Fragilitatea vârstnicilor, combătută prin exerciții fizice și suplimente cu proteine

7 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Fragilitatea este definită ca un cumul între efectele îmbătrânirii naturale, rezultatele unor afecţiuni multiple pe termen lung și scăderea performanţelor fizice și a rezervelor corpului.

 

Creşterea speranţei de viaţă a populaţiei a condus, totodată, către o înmulțire a cazurilor de fragilitate în rândul vârstnicilor. Această problemă afectează una din zece persoane de peste 65 de ani şi mai bine de jumătate dintre cele de peste 80 de ani.

Cercetătorii susțin că este un fenomen natural, care nu trebuie asociat cu o boală ci, mai degrabă trebuie privit ca o stare firească a organismului care, odată cu înaintarea în vârstă este mai slăbit și mai vulnerabil, pe fondul îmbătrânirii naturale, al scăderii resurselor proprii și al efectelor unor afecțiuni care îl marchează de-a lungul vieții.

Crescând numărul vârstnicilor, datorită speranței mai mari de viață, atenția cercetătorilor s-a îndreptat, firesc, și în direcția găsirii unor soluții pentru întârzierea îmbătrânirii sau chiar a inversării fragilității organismului.

 

Un studiu efectuat în Marea Britanie relevă că cele mai eficiente metode pentru întârzierea sau inversarea fragilităţii sunt exerciţiile pentru antrenarea musculaturii şi suplimentele pe bază de proteine, acestea fiind și cele mai ușor de implementat. În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au efectuat o analiză sistematică a cercetărilor privind intervenţiile pentru fragilitate.

Ei au identificat astfel 46 de studii în care au fost implicate 15.690 de persoane. Intervenţiile analizate în această cercetare au inclus programe de exerciţii fizice, educaţia sanitară, administrarea de suplimente nutritive, vizitele medicului la domiciliu, suplimentele pe bază de hormoni şi consilierea. S-a constatat că 71% dintre studiile analizate au prezentat o îmbunătăţire a statusului fragilităţii în urma unor astfel de intervenţii, autorii cercetării descoperind că antrenamentul pentru întărirea musculaturii şi suplimentele pe bază de proteine au fost în mod consistent considerate cele mai eficiente şi mai uşor de implementat.

 

Într-un articol publicat pe această temă se arată că efectuarea cu regularitate a controalelor pentru depistarea fragilităţii este din ce în ce mai recomandată în cadrul asistenţei medicale primare şi în unele cazuri impusă contractual, însă, odată ce fragilitatea a fost identificată, există o lipsă de orientare în privinţa intervenţiilor.

Totodată, autorii studiului au specificat câteva dintre recomandările pe care medicii generalişti ar trebui să le adreseze pacienţilor. Printre acestea se numără 20-25 de minute de activitate fizică pe zi, constând în cincisprezece exerciţii pentru întărirea musculaturii mâinilor şi picioarelor şi îmbunătăţirea echilibrului şi coordonării, efectuate patru zile pe săptămână. De asemenea, în ceea ce priveşte dieta zilnică, oamenii de ştiinţă spun că  accentul trebuie pus pe lapte, ouă, ton sau pui sau, în cazul în care se preferă, formule cu proteine în timpul meselor.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*