Primele măsuri către revenirea la normalitate

28 mai 2021 | 0 comentarii |

Guvernul a adoptat propunerile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care permit desfășurarea de evenimente publice și private cu un număr mai mare de participanți și conferă facilități pentru persoanele vaccinate.

 

Primele măsuri de relaxare de care s-a vorbit foarte mult în ultima vreme au fost adoptate în ședința de ieri a Guvernului și urmează să intre în vigoare de săptămâna viitoare, începând cu ziua de marți, 1 iunie. Astfel, începând cu date respectivă vor fi permise evenimentele în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, cu condiția purtării măștii de protecție și a asigurării unui spațiu care să permită o distanță de cel puțin 2 metri între participanți. De asemenea, organizarea unor astfel de evenimente va fi permisă doar în zonele în care incidența cazurilor de Covid-19 este sub 3 la mie. Pot participa doar persoanele care fac dovada că s-au vaccinat complet cu cel puțin 10 zile înainte, cele care prezintă un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau un test antigen nu mai vechi de 24 de ore, precum și cele care prezintă documente care să ateste  că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Organizatorii pot lua decizia creșteri numărului de participanți până la 5.000 de persoane, cu condiția ca toți să fie vaccinați.

La evenimentele private în spații închise pot participa maxim 50 de persoane, iar în spațiile deschise sunt permise 70 de persoane, la numărătoare fiind exceptați copiii sub 16 ani. De asemenea, dacă toți participanții sunt vaccinați, organizatorul poate decide creșterea numărului de persoane prezente, putând fi tras la răspundere dacă se constată că a permis accesul și persoanelor care nu fac dovada vaccinării.

 

De la aceeași dată, pot fi organizate și evenimentele culturale în spații închise, la maxim 70% din capacitatea sălii, putându-se merge până la 100% din capacitate, dacă toți participanții sunt vaccinați.

În mod similar, crește și numărul maxim participanților la cursuri și workshop-uri, la 70 de persoane în interior și 200 în exterior, iar evenimentele la care iau parte doar persoane vaccinate pot avea un număr mai mare de participanți. La conferințele în spații închise pot participa până la 100 de persoane, fiind valabilă aceeași regulă dacă toți participanții sunt vaccinați.

Se redeschid și locurile de joacă în spații închise, la o capacitate de 50%, cu condiția ca însoțitorii copiilor să fie vaccinați, să aibă test negativ sau să fie trecuți prin boală.

În ceea ce privește competițiile sportive, participarea publicului este permisă în proporție de 25% din capacitatea arenei, indiferent dacă e vorba de spații închise sau deschise, tot pentru persoanele vaccinate, testate negativ sau care au trecut prin boală. Și în acest caz, organizatorul poate crește numărul de spectatori dacă toți cei prezenți fac dovada vaccinării. Premierul a precizat că vor exista chiar și puncte de vaccinare la intrarea în arenele sportive, iar cei care se vaccinează pe loc vor putea avea acces la competiții.

Sălile de fitness vor putea funcționa la o capacitate de 70% în localitățile cu o incidență a Covid-19 de maxim 3 la mie iar limita se va reduce la 50% când incidența este cuprinsă între 3 și 4 la mie. Și în acest caz, este permisă depășirea acestor limite dacă toți clienții din sală sunt vaccinați.

 

Și piscinele în spații închise vor putea funcționa la 70% din capacitate, cât timp incidența cazurilor de Covid-19 este sub 3 la mie. Totodată, unitățile de alimentație publică în spații închise vor putea funcționa la 70% din capacitate în intervalul orar 5.00 – 24.00, iar administratorii pot decide accesul unui număr mai mare de clienți, cu condiția ca toți să facă dovada vaccinării.

Ocuparea spațiilor de cazare din stațiunile turistice va fi posibilă la 85% din capacitate, putându-se ajunge si până la 100%, dacă toți clienții sunt vaccinați. În același timp, barurile cluburile și sălile de jocuri vor putea funcționa la 50% din capacitate,  între orele 5.00 și 24.00 însă, doar pentru persoanele vaccinate.

La finalul anului școlar vor putea fi organizate festivități de absolvire cu participarea elevilor și cadrelor didactice, iar participarea părinților și altor aparținători este condiționată de vaccinare, test negativ sau dovada că au trecut recent prin boală.

De asemenea, începând cu data de 1 iunie, în birourile în care își desfășoară activitate cel mult 5 persoane, purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie, dacă toți angajații din acel spațiu sunt vaccinați. Totuși, în zonele respective nu va fi permis accesul publicului sau al altor angajați, iar în spațiile comune toată lumea va purta mască.

 


Adaugati un comentariu


 

*