Somnul îndelungat, cheia pentru o dietă mai sănătoasă

19 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Cercetări recente au relevat că, independent de voința lor, persoenele care își prelungesc cu câteva ore somnul nocturn, consumă mai puține alimente care conțin zahăr şi fac alegeri nutriţionale mai bune.

 

Nimeni nu ar refuza câteva ore de somn în plus, atunci cand vine vorba să se trezească dimineața, un studiu recent relevând că acele câteva ore în plus au și alte efecte benefice pentru sănătate, pe lângă asigurarea odihnei atât de necesare organismului. Se spune că „cine se scoală de dimineață, departe ajunge”, însă conform concluziilor ultimelor cercetări, la fel de adevărat ar fi și afirmația conform căreia „cine se scoală târziu, manâncă mai sănătos”. Aceasta, pentru că cercetătorii au stabilit că o durată mai mare a somnului nocturn ar putea să îi ajute pe oameni să adopte diete considerate mai sănătoase.  Exista deja un studiu care confirmase legătura dintre lipsa somnului și calitatea deficitară a dietelor, iar oamenii de știință au dorit să constate dacă un somn îndelungat are alte efecte în privința alegerilor nutriționale.

În cadrul acestui experiment cercetătorii au încercat să crească durata somnului celor 21 de voluntari, care obişnuiau să doarmă mai puţine ore decât recomandările în domeniu, respectiv şapte ore pe noapte.

Experţii le-au recomandat participanților să iși prelungească somnul cu 1,5 ore, să evite cafeina înainte de a dormi, să îşi construiască o rutină de relaxare în fiecare seară şi să încerce să nu meargă la culcare cu stomacul prea plin sau prea flămânzi.

 

Dintre voluntarii care au primit aceste sfaturi, 86% au petrecut mai mult timp dormind şi aproximativ jumătate au reuşit să îşi crească durata somnului nocturn.

Potrivit autorilor studiului, extinderea tiparului somnului a condus la o reducere cu 10 grame a consumului zilnic de alimente bogate în zahăr, în comparaţie cu cantităţile iniţiale. Ei au remarcat, de asemenea, tendinţa voluntarilor care au început să doarmă mai mult de a-şi reduce cantităţile consumate de carbohidraţi.
În grupul de control, ce a cuprins alți 21 de participanţi, care nu au primit aceste sfaturi, cercetătorii britanici nu au remarcat diferenţe semnificative faţă de perioada anterioară studiului.

Studiul a mai relevat că tiparele somnului pot fi modificate relativ uşor în rândul adulţilor sănătoşi, folosind o abordare personalizată, iar cercetătorii doresc să aprofundeze cercetările și în cazul persoanelor care se confruntă cu riscul de obezitate şi cu cel de boli cardiovasculare.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*