Odihna insuficientă din timpul săptămânii nu se recuperează în week-end

8 martie 2019 | 0 comentarii |

Cercetătorii britanici au demontat mitul conform căruia un somn prelungit la final de săptămână compensează un program insuficient de odihnă în restul zilelor.

 

Medicii ne spun că pentru ca organismul să funcţioneze corespunzător în timpul zilei și pentru a da randamentul optim la locul de muncă sau în activitățile zilnice, majoritatea persoanelor au nevoie de aproximativ opt ore de somn de calitate în fiecare noapte.

Nu puțini sunt însă cei care nu respectă un astfel de program și merg la culcare la ore târzii, iar atunci când încep să resimtă oboseala pe timpul zilei își spun că vor recupera orele de odihnă în week-end, când pot să doarmă mai mult.

Un grup de cercetători britanici demonstrează, prin rezultatele unui nou studiu, că somnul prelungit în week-end nu compensează orele de odihnă insuficiente din cursul săptămânii.

După ce ținut sub observație un grup de adulţi timp de două săptămâni, cercetătorii au constatat că persoanele care au dormit maxim cinci ore pe noapte în timpul săptămânii, chiar dacă s-au odihnit oricât și-au dorit în week-end, nu au avut niciun beneficiu. În schimb, cele care au respectat un program de somn mai bine structurat au fost mult mai în formă, fizic și psihic.

Potrivit rezultatelor, persoanele care dorm mai mult în weekend manifestă o uşoară recuperare, însă efectele dispar imediat ce revin la programul obişnuit de somn insuficient din cursul săptămânii.

 

În timpul studiului, cei care se odihneau mai mult în week-end au fost comparaţi cu persoane care au primit instrucţiuni să doarmă nouă ore în fiecare noapte, timp de nouă zile, în timp ce alţi subiecţi au fost sfătuiţi să respecte o perioadă de somn de doar cinci ore pe noapte.

Totodată, mesele şi expunerea la lumină au fost monitorizate în mod continuu de către cercetători.

Rezultatele au relevat că persoanele din grupul al căror somn a fost restricţionat au avut o tendinţă mai mare de a consuma gustări în timpul nopţii şi, prin urmare, de a lua în greutate şi de a manifesta o scădere a sensibilităţii la insulină. În cazul participanţilor care s-au odihnit mai mult în weekend, această tendinţă s-a diminuat, însă doar pe parcursul celor două zile.

Concluziile noastre sugerează că suprasolicitarea în cursul săptămânii şi încercarea de a recupera în weekend nu este o strategie eficientă din punct de vedere al sănătăţii. Se poate spune că oscilaţiile înainte şi înapoi – modificarea momentului în care mâncăm, a ritmului nostru circadian şi apoi revenirea la somnul insuficient – au efect perturbator asupra organismului”, a declarat dr. Kenneth Wrigh, unul din coordonatorii studiului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*