Vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani începe luna viitoare

17 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Între timp, autoritățile de la noi au demarat pregătirile pentru această nouă etapă și, în așteptarea avizului Agenției Europene a Medicamentelor, achiziționează adrenalină de uz pediatric pentru a se putea interveni de urgență în caz de reacții adverse.

 

Statele Unite și Israelul au demarat deja campanii de vaccinare împotriva Covid-19 în rândul copiilor între 5 și 11 ani, după ce autoritățile competente de reglementare în domeniul medicamentului au stabilit să serul produs de Pfizer/BioNTech poate fi administrat în siguranță și pentru această categorie de vârstă.

Exemplul lor va fi urmat în cel mai scurt timp și de statele Uniunii Europene, care așteaptă avizul Agenției Europene a Medicamentelor. Deși fusese anunțat pentru jumătatea lunii viitoare, termenul pentru acest aviz a fost devansat, fiind așteptat chiar în zilele următoare.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat că avizul este așteptat în a doua jumătate a lunii în curs, cel mai probabil în jurul datei de 25 noiembrie. „Am spus săptămâna trecută că se aşteaptă autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului la jumătatea lunii decembrie, însă ultimul calendar devansează acest termen şi ne aşteptăm ca în a doua parte a lunii noiembrie, sfârşit de noiembrie, să avem această autorizare. Probabil pe data de 25 noiembrie vom avea opinia Agenţiei Europene a Medicamentului, iar pentru vaccinul de la compania Moderna, care, de asemenea, a depus documentaţia pentru evaluare la Agenţia Europeană a Medicamentului, se aşteaptă ca autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie”, a declarat acesta.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

În așteptarea avizului EMA, România a început deja pregătirile logistice, astfel încât totul să fie pus la punct până la sfârșitul lunii, urmând ca între timp să fie primite și primele doze pentru vaccinarea copiilor din această grupă de vârstă. Între timp, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, marți, o hotărâre prin care se aprobă achiziționarea a 4.000 de dispozitive preumplute cu adrenalină de tip „EpiPen150Junior” de uz pediatric, necesare desfășurării în siguranță a vaccinării anti-COVID a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani.

EpiPen este o soluție sterilă în stilou preumplut pentru injectarea intramusculară de urgență, în cazul unor reacții alergice severe (anafilaxie), cauzate de alergeni sau de cauze necunoscute. Substanța activă conținută în stiloul preumplut (pen) este adrenalina, care, potrivit prospectului, este un medicament adrenergic ce acționează direct asupra sistemului cardiovascular și respirator, contracarând efectele potențial letale de anafilaxie, prin constricția rapidă a vaselor de sânge, relaxarea mușchilor de la nivelul pieptului pentru a îmbunătăți respirația și bătăile inimii.

Medicul Valeriu Gheorghiță estimează că vaccinarea copiilor peste 5 ani va începe, cel mai probabil în decembrie. Deja se centralizează solicitările din fiecare județ, pentru a se stabili unde este nevoie de amenajarea unor cabinete de vaccinare în unitățile sanitare cu paturi sau ambulatorii cu secții de pediatrie. „Copiii cu vârste de până în 11 ani vor putea fi vaccinaţi şi în centre unde există vaccin de la BioNTech Pfizer pentru vaccinarea persoanelor de peste 12 ani. Vom organiza un cabinet de vaccinare, în cadrul acelui centru, care va fi destinat pentru această grupă de vârstă, de 5-11 ani, tocmai pentru că ne dorim foarte mult să încurajăm vaccinarea la nivelul întregii familii, pentru a crea acea barieră de protecţie imună a familiei. Totodată, copiii ar putea fi vaccinaţi în cabinetele medicilor de familie, iar platforma specializată va fi modificată astfel încât un adult să poată programa un copil cu vârsta între 5 şi 11 ani pentru imunizare”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, estimând că pregătirile logistice vor fi finalizate în această lună.

 

Valeriu Gheorghiță a anunțat, totodată, că România ar putea renunța de anul viitor la vaccinul produs de AstraZeneca, din cauza cererii foarte scăzute pentru acesta. Din această cauză nici nu au mai fost comandate noi stocuri, iar cel deja existent a expirat pe 31 octombrie, motiv pentru care toate dozele au fost retrase din centrele de vaccinare. Existau însă persoane care primiseră prima doză din acest vaccin și care au fost amânate la rapel, urmând a fi reprogramate în perioada următoare, când va fi recepționat un nou transport.

Dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că nu este nicio problemă că rapelul va fi administrat puțin mai târziu, dat fiind faptul că recomandarea este ca acesta să fie făcut la 8 săptămâni de la prima doză, însă intervalul se poate prelungi până la 12 săptămâni. „Pentru un management corect al stocurilor ne gândim serios să propunem de la începutul anului viitor, sistarea vaccinării cu vaccinul de la compania AstraZeneca, pentru că numărul celor care se vaccinează în acest moment este foarte redus şi atunci riscul de ieşire din perioada de valabilitate a dozelor este foarte mare şi nu poţi să comanzi să vină câteva zeci sau mii de doze. Foarte probabil că vom rămâne cel puţin cu aceste trei vaccinuri – Pfizer, Moderna şi vaccinul de la Johnson & Johnson – cu care vom merge mai departe” a mai anunțat dr. Valeriu Gheorghiță.

 


Adaugati un comentariu


 

*