Buzoienii se pot programa de mâine pentru vaccinul de la AstraZeneca

9 februarie 2021 | 0 comentarii |

Vaccinarea se va realiza în cele trei puncte din cadrul centrului de la bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău, care se va deschide pe 15 februarie, când vor fi administrate și primele doze.

 

De mâine devin disponibile noi locuri pentru vaccinarea împotriva Covid-19, astfel că se vor putea face noi programări de către persoanele eligibile incuse în etapa doua. Vaccinarea se va realiza cu noul ser produs de compania britanică AstraZeneca, inventat în colaborare cu Vaccitech, centrul de vaccinare al Universitaţii Oxford, autorizat recent pentru comercializare în Uniunea Europeană. La nivelul întregii țări vor fi disponibile în primă fază 81.000 de locuri, echivalente cu numărul de doze din acest vaccin primit de România în prima tranșă.

Întrucât rapelul se face la un interval de 8 săptămâni după prima doză, comitetul național de coordonare a vaccinării a decis ca toate dozele primite să fie administrate, pentru a se vaccina cât mai multe persoane, urmând ca rapelul să fie făcut cu dozele care urmează să sosească în decursul următoarelor săptămâni.

În Buzău, imunizarea cu vaccinul AstraZeneca se va face în noul centru de vaccinare de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul reședință de județ, care urmează să fie deschis luni, 15 februarie, potrivit deciziei de aprobare a Comitetului național de coordonare a vaccinării. În aceeași zi se vor deschide alte 179 de centre noi în toată țară și va începe vaccinarea efectivă a persoanelor care se vor programa începând de mâine.

 

Centrul de la Buzău dispune de trei fluxuri de vaccinare, ceea ce înseamnă și o capacitate mai mare de imunizare. Încă nu s-a stabilit câte doze din vaccinul AstraZeneca vor ajunge la Buzău într-o primă tranșă, coordonatorul local al campaniei, subprefectul Adina Moiseanu, precizând că o decizie în acest sens va fi luată în funcție de numărul de programări care se vor face în zilele următoare.

Programările se vor putea face atât prin intermediul platformei on-line, cât și al medicului de familie sau medicului curant, precum și telefonic, prin serviciul call-center  021.414.44.25.

La centrul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu se pot programa buzoienii incluși în etapa a doua de vaccinare, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, conform indicațiilor de administrare a vaccinului. Mai exact, este vorba de pacienți cu boli cronice incluși în acest segment de vârstă și de persoane care lucrează în domenii esențiale.

 

La nivelul județului au fost administrate până în această dimineață 13.348 de doze de vaccin anti-COVID, atât persoanelor care s-au vaccinat pentru prima dată, cât și celor care au primit rapel. Începând de săptămâna trecută, în toată țara a început și administrarea vaccinului de la Moderna, din care DSP Buzău a primit până acum 810 doze, 680 fiind deja administrate. DSP a mai comandat 2.032 de doze, dintre care 280 de la Moderna, iar în aceste zile va fi făcută și prima comandă de vaccin de la Oxford/AstraZeneca.

Între timp, a opta tranșă de 163.800 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech care ar fi trebuit să sosească ieri dimineață în România a ajuns doar parțial aseară. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile din Germania, care au împiedicat aeronavele de transport să decoleze la timp. Avionul care trebuia să aterizeze la București a ajuns în cele din urmă aseară, cu câteva ore întârziere față de ora programată, aducând 128.700 de doze destinate centrelor de stocare din București, Constanța, Craiova, Brașov și Iași. În cursul zilei de azi urmează să sosească la Cluj și Timișoara și celelalte două aeronave, cu restul dozelor din cea de-a opta tranșă.

 


Adaugati un comentariu


 

*