Noi reguli privind utilizarea Registrului Electronic National de Vaccinari

26 septembrie 2016 | 4 comentarii |

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare care prevede ca toti furnizorii de servici medicale care se ocupa cu vaccinarea sa se inscrie in acest registru, indiferent daca sunt din sistemul public sau din cel privat.

 

vaccin copilPana cand proiectul Legii Vaccinarii va fi gata si apoi lansat in dezbatere publica, Ministerul Sanatatii a elaborat un alt proiect de hotarare care aduce unele modificari in ceea ce priveste modul de raportare si utilizarea Registrului Electronic National de Vaccinari (RNEV). Proiectul poate fi consultat pe site-ul ministerului pana pe data de 2 octombrie, perioada in care mai pot fi adaugate propuneri privind eventualele modificari sau adaugiri. Lansarea in dezbatere publica a proiectului vine in contextul recent anuntatei epidemii de rujeola, care a readus in atentie problema ratei tot mai scazute a acoperirii vaccinale, fenomen care necesita masuri cat mai urgente pentru a impiedica izbucnirea unor epidemii similare.

Documentul legislativ se adreseaza medicilor de familie, autoritatilor si altor furnizori de servicii medicale care se ocupa cu vaccinarea, iar printre modificarile aduse legislatiei deja existente se numara si introducerea unor sanctiuni pentru cei care nu respecta prevederile legale privind raportarea on-line in RNEV, dat fiind faptul ca metodologia aprobata anterior nu continea niciun articol referitor la acest aspect.

 

vaccinPotrivit noului proiect, furnizorii de servicii medicale care se ocupa cu vaccinarea sunt obligati sa se inscrie in acest registru, indiferent daca sunt din sistemul public sau sistemul privat si indiferent de casa de asigurari de sanatate cu care au incheiat contract. Toti acestia trebuie sa se inscrie ca furnizori de servicii medicale de vaccinare si au obligatia de a introduce datele solicitate in RENV, in termen de maxim 7 zile de la data administrarii unui vaccin, dar nu mai tarziu de ultima zi calendaristica a lunii, pentru toate persoanele vaccinate.

La prima inregistrare in RENV a unui copil, se vor introduce si vaccinarile efectuate anterior, indiferent daca acest copil a fost vaccinat de utilizatorul respectiv sau de catre un alt medic vaccinator, in baza adeverintei de vaccinare. De asemenea, documentul mai prevede ca toti furnizorii de servicii medicale din Romania, cu exceptia medicilor din maternitati, sunt obligati sa elibereze dovada de vaccinare cuprinzand datele aferente fiecarei vaccinari efectuate.

 

vaccin copiiDocumentul contine prevederi referitoare si la sectiile de neonatologie sau maternitati, care au obligatia sa solicite, la infiintare, de la DSP-uri, datele de acces in RNEV, pentru a se inscrie. Totodata, acestea au obligatia de a actualiza datele din conturile proprii deschise in acest registru, ori de cate ori apar modificari. Obilgatorie este si desemnarea unei persoane responsabile cu introducerea datelor in REN, precum si a unui inlocuitor pentru aceasta, care sa cunoasca datele unice ale maternitatii. Si aceste persoane desemnate in cadrul maternitatilor au obligatia de a introduce in registrul electronic fisa cu vaccinarile copiilor, tot in termen de 7 zile de la efectuarea vaccinarii, dar nu mai tarziu de ultima zi calendaristica a lunii. In cazul in care copilul este transferat in alta maternitate, aceasta va completa datele despre vaccinari doar in carnetul de vaccinari, care va fi pus la dispozitia apartinatorilor pentru prezentarea la medicul de familie al copilului si completarea datelor in RENV.

Urmatorii vizati de modificarile propuse de Ministerul Sanatatii sunt medicii de familie, proiectul de hotarare continand o serie de prevederi referitoare la activitatea acestora in ceea ce priveste vaccinarea.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Astfel, medicii de familie trebuie sa actualizeze lista proprie din RENV in functie de miscarea asiguratilor din lista lor aflata in evidenta Casei de Asigurari de Sanatate si sa verifice corectitudinea datelor afisate, referitoare la receptia vaccinurilor operate in RENV de catre Directiile de Sanatate Publica si confirmarea acestora. In atributiile medicilor de familie va mai intra, conform proiectului legislativ, si completarea lunara a formularului de utilizare a vaccinurilor, intocmirea necesarului de vaccin in format electronic si transmitrea acestor date catre Directiile de Sanatate Publica.

De asemenea, medicul de familie intocmeste rapoarte necesare evaluarii activitatii proprii si analizeaza cauzele nevaccinarii, realizeaza catagrafia persoanelor eligibile la vaccinare, in format electronic, si o transmite DSP-urilor. Datele privind administrarea vaccinurilor, rapoartele lunare, repartitia lunara a vaccinului se vor transmite atat prin intermediul RENV, cat si in formatul oficial stabilit.

In ceea ce priveste sanctiunile introduse pentru nerespectarea acestor prevederi, acestea se aplica tuturor furnizorilor de servicii medicale implicati in vaccinare. La prima constatare se da avertisment, amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei se aplica la a doua constatare si  amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei la a treia si urmatoarele constatari.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Comentarii (4)

 1. Dan spune:

  Dar cand vaccinurile cerute lunar nu sunt aduse de catre DSP cat e amenda? Cand colegul nu isi scoate copilul din RENV cum il preiau eu? Tare sunt curios de unde e dat Paste regulamentul asta: Franta, Belgia?

 2. CRISTEA COSTEL spune:

  Un proiect facut de cretini care nu cunosc realitatea de pe teren!

 3. Sinziana Ugrai spune:

  Pe bune? De ce sa stau eu sa incarc RENV-ul cu tot istoricul unui copil de 14 ani, de exemplu, care a facut toate celelalte vaccinuri cand sunt si alti medici care au toate vaccinarile copiilor si nu au un volum de munca atât de mare?!? Sunt medici care au sute de copii, preluati in diferite etape de varsta, vaccinati inainte de era RENV, cine ii plateste pt asta? Asa ceva, ce visam noaptea aplicam ziua!

 4. Madalina Jianu spune:

  Ai dracu mai suntem noi astia de medicina de familie… auzi, mai luam si amenzi!

Adaugati un comentariu


 

*