România face pasul doi către revenirea la normalitate

De luna viitoare, vor intra în vigoare noi măsuri care permit participarea unui număr mai mare e persoane la evenimentele publice și private.

 

Deși pragul de 5 milioane de persoane vaccinate estimat pentru luna iunie nu a fost atins nici acum, iar autoritățile condiționau măsurile de relaxare de numărul de persoane vaccinate, de la 1 iulie vor intra in vigoare noi măsuri de relaxare, luate pe fondul menținerii unei incidențe tot mai scăzute a cazurilor de Covid-19.

Astfel, începând de joi, la activitățile culturale și artistice din spații deschise vor putea participa cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtări măștii și a asigurării unei suprafețe minime de doi metri pătrați pentru fiecare persoană. Acest lucru va fi posibil doar în localitățile în care incidența cazurilor de Covid-19 va fi sub 3 la mie. Și de această dată, participarea este condiționată de vaccinare, test negativ sau dovada trecerii prin boală. Astfel, participanții trebuie ori să fie vaccinați cu schema completă și să aibă cel puțin 10 zile de la ultima doză, fie să prezinte un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore.

 

Mai au acces persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale. Totodată, pot fi organizate evenimente în aer liber cu maxim 1.000 de persoane pe scaune și cu o suprafață de 4 metri pătrați asigurată fiecărui participant, caz în care nu va fi nevoie de dovada vaccinării, test negativ sau documente care să ateste trecerea prin boală.

De asemenea, dacă toți participanții la eveniment sunt vaccinați, organizatorii pot permite accesul unui număr mai mare de de persoane.

Tot de la 1 iulie, creştere numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii ce pot circula în grupuri pietonale, de la 8 persoane la 10 persoane.

La evenimentele private precum nunțile sau botezurile vor putea participa maxim 150 de persoane în spații deschise și maxim 100 de persoane în spațiile închise, cifre în care nu sunt incluși copiii sub 16 ani. Pentru astfel de situații, nu este nevoie de vaccin sau test negativ, singura condiție fiind ca incidența în zonă să fie sub 3 la mie. Se pot organiza și evenimente private în spații închise cu până la 300 de persoane, însă cu condiția prezentării dovezii de vaccinare, a unui test negativ sau a documentelor care să ateste trecerea prin boală. În acest caz, organizatorii trebuie să asigure cel puțin 2 metri pătrați pentru fiecare participant.

Se vor putea organiza și conferințe, workshopuri sau cursuri de instruire pentru adulți, cu participarea a maxim 150 de persoane la interior și 200 de persoane la exterior. Se impune purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de cel puțin 2 metri pătrați pentru fiecare participant.

 

Locurile de joacă în spații ă închise vor putea funcționa la 70% din capacitate, cu condiția ca însoțitorii copiilor să fie vaccinați, sa aibă un test negativ sau să fie recent trecuți prin boală. De asemenea, competițiile sportive în spații închise sau deschise se vor putea desfășura cu participarea de spectatori la 50% din capacitatea arenei, doar dacă aceștia fac dovada vaccinării, a unui test negativ sau a trecerii prin boală. Organizatorul poate decide să primească și numărul maxim de spectatori, cu condiția ca toți să fie vaccinați.

Sălile de fitness în spații închise vor putea fi utilizate la capacitatea maximă în zonele cu incidență sub 3 la mie, fără obligativitatea purtării măștii, fiind necesar ca fiecare persoană să aibă asigurat un spațiu de cel puțin 7 metri pătrați. Unitățile de alimentație publică în spații închise vor putea funcționa la capacitate maximă în intervalul orar 5.00 – 2.00, dacă incidența în localitate este sub 3 la mie, iar spațiile de cazare vor putea fi ocupate la capacitate maximă, cu condiția purtării măștii  în spațiile comune.

Și discotecile, barurile, cluburile și sălile de jocuri în spații închise vor putea funcționa la 70% din capacitate, între orele 5.00 și 2.00, însă accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate.

Tot de la 1 iulie, în birourile în care lucrează maxim 10 angajați, aceștia sunt scutiși de la obligativitatea purtării măștii, cu condiția ca toți să fie vaccinați și să poată păstra o distanță de cel puțin un metru între ei. Nu în ultimul rând se va relua activitatea târgurilor, bâlciurilor și talciocurilor, iar la activitățile recreative în aer liber vor putea participa cel mult 30 de persoane care nu sunt din aceeași familie.

 


Adaugati un comentariu


 

*