Rezultatele dietei sărace în carbohidrați, vizibile după trei ani

23 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Pe lângă eliminarea kilogramelor în plus efectele, acest regim are și efecte benefice pe termen mai îndelungat.

 

În cadrul unei conferințe de specialitate pe tema obezității, ce a avut loc în Tennessee, Statele Unite, au fost făcute publice rezultatele unui studiu legat de efectele pe care le are o dietă săracă în carbohidrați, atât în ceea ce privește scăderea în greutate, cât și beneficiile sau riscurile pentru starea de sănătate.

Cercetătorii americani care au efectuat acest studiu au precizat în cadrul conferinței Obesity Week 2018 că adoptarea unei alimentaţii sărace în carbohidraţi i-ar putea ajuta pe oameni să slăbească cel puţin 10 kilograme în trei ani, iar o scădere a proporţiei de carbohidraţi consumaţi conduce la cel mai mare număr de calorii arse. Totodată, pe lângă remodelarea siluetei, beneficiile pe termen lung ale acestei diate ar putea fi mai mari. La acest studiu au participat în total 234 de adulţi supraponderali din Statele Unite cu vârste între 18 şi 65 de ani, care, timp de zece săptămâni, au adoptat o dietă hipocalorică, în urma căreia 164 dintre ei au pierdut cel puţin 10% din masa corporală totală. Participanţii au fost împărţiţi ulterior în trei grupuri, care au avut în următoarele douăzeci de săptămâni o alimentaţie hipercalorică, moderat calorică şi respectiv hipocalorică.

 

Fiecare dintre participanţii la studiu a avut la dispoziţie mese gata preparate, cu un procent similar de proteine şi grăsimi, iar cercetătorii americani au monitorizat greutatea şi consumul de energie al participanţilor pentru a afla numărul caloriilor arse. S-a  descoperit astfel că numărul caloriilor arse a fost semnificativ mai mare în cazul subiecţilor care urmau o dietă săracă în carbohidraţi, în comparaţie cu cei cu o alimentaţie cu o cantitate mai mare de carbohidraţi. Astfel, participanţii care urmau o dietă săracă în carbohidraţi au ars cu 209 – 278 kilocalorii mai mult, în comparaţie cu cei care urmau o alimentaţie bogată în carbohidraţi.

„În cazul în care acest efect persistă – şi nu am observat o atenuare de la 10 la 20 de săptămâni – s-ar traduce printr-o pierdere din greutate estimată la 10 kilograme după trei ani în cazul unui bărbat obişnuit, de 30 de ani, cu înălţimea de 178 centimetri. Compoziţia alimentelor pare să influenţeze consumul energetic independent de greutatea corporală. O dietă cu încărcătură glicemică redusă şi bogată în grăsimi ar putea facilita menţinerea pierderii din greutate dincolo de abordarea tradiţională concentrată pe restricţionarea aportului energetic şi încurajarea activităţii fizice”, au notat cercetătorii.


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*