„Caravana primelor 1.000 de zile”, la drum prin tara

26 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Actiunea, initiata de organizatia Salvati Copiii, isi propune sa-i determine pe proaspetii si viitorii parinti sa constientizeze importanta alaptarii, atat pentru copii cat si pentru mame.

 

salvati copiii  (1)Organizatia Salvati Copiii a lansat „Caravana primelor 1.000 de zile”, actiune ce se va desfasura, la nivel national, in cadrul Programului de constientizare a importantei alaptarii pentru mama si copil. Actiunea este dedicata in mod special proaspetilor si viitorilor parinti, constand in 10 evenimente cu caracter educational, care vor avea loc in tot atatea orase importante din tara.

Startul caravanei s-a dat in Bucuresti, la evenimentul de lansare participand medicul neonatolog Petronela Stoian, in calitate de reprezentant al Ministerului Sanatatii si dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei si ambasador al programului. „Situatia ingrijoratoare a sanatatii mamei si a bebelusului reprezinta principalele motive pentru care am decis sa sprijinim programul educational Caravana Primelor 1.000 de zile. Este foarte important ca parintii sa stie ca deciziile pe care le iau in aceasta perioada pentru copiii lor pot influenta sanatatea acestora pentru tot restul vietii. In plus, ne dorim ca prin seminariile si orele de consiliere pe care le organizam sa ajutam cat mai multe mamici sa aiba acces la informatii medicale sau sfaturi de la specialisti in educatia perinatala”, a declarat dr. Alexiu in cadrul primului eveniment din seria celor 10 programate pana spre sfarsitul lunii viitoare.

 

mama si copilCaravana Primelor 1.000 de zile va ajunge in Timisoara  pe 27 septembrie, la Arad pe 28 septembrie, in Brasov pe 4 octombrie, la Targu Mures pe 5 octombrie, la Sibiu pe 6 octombrie, Constanta – 11 octombrie, Cluj – 13 octombrie, Iasi –18 octombrie si se va incheia la Craiova, in data de 20 octombrie.

La fiecare „oprire”, medici pediatri, consultanti perinatali si psihologi renumiti vor aborda in fata participantilor, care vor avea acces gratuit, subiectul alaptarii din toate perspectivele. Printre temele ce vor fi discutate se numara importanta nutritiei pentru mama si copil, beneficiile alaptarii pentru mama si copil sau drepturile mamei care alapteaza.

Ideea de baza care va fi transmisa va fi aceea ca nutritia in primele 1.000 de zile reprezinta cheia sanatatii pentru intreaga viata, iar laptele matern este hrana ideala pentru nou-nascuti in primele sase luni de viata, fara a fi necesar sa primeasca nimic altceva, precum apa, ceai sau alte alimente. In plus, acesta ajuta la o buna dezvoltare a relatiei dintre mama si copil.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu

Din pacate, in Romania, doar 12,6 la suta dintre mame isi alapteaza exclusiv bebelusii in prima jumatate de an de viata. Durata medie a alaptarii exclusive este de doar doua luni si jumatate si  doar 33 la suta dintre mame spun ca au fost instruite privind alaptarea exclusiva.

„Ne dorim ca toti parintii din Romania sa afle ca primele 1000 de zile din viata copiilor pot influenta sanatatea acestora pentru tot restul vietii si ca alaptarea este extrem de importanta. Prin intermediul caravanei, speram sa crestem rata alaptarii exclusive in Romania, oferind suport psihologic adecvat, informatii medicale si sfaturi de la specialisti”, a declarat la randul sau Gabriela Alexandrescu, presedintale organizatiei Salvati Copiii.

Incepand cu anul  2010, organizatia umanitara a deruleaza proiectul „Fiecare Copil Conteaza”, care urmareste reducerea mortalitatii infantile in randul copiilor cu varsta de pana la 5 ani. In perioada 2010-2016 au fost derulate actiuni menite sa combata cauzele prevenibile ale deceselor copiilor printr-o componenta majora de informare si educare, dar si prin suport nutritional si sanitar pentru 22.000 de beneficiari – copii cu varste intre 0-5 ani, gravide si mame tinere.

In acelasi timp, organizatia a reusit pana in prezent sa doteze 58 de maternitati cu incubatoare, mese de resuscitare si aparate de ventilatie.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*