O sansa in plus pentru copiii cu probleme de sanatate mintala

Organizatia Salvati Copiii a demarat un nou program umanitar finantat cu fonduri europene, ai carui beneficiari sunt copiii discriminati din cauza problemelor de sanatate mintala sau victime ale abuzurilor.

 

salvati copiiiStresul, saracia, neglijenta, alcoolul si lipsa unei legislatii suficient de drastice care sa pedepseasca abuzurile fata de copii fac sa avem tot mai multe victime in randul acestora. Victime ale unor abuzuri sunt si copiii cu probleme de sanatate mintala, de cele mai multe ori acestia fiind prazi usoare pentru un mediu social viciat.

Conform datelor Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, la finalul lunii septembrie a anului trecut, 9.458 de situatii de abuz au fost inregistrate oficial in sistemul de protectie a copilului. In privinta copiilor cu probleme de sanatate mintala nu exista inca o statistica oficiala la nivelul autoritatilor. Acestor doua categorii de copii le este adresat programul lansat ieri, de Salvatii Copiii, dintre cele mai active organizatii neguvernamentale din Romania – „Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sanatate mintala, copiii victime ale violentei domestice si familiile acestora”, beneficiind de o finantare europeana nerambursabila in valoare de 149.922 de euro. Programul se va desfasura pe parcursul a 14 luni si va sprijini accesul la servicii, consiliere si psihoterapie pentru 700 de copii si adolescenti cu varste de la 3 la 18 ani din Bucuresti, Iasi, Suceava, Mures si Timis, copii si adolescenti cu probleme de sanatate mintala sau care sunt victime ale violentei domestice, programul propunandu-si formarea a 200 de specialisti in vederea evaluarii si interventiei, furnizarii de servicii de consiliere si terapie. Totodata, noii specialisti vor fi instruiti pentru a sustine sesiuni de educatie parentala si psiho-educatie pentru 700 de parinti, in cadrul birourilor de consiliere ale organizatiei Salvati Copiii.

 

salvati copiiiCu ocazia festivitatii de lansare a programului, presedintele executiv al organizatiei, Gabriela Alexandrescu, a precizat ca in Romania nu exista o statistica a numarului de copii cu probleme de sanatate mintala, dar estimarile Salvati Copiii, realizate prin raportarea la datele internationale furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca in momentul de fata, din 3,8 milioane de copii aproape 760.000 au o problema de sanatate mintala. Iar Romania este total nepregatita pentru aceasta situatie, intrucat nu are specialisti suficienti. Tocmai aceasta lipsa de specialisti incearca sa fie acopita de actualul proiect, Gabriela Alexandrescu spunand si ca acesti copii sunt discriminati, stigmatizati, iar violenta in familie dezvolta anxietate, depresie, comportamente agresive, delincventa, abandon scolar si toate acestea complica existenta copiilor deja vulnerabili.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu

Tulburarile de sanatate mintala reprezinta principala cauza de dizabilitate in randul copiilor si adolescentilor, la nivel global. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca pana in 2020, peste 25 la suta din populatia de copii a Europei va dezvolta probleme de sanatate mintala si va avea nevoie de consiliere psihologica.

Potrivit organizatiei Salvati Copiii, serviciile comunitare de sanatate mintala pentru minori sunt concentrate in 28 de centre comunitare, dintre care doua activeaza in Bucuresti, iar 15 judete din tara nu dispun de un asemenea centru, singurele solutii disponibile fiind spitalele de psihiatrie pentru adulti sau spitalele judetene. In acest sens, Gabriela Alexandrescu a apreciat ca „pentru a  asista la o dezvoltare reala a acestui sistem este nevoie, in primul rand, de trecerea de la interventia bazata pe medicatie, disponibila in spitalul de psihiatrie, catre interventia realizata la nivelul serviciilor educationale si de protectia copilului. Consilierii scolari si echipele multidisciplinare din directiile de protectie a copilului sunt actori cheie in identificarea si interventia timpurie si eficace in cazul acestei categorii vulnerabile”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*