Donațiile pentru circuitul de triaj de la Institutul Fundeni au depășit toate așteptările (VIDEO)

Datorită acestui fapt, mini-spitalul de triaj construit din șapte containere speciale va deveni funcțional până la sfârșitul acestei săptămâni.

 

La începutul luni aprilie, Asociaţia Balcanică de Acces Vascular (BAVA) anunța demararea unei campanii de strângere de fonduri, având ca obiectiv realizarea unor circuite noi de triaj şi izolare la Institutul Clinic Fundeni, pentru protejarea personalului medical și mai ales a pacienților transplantați și celor cu afecțiuni grave, care sunt internați aici. Soluția prezentată de dr. Dana Tomescu, președinte al asociației și șef al clinicii ATI 3 din cadrul institutului, constă în construirea unui mini-spital de triaj alcătuit din mai multe containere modulare, care să fie amplasat în exteriorul clădirii unității medicale, însă pentru un astfel de spital cu o configurație minimă era nevoie de 175.000 de lei, reprezentând costurile a cinci containere modulare, precum și al materialelor de protecție necesare și a unor mijloace pentru transportul probelor recoltate.

Dr. Dana Tomescu preciza la debutul campaniei că suma care se dorea a fi strânsă era de 295.000 de lei, astfel încât configurația de bază a unui astfel de mini-spital să poată fi upgradată, pentru a deservi un număr mai mare de pacienți. În mai puțin de două săptămâni suma propusă nu doar că a fost atinsă ci a și fost depășită cu circa 200.000 de lei, astfel că valoarea donațiilor primite s-a ridicat la aproximativ 495.000 de lei.

 

Dr. Dana Tomescu

Dr. Dana Tomescu, IC Fundeni

Donațiile au fost făcute în prima săptămână de la demararea campaniei de peste 100 de persoane fizice și companii, iar suma astfel colectată s-a folosit pentru achiziția echipamentelor necesare și construirea unității de triaj în curtea institutului. Reprezentanții BAVA au anunțat chiar că mini-spitalul va deveni funcțional până la sfârșitul acestei săptămâni. Acesta este format din șapte containere modulare cu utilările aferente, cărora li se adaugă paturile, ventilatoarele şi monitoarele, care provin de la institut. Achiziţiile demarate în plus, grație donațiilor, constau în aparatură de decontaminare şi sterilizare, un laborator de analize point-of-care, un ventilator de transport, un videolaringoscop, un defibrilator, un aparat de radiologie mobil digital, un ecograf portabil, echipamente de protecţie pentru personal, precum şi soluţii de transport electrice între unitate şi centrul de testare. „Au fost lansate toate achiziţiile şi aşteptăm să înceapă livrările pentru a amplasa aparatele pe poziţii. Solidaritatea românilor ne dă curaj şi motivaţie în această luptă în care mini-spitalul de triaj va fi o redută importantă. Gestul vostru va proteja pacienţii vulnerabili, cadrele medicale şi ne ajută să desfăşurăm corect actul medical. Toată stima şi mii de mulţumiri pentru sprijin!” este mesajul transmis de dr. Dana Tomescu către donatori.

 

Aceasta a explicat că noul spital modular se numește „RespectATI” pentru că este o perioadă în care Anestezia este, alături de alte specialități, în prima linie în lupta împotriva SARS-CoV-2. Această unitate de triaj va găzdui pacienţii care ajung de urgenţă la Institutul Clinic Fundeni şi necesită spitalizare în terapie intensivă, adică pacienţi critici care trebuie intubaţi, ventilaţi mecanic şi stabilizaţi dar care, în paralel, vor fi testaţi pentru Covid-19. Rezultatul testului va determina circuitul acestora, astfel că cei cu test negativ vor fi admişi pentru tratament în spital, în timp ce pacienţii testaţi pozitiv vor fi îndrumaţi către spitalele de boli infecţioase sau spitalele de suport Covid desemnate de Ministerul Sănătăţii.

În acest mod se asigură protecţia optimă atât a pacienţilor din Institutul Clinic Fundeni, aflaţi după sau în aşteptarea unor intervenţii chirurgicale complicate, cât şi a medicilor care operează în această unitate ce deserveşte Programul Naţional de Transplant.

 

Aici vor lucra medicii ATI din spitalul Fundeni, dar și medicii rezidenți care sun în pregătire în specialitatea ATI la IC Fundeni. „În total sunt câteva zeci de medici care vor asigura, practic permanența. Se vor face ture de 4 ori poate 6 ore, așa cum o cere supravegherea unor astfel de pacienți. Practic este un volum foarte mare de lucru și resursă umană importantă care se va mobiliza în acest loc, a mai spus dr. Tomescu, subliniind că aceasta nu este o unitate COVID, ci este o unitate de triaj, Spitalul Fundeni nefiind un spital COVId, ci unul periferic, dar pentru că nu există posibilitatea 100 la sută ca să fim ocoliți de infecția cu acest virus, s-au luat aceste măsuri de prevenție absolut necesare, mai ales că în această unitate medicală sunt pacienți extrem de vulnerabili”.  

Dragoş Grigoriu, fondatorul companiei de publicitate care a sprijinit campania prin organizarea strângerii de fonduri și comunicare, a declarat că „strângerea de fonduri a fost o experienţă uluitoare și sunt foarte mişcat de cât de repede s-a înţeles utilitatea şi de viteza cu care au acţionat oamenii. Mă întreb dacă această idee a medicilor de la Fundeni nu ar putea fi replicată la nivel naţional pentru a evita focarele de infecţii intraspitaliceşti. Aceste unităţi de triaj pot fi construite foarte repede, containerele fiind produse în România, iar după trecerea crizei pot fi adaptate altor nevoi medicale, inclusiv prin relocare, datorită flexibilităţii configuraţiei”.

 

Asociația BAVA mulțumește tuturor persoanelor fizice care au sponsorizat inițiativa, dar și persoanelor juridice care au făcut donații importante sau au oferit sprijin logistic, fără de care acest proiect nu s-ar fi putut transforma în realitate.

Asociaţia Balcanică de Acces Vascular este condusă de prof. dr. Dana Tomescu, șef secţie ATI în cadrul Institutului Clinic Fundeni, prof. dr. Şerban Bubenek, șef secţie ATI la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardio-Vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” şi dr. Mihai Popescu, șef lucrări, medic specialist la Institutul Clinic Fundeni. Acestora li se adaugă medici renumiţi din domeniul anesteziei şi terapiei intensive care şi-au oferit benevol serviciile şi cunoştinţele acumulate în ani de experienţă medicală de top în vederea educării colegilor din toată ţara. Asociația a fost înființată în 2014, de un grup de medici anestezişti de la Institutul Clinic Fundeni şi de atunci s-a preocupat continuu de formarea medicilor anestezişti şi din alte specialităţi înrudite în abordul vascular, resuscitarea cardio-pulmonară şi utilizarea tehnicilor de epurare extracorporeală la pacienţii critici din secţiile de terapie intensivă.

 

VIDEO: (Sursă BAVA)

 


Adaugati un comentariu


 

*