Ritmul de îmbătrânire, relevat de o analiză a sângelui

21 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Cercetătorii de la Universitatea Stanford din California susțin că unele proteine din sânge oferă informaţii importante referitoare la starea de sănătate a unei persoane şi la ritmul de îmbătrânire al acesteia.

 

Jurnalul ştiinţific Nature Medicine a publicat la începutul acestei luni rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii din cadrul Universității Stanford din California, care sugerează că îmbătrânirea fizică nu se petrece într-un ritm constant, ci inegal, şi prezintă trei vârfuri distincte la vârstele de 34, 60 şi 78 de ani. În urma mai multor teste, cercetătorii au constatat că la aceste vârste există creşteri abrupte ale nivelurilor de proteine din sânge, cu schimbări vizibile ce pot fi identificate cu ajutorul analizelor de laborator.

Dr. Tony Wyss-Coray, coordonatorul studiului, menționează în articolul pe această temă că „se cunoaşte de mult timp că evaluarea anumitor proteine din sânge poate oferi informaţii cu privire la starea de sănătate a unei persoane – lipoproteine pentru sănătatea cardiovasculară, de exemplu. Ce nu s-a consemnat până acum este faptul că numeroase niveluri diferite de proteine – aproximativ o treime dintre cele analizate – se modifică în mod considerabil odată cu înaintarea în vârstă. Proteinele sunt elementul de bază al celulelor corpului, iar atunci când nivelurile lor relative suferă modificări substanţiale, înseamnă că şi tu te-ai schimbat. Analiza a mii de proteine din plasmă oferă o imagine a ceea ce se întâmplă în tot corpul”.

 

Astfel un test de sânge care să vizeze aceste proteine ar putea identifica persoanele cu un ritm mai rapid de îmbătrânire decât în mod normal şi cu risc crescut de a dezvolta afecţiuni asociate vârstei, cum ar fi Alzheimer sau bolile de inimă. Un astfel de test ar putea contribui, de asemenea, la identificarea medicamentelor sau a altor factori care încetinesc sau accelerează îmbătrânirea, după cum mai susțin autorii studiului.

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat eşantioane de plasmă sanguină prelevate de la peste 4.200 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 95 de ani şi au identificat o asociere între 373 proteine şi îmbătrânire.

În articol se mai precizează că orice utilizare clinică a unui astfel de test de sânge mai are cel puţin cinci până la zece ani până la concretizare, fiind necesare o serie de alte cercetări în acest sens.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*