Situația epidemiologică s-a stabilizat la un nivel foarte bun, dar rămâne imprevizibilă

Autoritățile din sănătate și fac griji pentru la toamnă, când se așteaptă o nouă creștere a numărului de cazuri de îmbolnăviri.

 

Raed Arafat

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că, la momentul actual, situația epidemiologică din țară este una foarte bună, existând un număr mic de cazuri noi de Covid-19 confirmate, în majoritate forme ușoare. Mai mult, situația epidemiologică s-a stabilizat la acest nivel foarte bun, România numărându-se la acest moment printre țările cu cele mai puține cazuri nou confirmate și cu cele mai puține decese.

La acest moment, situaţia epidemiologică din România este una foarte bună. România, cu toate măsurile pe care le-a luat, inclusiv că avem vaccinaţi peste 20% – suntem pe la 4,5 milioane de vaccinaţi – toate au jucat un rol în situaţia în care ne aflăm acum. Clar că mai este de lucrat, clar că mai pot să apară situaţii, dar la acest moment, cu toate măsurile luate, România este una dintre cele mai bine situate ţări ca şi număr de cazuri, ca şi număr de pacienţi internaţi şi ca număr de decese pe zi, şi nu vorbesc de cele adăugate din urmă ci de cele care sunt faptic, pe ziua respectivă”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

 

Cu toate acestea, șeful DSU atrage atenția că pandemia nu s-a încheiat, iar evoluția situației epidemiologice poate lua o turnură nefavorabilă, mai ales pe fondul răspândirii noii tulpini Delta a COVID-19, de origine indiană. Astfel, situația din toamnă rămâne sub semnul întrebării, existând indicii că ar putea apărea o nouă creștere a numărului de cazuri, cauzată de această dată de tulpina Delta, care ar putea deveni una dominantă. Semne există feja în alte zone ale lumii, inclusiv în Rusia, aproape de noi, astfel că autoritățile îndeamnă în continuare la respectarea măsurilor de siguranță și mai ales la vaccinare – aspect care pare să fi trecut în plan secundar pe fondul situației favorabile și a noilor măsuri de relaxare ce urmează să intre în vigoare începând de mâine.

Oamenii trebuie să se informeze mai bine, din surse corecte, oficiale, să citească ce doresc, dar să vadă şi sfatul oficial al specialiştilor. Faptul că acum suntem bine nu ne garantează că vom fi bine după o perioadă. Varianta Delta şi varianta Delta plus încep să se răspândească şi reprezintă o problemă, iar soluţia rămâne vaccinarea”, a mai declarat Raed Arafat.

 

Ioana Mihaila

La rândul său, ministrul Ioana Mihăilă a precizat că se menține un grad ridicat de vigilență în privința noilor tulpini, chiar dacă în prezent nu există motive de îngrijorare.

Noi continuăm să secvenţiem conform strategiei de secvenţiere pe care a elaborat-o comisia de genetică. Deocamdată, numărul de secvenţieri este unul destul de redus, dar continuăm să diagnosticăm infecţie cu varianta Delta. Da, ne îngrijorăm în condiţiile de acum, în care incidenţele sunt destul de reduse; nu credem că pe termen extrem de scurt avem motive de îngrijorare, dar pe termen mediu şi lung cred că trebuie să continuăm să fim foarte vigilenţi luni de zile. Nu aş vrea să fac supoziţii, dar ideea este să ne menţinem un grad înalt de vigilenţă. Noi am prevăzut în strategie şi cadrul normativ, dar şi sursele de finanţare pentru ca solicitările de secvenţiere să vină din toate centrele regionale şi ele să fie centralizate la Bucureşti, unde să fie lucrate. În momentul acesta nu se fac multe secvenţieri pentru că nu sunt nici multe cazuri diagnosticate, însă cadrul există, finanţare există, strategie există”, a declarat ministrul Sănătății.

Și la nivelul județului Buzău, autoritățile au început pregătirile în eventualitatea unui nou val de îmbolnăviri din toamnă, până la jumătatea lunii septembrie, spitalele din județ urmând să se pună la punct în acest sens.

 


Adaugati un comentariu


 

*