Primii buzoieni înscriși pe platformă au primit vaccinul de la Astra Zeneca. Încă mai sunt locuri disponibile

15 februarie 2021 | 0 comentarii |

În această dimineață a devenit operațional noul centru de vaccinare de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, iar în prima iz vor fi vaccinate 176 de persoane.

 

În această dimineață s-a dat startul imunizării anti-Covid cu cel de-al treilea vaccin aprobat pe piața europeană, mai precis cel produs de compania britanică Astra Zeneca, în parteneriat cu Universitatea Oxford. Momentul a coincis cu deschiderea a 180 de centre noi de vaccinare în întreaga țară, printre care și cel amenajat în clădirea de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Buzău, în care au avut sediul Inspecția Sanitară de Stat și filiala locală a Crucii Roșii. Centrul de la Buzău dispune de trei fluxuri de vaccinare, ceea ce permite administrarea a 180 de doze pe zi, în fiecare centru putând fi vaccinate 60 de persoane zilnic.

În centrul de pe Nicolae Bălcescu va fi administrat deocamdată doar vaccinul de la Astra Zeneca, iar primii buzoieni care s-au programat începând de la jumătatea săptămânii trecute s-au prezentat la vaccinare începând cu ora 8.00, în această dimineață.

Tot la prima oră, s-a prezentat la centru și coordonatorul pe plan local al campaniei de vaccinare, subprefectul Adina Moiseanu, pentru a se asigura că totul este în regulă și activitatea de vaccinare poate fi demarată. Aceasta a anunțat că centrul este sută la sută funcțional, iar primii buzoieni au primit deja vaccinul de la Astra Zeneca.

 

La nivelul județului sunt disponibile la acest moment 536 de doze din acest vaccin, care sunt suficiente pentru primele zile, având în vedere că în centrul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu se pot administra 180 de doze pe zi. Pe măsură ce stocul disponibil se va epuiza, va fi făcută o nouă comandă și nu există riscul să apară o criză de vaccin, având în vedere că programările au fost făcute în limita stocului disponibil.

Până deseară la ora 20.00, urmează să fie vaccinați 176 de buzoieni cu noul vaccin de la Astra Zeneca, iar campania continuă și în celelalte 7 puncte de vaccinare din județ, unde se administrează dozele de la Pfizer/BioNTech și cele de la Moderna. Pe platforma on-line mai sunt disponibile programări pentru imunizarea cu vaccinul de la Astra Zeneca, dat fiind faptul că până în această dimineață erau ocupate 142.100 de sloturi, din cele 216.000 disponibile până pe 6 martie.

 

Deși Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul de la Astra Zenenca la pentru o eficacitate de 59,5%, studii ulterioare au relevat faptul că acesta are o eficacitate mai bună. S-a constatat astfel că la 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76%, iar după ambele doze, eficacitatea este de 82,4%. De asemenea, până la acest moment niciuna din persoanele din întreaga lume, care a primit acest vaccin, nu a avut simptome severe și nu a avut nevoie de spitalizare. De asemenea, în rândul persoanelor vaccinate, nu s-a înregistrat niciun deces în urma infectării cu noul coronavirus, și nici un deces care să aibă legătură directă cu vaccinul.

În același timp, un alt studiu efectuat în Israel, țara cu cea mai mare rată de vaccinare,  arată că în rândul celor  523.000 de persoane care au primit ambele doze de vaccin Pfizer, s-a constatat că nu a existat nici măcar un deces cauzat de Covid-19. Din același eșantion, doar 544 de persoane s-au îmbolnăvit ulterior de Covid-19, iar doar patru cazuri au fost mai grave.

În România, până în această dimineață au fost administrate 1.084.096 de doze de vaccin ceea ce plasează țara noastră pe locul 6 în Uniunea Europeană la acest capitol. Rata e vaccinare este de 5,59%, iar din acest punct de vedre suntem pe locul al patrulea în UE. Media zilnică de doze administrate este de 34.755, ceea ce clasează România pe locul șase în topul european. De asemenea 2,1% din populație a primit ambele doze de vaccin, iar 3,5% a primit prima doză, la ambele capitole România situându-se pe locul 5 în UE.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*