Sancțiuni pentru neînregistrarea vaccinărilor în Registrul Electronic Național

27 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Un proiect de hotărâre care are în vedere asigurarea cadrului legislativ pentru noua metodologie de raportare online RNEV și optimizarea raportării vaccinărilor a fost elaborat de Ministerul Sănătății, iar la jumătatea acestei săptămâni va face obiectul unei dezbateri publice.

 

Proiectul Legii vaccinării zace de ani buni prin sertaree Parlamentului, nicio formațiune politică neavând curajul să-l finalizeze și să-l supună aprobării finale. Rata vaccinării rămâne în România una dintre cele mai scăzute din europa, iar autoritățile consideră că acest fapt se datorează, în parte, și lipsei de implicare a cadrelor medicale.

În acest context, Ministerul Sănătății (MS) a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind raportarea vaccinărilor, care va avea loc miercuri, 28 octombrie, în sistem de videoconferință. Printre altele., proiectul de act normativ prevede și introducerea unor sancțiuni, ce pot ajunge până la 30.000 de lei pentru neînregistrarea vaccinărilor în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RNEV). Cu excepția unor situații epidemiologice speciale, când Ministerul Sănătății poate decide alt sistem de raportare și înregistrare, RNEV este unicul instrument de înregistrare a furnizorilor de servicii de vaccinare, fiind înființat încă din 2011. Cu toate acestea, în ordinul de ministru emis la acea vreme pentru stabilirea metodologiei de raportare a vaccinării nu sunt prevăzute și sancțiuni pentru nerespectarea acestor obligații, iar în acest mod, persoanele fizice sau juridice care nu efectuează aceste raportări nu pot suporta nici un fel de repercusiuni.

 

În consecință, oficialii din Ministerul Sănătății au decis că este nevoie de o actualizare a metodologiei de raportare a vaccinării și, în consecință, a elaborat acest proiect de hotărâre care are în vedere asigurarea cadrului legislativ pentru noua metodologie de raportare online RNEV și optimizarea raportării vaccinărilor de către toți furnizorii de servicii medicale, în care au fost incluse și sancțiuni. Proiectul a fost lansat în transparență decizională la începutul acestei luni, iar miercuri, 28 octombrie, va avea loc o dezbatere publică pe această temă, organizată de MS.

Persoanele care doresc să participe la dezbatere se pot înscrie până miercuri la ora 10.00, printr-un e-mail trimis la adresa propuneri@ms.ro specificând propunerile, în format, word, cu specificarea articolului sau articolelor din proiectul de act normativ la care se face referire. Înscrierea la cuvânt se face în ordinea e-mail-urilor trimise, numărul maxim de participanți fiind de 100, timpul alocat fiind de doar 50 de minute, ca urmare a limitărilor impuse de platforma Webex, după cum anunță MS.

Potrivit noului proiect de hotărâre, toţi furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare, indiferent de forma de organizare a asistenței medicale, în cadrul sistemului public sau privat, sunt obligați să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în RENV. Aceștia  au obligația de a asigura vaccinarea corectă a copiilor și de a introduce în RENV datele privind vaccinările efectuate pentru toți copiii vaccinați, înscriși pe listele proprii, precum și a celor care au vârsta maximă recomandată în Calendarul Național de Vaccinare.

 

La rândul lor, medicii de familie au obligativitatea de a introduce în RENV datele privind vaccinările efectuate de ceilalți furnizori de servicii medicale în baza dovezilor de vaccinare. O altă obligație impusă prin noul act normativ – valabilă pentru toți furnizorii de servicii medicale din România, cu excepția medicilor din maternități – este aceea de a elibera o dovadă de vaccinare cuprinzând datele aferente fiecărei vaccinări efectuate.

În ceea ce privește sancțiunile propuse, acestea variază de la 500 de lei la 1.500 de lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 de lei la 30.000 de lei, și se aplică pentru neînregistrarea în RENV a furnizorilor de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare sau neînregistrarea datelor privind vaccinările efectuate. La prima abatere, sancțiunea va consta în avertisment, urmând ca, în cazul în care abaterea se repetă într-un an de la primirea avertismentului, amenzile să fie cuprinse între  500 de lei și 1.000 de lei pentru persoanele fizice și între 10.000 de lei și 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Apoi dacă se constată noi abateri în termen de mai puțin de un an de la aplicarea ultimei amenzi sancțiunile variază de la 1.000 de lei la 1.500 de lei pentru persoanele fizice și de la 20.000 de lei la 30.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Dezbaterea va avea loc în sistem de videoconferință pe platforma Webex, având în vedere condițiile epidemiologice actuale.

 


Adaugati un comentariu


 

*