Anchetă epidemiologică la Mărăcineni, după ce un medic a fost depistat pozitiv cu Covid-19
Acesta este medic rezident angajat la Institutul fundeni, însă la începutul lunii februarie fusese repartizat la Spitalul Militar Central din București și se afla la domiciliul socrilor săi atunci când a aflat că este infectat.
Jandarmii și polițiștii buzoieni au fost nevoiți să intervină sâmbătă noapte, pentru a convinge un pacient infectat cu noul coronavirus să accepte să fie internat în spital, după ce acesta refuzase categoric internarea la recomandarea medicilor, invocând faptul că poate fi tratat și la domiciliu, fiind asimptomatic.
Este vorba de un medic rezident angajat la Instututul Clinic Fundeni, dar care fusese repartizat pentru îndrumare metodologică la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București, în vârstă de 37 de ani, în cazul căruia fusese impusă izolarea la domiciliu după ce, prin prisma profesiei, intrase în contact cu persoane infectate. La jumătatea săptămânii, acesta a ajuns împreună cu soția în satul Potoceni, comuna Mărăcineni, la locuința socrilor, iar între timp au fost prelucrate probele recoltate înainte de a i se impune izolarea la domiciliu.
Din păcate, rezultatul a confirmat prezența virusului, iar după ce au aflat unde se află colegul lor, reprezentanții spitalului militar au transmis Direcției de Sănătate Publică Buzău (DSP) că, pe raza localității Mărăcineni, se află un medic infectat cu Covid -19.
Echipa de la DSP a intrat imediat în alertă, dar ajunsă la fața locului s-a lovit de refuzul pacientului de a coopera, acesta invocând faptul că este asimptomatic și se poate trata la domiciliu. Sub acest pretext, medicul a refuzat internarea voluntară într-o unitate medicală din Buzău sau din Capitală. „Persoana în cauză s-a dovedit necooperantă și a refuzat ideea internării voluntare în orice unitate sanitară din București sau din Buzău, invocând posibilitatea de tratament a persoanelor asimptomatice la domiciliu”, se arată înntr-un comunicat remis de autoritățile buzoiene.
A acceptat însă să fie consultat de un medic infecționist de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, care i-a recomandat internarea într-o unitate medicală. Chiar și așa, pacientul continuat să refuze să fie transportat la spital, astfel că a fost nevoie de intervenția polițiștilor și jandarmilor, iar mai mult forțat de aceștia, a acceptat să se urce în ambulanța special pregătită care l-a transportat la spitalul Victor Babeș din Capitală.
În acest caz, Direcția de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică pentru a stabili persoanele cu care medicul a intrat în contact și a lua măsurile de izolare și testare a acestora, iar pe numele medicului a fost întocmit un dosar penal pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.