Un nou test de sânge are capacitatea de a detecta riscul a peste 50 de tipuri de cancer

O astfel de analiză poate indica din timp dacă o persoană va dezvolta o afecțiune oncologică, identificând și tipul de cancer care poate apărea ulterior.

 

O echipă de cercetători din Marea Britanie și Statele Unite a pus la punct un nou test de sânge, care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer, înainte ca persoana testată să dezvolte vreun simptom, indicând și tipul afecțiunii oncologice la care pacientul este predispus. Un articol pe această temă a fost publicat recent în paginile jurnalului de specialitate Annals of Oncology, în care cercetătorii spun că testul creat de ei trebuie perfecționat, pentru ca pe viitor, să ajute medicii să ofere diagnostice timpurii şi să aplice noi metode de tratament oncologic, cu atât mai eficiente cu cât sunt administrate în fazele incipiente ale bolii.

Deşi acest test este la început, rezultatele preliminare obţinute sunt promiţătoare. Dacă testul poate fi reglat fin, să fie mai eficient în depistarea cancerelor, ar putea deveni un instrument pentru detectarea lor timpurie. Dar este nevoie de mai multe studii pentru depistarea cancerelor în stadiile de început şi trebuie să explorăm şi cum va funcţiona într-un scenariu real de screening oncologic” menționează autorii studiului, citați în articolul de specialitate.

 

Testul apelează la algoritmi computerizaţi pentru a examina anumite schimbări chimice, denumite metilări, care contribuie la dezvoltarea tumorilor. Cercetătorii au folosit această metodă experimental pe 4.316 mostre – unele oncologice, altele sănătoase – peste 50 de tipuri de cancer, cum ar fi cel pancreatic, pulmonar sau ovarian fiind incluse în studiu. Testul a putut identifica ţesutul în care a apărut cancerul în 96% dintre mostre, cu o acurateţe de 93%.

Dr. Michael Seiden, preşedintele organizaţiei US Oncology din Texas şi autor principal al studiului, susţine că rezultatele arată că metilarea targetată poate fi folosită pentru testări ale unor populaţii întregi. „Ţinând cont de povara cancerului în societatea noastră, este important să continuăm să explorăm posibilitatea ca acest test să intercepteze cancere în stadii foarte timpurii şi, prin extensie, poate reduce mortalitatea de cancere pentru care nu există metode de screening sau pentru care metodele de screening existente nu sunt foarte exacte”, a mai declarat acesta.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*