Masca redevine obligatorie pe stradă, în localitățile în care SARS-CoV-2 depășește incidența de 6 la mie

1 octombrie 2021 | 0 comentarii |

În aceleași condiții, o serie de activități vor fi accesibile doar persoanelor vaccinate, în timp ce elevii ar putea merge în continuare la școală, decizia trecerii cursurilor în online fiind lăsată la latitudine conducătorilor unităților de învățământ.

 

Noi reguli pentru localitățile în care incidența cazurilor de Covid-19 depășește pragul de 6 la mie vor intra în vigoare în zilele ce urmează, fiind incluse într-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care urmează să mai fie adoptată azi de Guvern.

Hotărârea permite Ministerului Sănătății și celui al Educației să modifice ordinul comun, astfel încât să permită desfășurarea cursurilor în regim normal și în cazul în care incidența în localitate trece de 6 la mie, o astfel de decizie urmând a fi luată doar în funcție de numărul de cazuri de Covid-19 din fiecare clasă și unitate de învățământ. De asemenea, testarea elevilor se va face cu teste de salivă, iar Ministerul Sănătății va trebui să identifice prin ANMDM testele introduse pe piaţa Uniunii Europene, cu respectarea cerinţelor de reglementare aplicabile şi să comunice Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate aceste cerinţe de reglementare, precum şi cerinţele minime de performanţă necesar a fi îndeplinite.

Totodată, hotărârea aprobă majorarea stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare a populaţiei, precum și asigurarea fondurilor necesare achiziţionării produselor sanitare, din Fondul de rezervă al Guvernului.

 

Hotărârea CNSU aduce o serie de modificări reglementărilor valabile pentru localitățile cu incidență peste 6 la mie, oferind mai multă libertate celor vaccinați, dar menținând restricții în privința programului unor unități și a numărului de participanți la diferite activități.

Astfel, competițiile sportive în spații închise și deschise se pot desfășura în intervalul orar 5.00 – 24.00 cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului și cu condiția ca toți să fie vaccinați sau trecuți prin boală. Aceleași prevederi sunt valabile și în cazul cinematografelor, al sălilor de teatru și altor instituții de cultură care organizează spectacole. La aceste evenimente vor putea participa doar cei vaccinați sau trecuți prin boală, la o capacitate de ocupare a sălii de 50% și în intervalul orar 5.00 – 24.00.

Si activitățile cultural-artistice desfășurate în aer liber sunt supuse acelorași rigori, cu mențiunea ca va fi obligatorie și purtarea măști de protecție și se asigură o suprafață minimă de 4 metri pătrați pentru fiecare participant.

 

La fel, concertele, festivalurile și alte evenimente publice sau private organizate în spații deschise vor fi accesibile doar celor vaccinați sau trecuți prin boală, se vor încheia cel târziu la ore 24.00, iar numărul participanților nu va depăși jumătate din capacitatea spațiului. Sunt avute în vedere și activitățile recreative și sportive în aer liber care vor fi permise în continuare, dar în aceleași condiții.

În cazul în care incidența depășește 6 la mie, participarea la nunți, botezuri, și alte evenimente de acest gen va fi permisă doar celor vaccinați sau trecuți prin boală, iar petrecerile se vor încheia la ora 24.00. De asemenea, și la aceste evenimente nu se va depăși jumătate din capacitatea sălii.

Sunt incluse în textul hotărârii și cursurile de instruire, workshop-urile, și conferințele, unde se aplică aceleași reguli, fiind obligatorie și purtarea măștii atât la interior cât  și la exterior, și asigurarea unui spațiu de cel puțin doi metri pătrați pentru fiecare participant. Mitingurile și demonstrațiile vor fi permise cu participarea a maxim 100 de persoane vaccinate sau trecute prin boală, în intervalul orar 5.00 – 24.00.

Sălile de fitness, piscinele interioare și sălile de jocuri vor putea funcționa după același program – 5.00 – 24.00 – iar accesul va fi permis doar clienților vaccinați și celor trecuți prin boală, fără a se depăși 50% din capacitatea spațiului.

 

Programul magazinelor, al mall-urilor restaurantelor și altor unități de alimentație publică și prestări servicii se va încheia la ora 22.00, fiind prelungit cu 4 ore față de prevederile anterioare care stabileau închiderea acestora la ora 18.00. Vor rămâne deschise doar benzinăriile și operatorii care fac livrări la domiciliu. Regula este valabilă doar în week-end, în localitățile în care incidența este cuprinsă între 6 la mie și 7,5 la mie, iar acolo unde se depășește acest prag, se va aplica pe tot parcursul săptămânii. De asemenea, în toate localitățile în care incidența trece de 6 la mie va fi din nou obligatorie purtarea măștii de protecție pe stradă și în toate spațiile închise și deschise.

După ora 22.00 va fi interzisă și circulația în afara locuinței, cu excepția situațiilor excepționale, prevedere valabilă în week-end, dacă incidența este între 6 și 7,5 la mie, și tot timpul săptămânii dacă se depășește 7,5 la mie. Sunt exceptați de la această regulă cei vaccinați și cei trecuți prin boală care vor putea circula fără nici un fel de restricție și în intervalul orar 22.00 – 5.00, cu condiția să aibă asupra lor certificatul digital, adeverința de vaccinare sau documentele medicale care să le ateste statutul.

 


Adaugati un comentariu


 

*