Săptămâna aceasta ar putea fi decisă prelungirea stării de urgență

6 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Termenul avansat este de încă o lună, în condițiile în care se estimează că până la sfârșitul lunii viitoare, numărul total al pacienților infectați va atinge pragul de 10.000.

 

Peste 9 zile, pe 15 aprilie ar urma să expire perioada de 30 de zile pentru care a fost decretată stare de urgență, însă este greu de crezut că se va renunța la măsurile și restricțiile impuse în acest context, ținând cont de faptul că în perioada respectivă se estimează că va fi atins vârful pandemiei în România. După ce ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat zilele trecute că restricțiile impuse în această perioadă ar putea să fie relaxate cel mai devreme spre sfârșitul lunii mai, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că săptămâna aceasta este posibil să fie luată o decizie la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, privind prelungirea cu încă 30 de zile a perioadei în care este instituită starea de urgență, ceea ce însemnă că actualele măsuri și restricții aflate în vigoare în prezent vor rămâne valabile până la data de 15 mai. De asemenea, este posibil ca acestea să se înăsprească, in funcție de evoluția situației epidemiologice, în prezent două zone din țară fiind în carantină, iar două noi focare apărute la Brașov și Constanța fiind atent monitorizate.

Starea critică depinde de mulți factori, pentru că aţi văzut că în unele ţări a urcat şi după aceea a început coborârea foarte rapid, iar în alte ţări s-a menţinut. Este foarte greu să estimăm acest lucru, dar nu cred că vom ieşi din starea aceasta de combatere a virusului înainte de sfârşitul lunii mai. Chiar începe să scadă, va fi o perioadă continuă de combatere până să spunem că a trecut şi să ne relaxăm cu toate măsurile pe care le luăm. Dacă vorbim de starea de urgenţă, este foarte posibil să ajungă să fie prelungită încă o lună, iar această decizie va fi luată în zilele următoare, înainte să ajungem la data limită a stării de urgenţă”, declarat medicul Raed Arafat.

 

Spre deosebire de ministrul Nelu Tătaru, acesta a estimat că o relaxare a restricțiilor impuse pentru prevenirea și limitarea extinderii infecțiilor cu noul coronavirus ar putea avea loc în cursul lunii iunie.

Noi sperăm să rămânem pe o evoluţie lină, să nu fie una bruscă, dar acest lucru depinde foarte mult şi de noi. Nimeni nu poate să spună că am trecut peste ce era mai greu. Ne vom confrunta cu o perioadă mai grea decât cea prin care am trecut. În China au început să relaxeze carantina. Noi, totuşi, nu am ajuns la izolare totală. Economia, cât de cât, e lăsată să îşi desfăşoare activitatea, dar normal că anumite sectoare sunt afectate. Cât va dura, noi sperăm cât mai puțin, dar e greu să estimăm. S-ar putea să spunem că durează 5 săptămâni şi să vedem că în 3 săptămâni putem relaxa condiţiile. E muncă în echipă, iar echipa suntem noi cu toţii, de la omul de rând până la nivelul cel mai înalt”, a mai precizat secretarul de stat.

La rândul său, ministrul Sănătății, a estimat că, până la data de 1 iunie, numărul total al cazurilor de pacienți infectați în România va atinge pragul de 10.000 de cazuri, iar scăderea ratei de îmbolnăviri se va înregistra din a doua jumătate a lunii mai.

 

Dr. Alexandru Rafila si Nelu Tataru

Tătaru a avertizat că numărul total de îmbolnăviri și evoluția situației epidemice în perioada următoare, depinde în mare măsură și de respectarea de către populație a restricțiilor impuse prin ordonanțele militare adoptate de la decretarea stării de urgență.

Trebuie să ne gândim la un vârf care merge până la 10.000 de cazuri adunate de la începutul pandemiei până la 1 iunie, urmând ca, odată cu a doua jumătate a lunii mai, să vedem o scădere progresivă a numărului de cazuri noi, iar cazurile vindecate să crească. În acest context, ne gândim ca după 1 iunie să mergem până în 12.000- 13.000 de cazuri, dar este un număr care poate fi modificat agresiv de nerespectarea anumitor condiţii de către populație, de numărul de români care vin în ţară de Sărbători, dar şi de pregătirea sistemului medical”, a precizat ministrul.

În același timp, medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie spune că după 15 mai s-ar putea trece la relaxarea măsurilor restrictive, însă la început doar în zonele în care situația epidemiologică nu este una gravă. „După 15 mai putem relaxa, dar doar în funcție de contextul local. Nu putem lua aceeași măsură pentru întreaga țară. Dacă sunt zone, cum e Țăndărei, unde există încă iresponsabilitate din partea cetățenilor care se opun măsurilor, acolo nu se vor putea lua niciun fel de măsuri de relaxare. Am dat o dată care ar putea fi un moment până la care să avem o scădere a numărului de cazuri mai multe zile, o săptămână, zece zile. Dar măsurile la nivelul fiecărui oraș, județ, nu pot fi relaxate dacă acolo evoluează un focar care trebuie ținut sub control. Aceste măsuri trebuie luate în funcție de situația din fiecare zonă a acestei țări”, a explicat acesta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*