Campanie de strângere de fonduri pentru protejarea pacienților și personalului medical de la Fundeni

Institutul constituie o verigă importantă în programele naționale de transplant de organe și celule stem, fiind o unitate in care se efectuează și alte intervenții unice în România, iar o eventuală contaminare cu noul coronavirus ar avea efecte dezastruoase.

 

Întregul sistem de sănătate funcționează sub presiunea COVID-19, iar în condițiile actuale, Institutul Clinic Fundeni a fost nevoit să-și restrângă activitatea, la fel ca toate celelalte unități medicale din țară. Atenția personalului medical se concentrează cu precădere asupra pacienților transplantați și a celor cu patologii grave care se mai află internați în spital, iar activitatea chirurgicală se rezumă doar la intervențiile de transplant și la cazurile urgente, care nu pot fi operate în alte spitale.

Unitatea medicală are un rol important în sistemul medical, întrucât aici se desfăşoară programele naţionale de transplant de organe şi de transplant de celule, precum şi proceduri medicale unice în România, ce tratează patologia oncologică, inclusiv cea pediatrică. În aceste condiții, se impune ca institutul să beneficieze de o protecție sporită împotriva noului coronavirus, întrucât o eventuală contaminare ar pune în pericol viața pacienţilor pentru care se fac eforturi financiare şi profesionale deosebite.

Pe lângă măsurile luate până acum, este însă necesară și realizarea unor circuite noi de triaj şi izolare într-o zonă specială, amenajată în exteriorul clădirii spitalului. A fost identificată o soluție optimă, dar pentru punerea ei în practică este nevoie de cel puțin 175.000 de lei, sumă de care unitatea medicală nu dispune în contextul actual.

 

În acest sens, Asociaţia Balcanică de Acces Vascular (BAVA), organizaţie non-profit ce are drept scop creşterea calităţii actului medical în România, a lansat o campanie de strângere de fonduri, făcând apel la companiile, organizațiile și persoanele fizice care doresc să se implice pentru a veni în sprijinul pacienților transplantați și ai celor cu alte afecțiuni grave, care sunt internați și tratați la Fundeni.

Asociația este condusă de dr. Dana Tomescu, șeful clinicii ATI 3 de la Institutul Clinic Fundeni şi membru în Comitetul reprezentanţilor zonali pe specialitatea anestezie şi terapie intensivă din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Aceasta a precizat că soluția cea mai eficientă identificată este achiziţionarea unor sisteme tip modul, alcătuite din containere specializate. O configurație de bază este formată din 5 containere, dotată cu grup sanitar, convectoare şi spaţii de vestiar și servind ca spaţiu-tampon pentru trierea şi izolarea unui număr de pacienţi, până la confirmarea testării. Astfel de containere sunt realizate în România și pot fi conectate într-o configurație de spital mobil, care poate fi modificată ulterior.

 

Dr. Dana Tomescu

Dr. Dana Tomescu spune că o astfel de configurație de bază costă 110.000 de lei, la care se mai adaugă 65.000 de lei pentru materiale de protecție și două mijloace de transport pentru probele recoltate. În funcție de suma care va fi strânsă în cadrul campaniei pe care a demarat-o, sistemul va putea fi upgradat prin adăugarea de noi containere, pentru a deservi un număr cât mai mare de pacienți.

Ne-am propus să adunăm 175.000 de lei, bani ce vor fi alocați în primă fază pentru a configura un triaj din 5 containere modulabile, unde să putem izola pacienții suspecți de COVID-19 până la aflarea rezultatului testării. O altă destinaţie a fondurilor este achiziţia a două soluţii de transport electric în incinta spitalului, pentru probele recoltate şi pacienţi, precum şi de echipamente de protecţie, sisteme inovative de sterilizare şi dezinfecţie necesare desfăşurării în siguranţă a actului medical”, a mai declarat președintele asociației BAVA.

Persoanele juridice sau fizice care doresc să sprijine financiar acest proiect pot  accesa site-ul organizației,  www.bavainfo.org, pentru a completa formularul de sponsorizare. Da asemenea pentru relații suplimentare cei interesați pot lua legătura cu secretarul asociației, dr. Mihai Popescu, fie telefonic, la numărul 0751075995 sau prin e-mail, la adresa popescu.mihai1986@gmail.com.

 


Adaugati un comentariu


 

*