Somnul odihnitor scade riscul insuficienței cardiace

27 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

De cealaltă parte, persoanele cu insomnii și apnee în somn sunt mai predispuse la afecțiuni cardiace.

 

Un studiu efectuat de cercetători de la Școala de sănătate publică și medicină tropicală a Universității Tulane din New Orleans a relevat faptul că persoanele care au un somn odihnitor, au mai puține șanse de a dezvolta insuficiență cardiacă în decurs de 10 ani comparativ cu persoanele care au probleme cu somnul.

Studiul a fost demarat în urmă cu circa 10 ani, fiind incluși peste 400.000 de adulți din Marea Britanie. La început, când aveau între 37 și 73 de ani, participanții au răspuns la întrebări despre rutina lor de somn, iar cercetătorii au acordat fiecărei persoane un scor de somn sănătos de la 0 la 5, pe baza numărului obiceiurilor sănătoase pe care le-au raportat.

Peste aproximativ un deceniu, 5.221 de participanți la studiu au fost diagnosticați cu insuficiență cardiacă. Echipa de cercetare a descoperit că persoanele care au avut obiceiuri sănătoase de somn au fost cu 42% mai puțin susceptibile de a avea insuficiență cardiacă față de persoanele care nu au raportat niciun astfel de obicei sănătos sau doar unul.

 

Dr. Nieca Goldberg

Cei care aveau un somn odihnitor, au raportat că dorm șapte până la opt ore pe noapte, că nu sforăie și că rareori au probleme în a adormi sau a rămâne adormiți. Cercetătorii spun că studiul nu dovedește cauza și efectul, dar aduce probe concludente există clar legătură între somnul de calitate și sănătatea inimii.

Mulți dintre cei care nu au un somn sănătos și au făcut parte din noul studiu ar fi putut avea apnee în somn. Nu numai că somnul prost provoacă insuficiență cardiacă, dar poate alimenta factorii de risc pentru insuficiența cardiacă prin efecte asupra hormonilor de stres, a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Concluzia este că somnul este o altă componentă pe care medicii și pacienții ar trebui să o ia în calcul”, a precizat dr. Nieca Goldberg, cardiolog la NYU Langone Health, din New York, făcând referire la rezultatele studiului. Acesta a mai declarat că persoanele cu insomnie prezintă riscuri mai mari de boli de inimă, iar același lucru este valabil și pentru persoanele cu apnee în somn.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*