru că sunt persoane care evită să se prezinte într-un spital, care au o serie de temeri faţă de injecţii, tratamente, doctori”.

Dr. Valeriu Gheorghiță spune că astfel de puncte vor avea o bună adresabilitate și în contextul ridicării unor restricții în perioada următoare, însă a precizat că nu se va mai vorbi de centre în care sunt vaccinate zilnic mii de persoane. „Evident că de aici înainte nu ne mai aşteptăm să avem centre de vaccinare în care zilnic vor fi mii de persoane vaccinate, cum sunt centrele mari, funcţionale la nivel naţional, dar în momentul de faţă este nevoie de o fragmentare cât mai mare a întregului proces de vaccinare, în puncte mici, dar cu o acoperire geografică cât mai ridicată la nivel populaţional”, a adăugat medicul. Totodată, se are în vedere și găsirea unor modalități pentru a atrage populația către aceste puncte de vaccinare, iar una dintre ele ar fi oferirea unor pachete de servicii medicale gratuite persoanelor care se vaccinează.

 

În cadrul conferinței săptămânale de presă, acesta a infirmat și ultimabombă lansată pe bursa zvonurilor de cei care contesta vaccinarea, din motive care nici lor nu le sunt foarte clare. Bomba a fost aruncată în condițiile în care în week-end va avea loc un maraton de vaccinare destinat tinerilor între 16 și 18 ani și al pregătirii începerii vaccinării și în rândul copiilor între 12 și 16 ani. Bineînțeles că antivacciniștii nu puteau rata ocazia de a condamna vehement și aceste decizii, încercând să contracareze prin lansarea informației false conform căreia vaccinul ar cauza infertilitate, iar copii care vor primi serul nu vor mai putea să aibă, la rândul lor, copii. „Nu există asemenea risc; este o gravă dezinformare care se propagă în spaţiul public de câteva luni, dar în perspectiva autorizării la copii, evident capătă din nou amploare. În niciun caz nu s-a dovedit că aceste vaccinuri cresc riscul de infertilitate. S-au speculat o serie de mecanisme, dar care nu au nicio bază ştiinţifică care să certifice acest lucru. Cred este nevoie în şcoală, în general, să existe o colaborare fie cu medicul de şcoală, fie cu pediatrii, care să explice copiilor, dar şi părinţilor, poate în acele şedinţe cu părinţii, punct cu punct, principalele aspecte legate de beneficiile vaccinărilor, de riscuri, care este profilul de siguranţă. Însă, pentru acest lucru avem nevoie, evident, de autorizare, ca să vorbim în cunoştinţă de cauză şi cu date concrete, şi nu doar pe date care reies din anumite studii. Sunt deja date care provin din Israel. Israelul deja vaccinează copiii între 12-15 ani. Avem deja în Canada, Statele Unite, aşa încât datele se acumulează şi din viaţa de zi cu zi şi nu doar din studiile efectuate”, a mai precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Începând de azi, centrele de vaccinare din cadrul unităților medicale aparținând Ministerului de Interne sunt deschise pentru toate categoriile de populație peste 18 ani. Este vorba de 11 centre de vaccinare care funcţionează în Bucureşti – Spitalul de Urgenţă Prof. Dr. Dimitrie Gerota şi Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu Dr. Nicolae Kretuzlescu, Oradea – Spitalul Clinic Avram Iancu şi Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu, Ploiești – Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu  – și  centrele medicale judeţene ale MAI din Hunedoara, Timiş, Constanţa, Tulcea, Galaţi, și Neamţ. Pentru cele 11 centre de vaccinare sunt alocate zilnic câte 60 de doze de vaccin de la Pfizer, iar  în situaţia în care, după vaccinarea angajaţilor MAI programaţi pentru ziua respectivă, numărul de persoane care doresc să se vaccineze va fi mai mare decât numărul de doze disponibile, acestea vor fi îndrumate să revină în ziua următoare. Persoanele care doresc să se vaccineze se pot prezenta, fără programare, la oricare dintre cele 11 centre de vaccinare ale MAI în intervalul orar 8.0016.00, având asupra lor doar actul de identitate.

În același timp, începând de ieri, centrele de vaccinare organizate în spitalele militare din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara funcţionează din nou în regim non-stop, până pe 1 iunie, pentru a asigura, în principal, administrarea dozelor de rapel persoanelor vaccinate la maratonul desfăşurat în urmă cu trei săptămâni.

 


Adaugati un comentariu


 

*