Restricțiile impuse în perioada stării de urgență s-ar putea relaxa abia la sfârșitul lunii viitoare

3 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Previziunile au fost făcute de ministrul Sănătății, care estimează că vârful pandemiei va fi atins în a doua jumătate a lunii în curs, fiind nevoie să treacă cel puțin alte două săptămâni pentru ca a se putea relaxa măsurile de siguranță.

 

Optimiștii care sperau că până la 1 mai va trece criza provocată de pandemie și chiar își făcuseră planuri pentru minivacanță, au fost dezamăgiți de o declarație făcută aseară de ministrul sănătății, Nelu Tătaru. Acesta a anunțat că actualele restricții impuse pentru prevenirea răspândirii infecțiilor ar putea fi relaxate abia spre jumătatea sau chiar sfârșitul lunii viitoare. El a precizat că se așteaptă ca vârful pandemiei să fie atins la jumătatea acestei luni, când numărul total de pacienți infectați la nivelul întregii țări ar putea ajunge la 10.00015.000 de cazuri.

Vârful pandemiei îl văd în a doua jumătate a lunii aprilie. Dar îl văd mai ascuţit sau mai domol, în funcţie de ceea ce vom face noi, atât ca activitate medicală, dar şi populaţia, prin măsurile care trebuie într-adevăr respectate. Poate fi în jur de 10.000, poate fi în jur de 15.000, depinde cum avem rata de transmitere locală, accelerată sau nu. Poate fi din cazuri uşoare şi medii, poate fi din cazuri grele, critice, care necesită suport, şi atunci vom avea o aglomerare a terapiilor intensive şi vom avea şi decese”, a declarat Tătaru, punând accent pe importanța respectării măsurilor de distanțare socială.

Odată depășit vârful pandemiei, ministrul spune că va urma o scădere treptată a numărului de cazuri înregistrate zilnic, dar asta nu înseamnă că se va putea renunța imediat la măsurile de siguranță. Va mai fi nevoie de cel puțin două săptămâni, după care restricțiile vor putea fi relaxate, însă va trebui să fie păstrate multe precauții. Ministrul a estimat că a acest lucru s-ar putea întâmpla spre sfârșitul lunii viitoare, în funcție de ritmul în care va scădea numărul de cazuri noi și cel al deceselor.

 

Totodată, Nelu Tătaru a vorbit despre dispariția unor medicamente din farmacii, referindu-se în mod special la Euthyrox, un medicament folosit în tratamentul afecțiunilor tiroidiene. Acesta a precizat că, începând cu săptămâna viitoare, farmaciile vor fi aprovizionate cu stocuri noi, adăugând și faptul că medicamentele Platinium şi Kaletra, folosite în tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus, există la acest moment în stocurile spitalelor.

Am luat legătura cu tot ce înseamnă furnizori şi vor suplimenta această producţie, așa că vom avea şi acel Euthyrox, de săptămâna viitoare. Pentru Metformin avem diverse medicamente care sunt analogice, iar la acest moment avem şi Platinium, avem şi Kaletra, pentru că s-au făcut mai multe donaţii. Noi avem în achiziţionare şi contractare mai multe cantităţi. Şi la Institutul Matei Balş, doctorul Streinu-Cercel a făcut un necesar cam pentru 100.000 de pacienţi. În acest moment, achiziţionăm prin Unifarm şi de pe piaţă această cantitate, pe care să o putem avea pentru rezervă. Ambele medicamente se pot folosi şi pentru HIV, cum e Kaletra, iar Platinium pentru artrită reumatoidă. Sunt boli care nu sunt COVID-19 şi care au nevoie de aceste medicamente”, a mai declarat ministrul.

Multe medicamente uzuale, precum paracetamolul, au dispărut din farmacii și din cauza faptului că populația și-a făcut stocuri inutil, Nelu Tătaru precizând că stocuri care rămâneau de la o lună la alta s-au epuizat încă de la jumătatea primei luni.

 

Col. medic Daniel Ionut Derioiu

Declarațiile au fost făcute la finalul unei zile în care ministrul s-a deplasat la Suceava împreună cu noul secretar de stat, medicul militar Ionel Paul Oprea, pentru a rezolva situația gravă de la spitalul județean rămas fără echipă de conducere. Prin urmare, Nelu Tătaru a vorbit și despre măsurile luate aici, anunțând că unitatea medicală a fost militarizată și trei medici militari o vor conduce în perioada următoare. Managementul a fost astfel preluat de o echipă condusă de medicul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu, care îndeplinea funcția de director medical în cadrul Spitalului Militar Brașov. Acesta are o bogată experiență medicală și organizatorică, inclusiv în teatrele de operații.

De la noua conducere se așteaptă primele rezultate pozitive în două săptămâni, timp în care noul manager trebuie să se asigure că sunt respectate normele şi precauţiile, circuitele din spital, dar şi să facă evaluarea personalului medical disponibil, pentru a stabili pe ce resursă umană se va putea baza în continuare. „Am reevaluat situaţia, am văzut că sunt circuite, dar nu sunt respectate în spital, după cum nu era respectată nici aceea distanţare socială sau izolarea la domiciliu în toată Suceava. În acest moment, ca Minister al Sănătăţii, am recomandat să se refacă tot ce înseamnă management. Eu vreau să văd în următoarele două săptămâni o evaluare. Ne gândim că aceia care sunt acum încă au făcut transmitere, îşi vor face efectul într-o săptămână-două. Vreau să văd măsurile luate atât în planul SJU Suceava, cât şi în comunitate, după discuţiile cu autorităţile locale. E interesant de observat, fiindcă în două săptămâni se vor întoarce acasă şi ceilalți localnici plecați din Spania, care se pregătesc sărbătorile Pascale”, a mai declarat Nelu Tătaru.

 

Nu în ultimul rând, ministrul a vorbit și despre bonusul de 500 de euro promis personalului medical implicat în lupta împotriva noului coronavirus. A explicat că este vorba despre un spor de periculozitate care se va acorda doar în perioada pandemiei, având în vedere că medicii, asistenții și personalul auxiliar se confruntă cu o situație necunoscută până acum, imprevizibilă, generată de un virus cu rată de îmbolnăvire și mortalitate ridicată.

„Acest stimulent nu este doar pentru Suceava, este pentru tot ceea ce înseamnă personal medical superior, mediu şi auxiliar implicat în lupta împotriva infecţiei COVID, pentru toate secţiile, pentru toate compartimentele care au pacienţi sau tratează pacienţi cu infecţie COVID, care investighează sau care consultă. Aceşti pacienţi care sunt consultaţi trec prin anumite sectoare. Toate aceste sectoare vor primi această sumă în cuantum de 2.500 lei. Este un spor de periculozitate şi vreau să-l tratăm ca un spor de periculozitate care va fi dat pe perioada pandemiei”, a anunțat Nelu Tătaru.

Astfel, pentru ca personalul să poată beneficia de acest bonus, managementul spitalului sau directorul medical trebuie să raporteze secţiile unde se tratează infecţiile cu noul coronavirus.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*