Debut cu dreptul in domeniul transplantului, in 2017

Prelevarile s-au facut la Iasi si Sibiu, iar transplanturile s-au efectuat cu succes la Iasi, Bucuresti si Viena, doi pacienti recapatandu-si vederea, iar alti trei primind o noua sansa la viata.

 

prelevare-organeIn timp ce aproape toata Romania s-a concentrat asupra viscolului si gerului, a deszapezirilor si asigurarii adapostului pentru oamenii strazii, doctorii romani au facut ce stiu ei mai bine, au salvat vieti si chiar au dat o a doua sansa la viata unor pacienti aflati de multa vreme pe listele de asteptare in vederea unor transplanturi salvatoare.

Anul 2017 a debutat cu dreptul in ceea ce priveste prelevarea si transplantul de organe. In prima saptamana din acest an au avut loc doua interventii de prelevare si mai multe operatii de transplant, chiar in zilele de Boboteaza si de Sfantul Ion, zile in care majoritatea romanilor, fie se distrau, fie isi luau masuri de precautie pentru a trece cu bine de codurile de vreme rea care au pus stapanire peste intreaga tara, fie isi faceau griji pentru urgia care fusese anuntata in toata tara.

Se poate spune ca activitatea de prelevare si transplant din acest an a debutat la Iasi, la spitalul Sfantul Spiridon, unde a juns zilelele trecute o pacienta in varsta de 38 de ani, care suferise o ruptura a unei malformatii cerebrale.

 

prelevare iasiIn ciuda eforturilor medicilor, viata pacientei internata la Clinica de Neurochirurgie din Iasi nu a mai putut fi salvata, aceasta intrand in moarte cerebrala la scurt timp. Starea pecientei fiind ireversibila, familia a gasit puterea de a trece peste durerea pierderii celei dragi si a acceptat sa acorde o noua sansa la o viata altor pacienti, dandu-si acordul pentru prelevarea tuturor organelor care puteau fi transplantate.

Astfel, in ziua de Boboteaza, o echipa mixta de medici austrieci, bucuresteni si ieseni au prelevat, la Iasi, toate organele care indeplineau conditiile de siguranta pentru transplant, respectiv, plamanii, corneele, piele, os si tendon.

Specialistii au constatat ca rinichii si ficatul nu indeplineau conditiile necesare prelevarii, din motive medicale, insa plamanii erau compatibili si in buna stare, asa ca s-a luat legatura cu specialistii din Viena, prin intermediul Eurotransplant. O echipa de specialisti austrieci s-a deplasat in cel mai scurt timp la Iasi si a prelevat cu succes plamanii, pe care ulterior i-au transportat la AKH, pentru a salva viata unui pacient compatibil de pe lista de asteptare europeana, indiferent de nationalitate, nu neaparat roman. In prezent, in Romania transplantul de plamani ramane blocat, in contextul scandalului de la  Spitalul „Sfanta Maria“ din Capitala, acreditat de Agentia Nationala de Transplant pentru efectuarea transplantului de plamani, despre care insa fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiclescu, a spus ca nu indeplineste conditiile necesare activitatii de acest fel.

 

transplant-corneeIn acelasi timp, la Iasi au fost prelevate corneea si multiple grefe de os, tendoane si piele, care au fost trimise la Banca de tesuturi din Bucuresti, pentru a fi pastrate si folosite pentru salvarea altor pacienti, la nevoie.

Corneele recoltate au fost transplantate in aceeasi zi, unor pacienti care se aflau de mai mult timp pe listele de asteptare. Este vorba despre Lacarmioara Panzaru, o tanara de 29 de ani din Neamt, care se afla pe lista de asteptare de opt ani, si despre un tanar inginer mecanic, Nicu Poputoaia, care suferise, la 16 ani, o arsura chimica la nivelul ochilor.

Ambii pacienti au fost chemati la spitalul Sfantul Spiridon din Iasi, iar in urma analizelor s-a stabilit ca erau compatibili pentru transplantul corneelor provenite de la donatoarea de 38 de ani. Operatiile au fost efectuate cu succes, iar a doua zi pacientii si-au manifestat recunostinta fata de familia donatoarei si fata de doctorii care i-au operat. Medicii spun ca cei doi tineri transplantati au acum sanse ca, in aproximativ sase luni, sa isi recapete vederea suta la suta.

La acest moment, in Romania nu exista o banca de cornee, iar din aceasta cauza, astfel de operatii sunt posibile doar atunci cand apare un donator, iar astfel de cazuri sunt posibile doar in situatia pacientilor aflati in moarte cerebrala, pentru care familia isi da acordul pentru prelevare.

Centrul Regional de Transplant de la Iasi a efectuat anul trecut 18 prelevari de organe.

 

transplant-ficatIn ziua de Sfantul Ion, la Spitalul Judetean din Sibiu a fost efectuata o noua prelevare de organe, de la o pacienta in varsta de 58 de ani. Internata aici din data de 4 ianuarie, cu un anevrism cerebral, femeia a intrat in moarte cerebrala doua zile mai tarziu, iar pentru ca nu mai exista nicio sansa de recuperare, familia si-a dat acordul pentru prelevarea de organe.

In acest scop, la Sibiu au sosit doua echipe medicale de la Cluj si Bucuresti, care s-au deplasat la bordul unei aeronave a Ministerului de Interne. Impreuna cu echipa de prelevare si transplant de la Sibiu, specialistii de la Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj au prelevat ambii rinichi, in timp ce colegii lor de la Institutul Clinic Fundeni au prelevat ficatul donatoarei, dupa care organele au fost transportate la cele doua centre specializate, in vederea transplantarii.

Pe langa implicarea si eforturile medicilor, atat la nivel la nivel local, prin coordonarea acestei activitati, cat si la nivelul centrelor nationale de transplant, trebuie sa subliniem gestul de mare umanitate al familiei, care a fost de acord cu prelevarea si careia ii multumim”, a declarat dr. Tiberiu Toabes, coordonatorul de transplant de la Sibiu.

La scurt timp dupa ce a fost adus la Bucuresti, ficatul a fost transplantat cu succes, la Institutul Clinic Fundeni, unui pacient care suferea de o grava afectiune hepatica.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu este acreditat ca centru de prelevare de organe, tesuturi si celule din octombrie 2013, iar ultima prelevare a avut loc in martie 2014.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*