Persoanele scunde, mai predispuse riscului de boli cardiovasculare
Cercetatorii au descoperit ca exista fragmente de ADN care controleaza atat inaltimea cat si sanatatea cardiaca, iar cu cat persoana respectiva este mai inalta, cu atat scade riscul de a dezvolta astfel de afectiuni.
Cercetatorii britanici au realizat un studiu pe 2.000 de persoane, ocazie cu care au descoperit fragmentele din ADN-ul uman care controleaza atat inaltimea, cat si starea de sanatate cardiaca a unei persoane. Potrivit concluziilor finale, orice creştere in inalţime cu 6,4 centimetri contribuie la o scadere cu 13,5 la suta a riscului cardiac. Cu toate acestea, persoanele scunde nu ar trebui sa isi faca griji exagerate in aceasta privinta, specialistii sustinand ca un stil de viata sanatos ramane esential in mentinerea sanatatii inimii.
Teoria potrivit careia inaltimea unei persoane joaca un anumit rol in starea de sanatate a inimii a fost formulata in urma cu peste 50 de ani, insa pana acum oamenii de stiinta nu au identificat motivele din spatele acestei realitati. Unii cercetatori considerau ca aceasta relatie de asociere reprezenta o consecinta a altor factori, precum nutritia deficitara din copilarie, care stopeaza cresterea in inaltime si afecteaza muschiul cardiac, insa studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea Leicester sugereaza ca adevaratul motiv se afla ascuns in ADN-ul uman. Acestia au analizat 180 de gene deja cunoscute si care au fost asociate cu inaltimea unei persoane.
Rezultatele arata ca, pentru fiecare crestere in inaltime cu 6,4 centimetri, riscul cardiac scade cu 13,5 la suta, asadar, diferenta in ceea ce priveste riscul cardiac intre o persoana care are o inaltime de un metru si 52 de centimetri si o persoana care are o inaltime de un metru si 82 de centimetri este in jur de 64 la suta.
Cercetatorii sustin ca in contextul riscurilor medicale majore, acest factor de risc este mic, dand exemplul fumatului, care creste riscul cardiac cu 200-300 la suta, insa nu este totusi neinsemnat. Studiul a aratat, de asemenea, ca acele gene care stopeaza cresterea in inaltime contribuie in acelasi timp la cresterea concentratiei de colesterol si alte grasimi in fluxul sangvin. Autorii studiului considera ca genele asociate cu inaltimea unei persoane controleaza totodata si procesul de crestere si dezvoltare a vaselor de sange.