Mucenicii – Ziua Bărbatului

9 martie 2019 | 0 comentarii |

A fost o săptămână în care femeile au fost răsfățate, dar a și venit rândul bărbaților să se bucure de o zi dedicată lor. De altfel, bărbații au mai multe zile în care sunt sărbătoriți: pe 9 martie – când românii sărbătoresc Ziua Bărbatului odată cu ziua Sfinților 40 de mucenici din Sevastia pentru care se spune că se bea licoarea bachică din tot atâtea pahare, pe 5 mai – când un brand de bere a decis să-i sărbătorească pe bărbați și să-i cinstească și pe 19 noiembrie, când la nivel internațional s-a decis că este Ziua Bărbatului, celebrată în peste 60 de state.

Ziua Bărbatului nu trebuie confundată însă cu Ziua Tatălui, care se sărbătorește în a doua duminică din luna Mai, la fel cum Ziua Femeii nu este totuna cu Ziua Mamei, celebrată în prima duminică din luna Mai.

Revenind la 9 Martie, în acestă zi, Biserica Ortodoxă îi comemorează pe cei 40 de Mucenici din Sevastia (în tradiția geto-dacă erau 44 de mucenici), dar și pe deținuții care au pătimit în închisorile comuniste.

În credința populară, această zi marchează încheierea zilelor babelor, perioada capricioasă de trecere de la iarnă la primavară, și începutul zilelor moșilor, care aduc vremea caldă, sărbătoarea creștină suprapunându-se cu începerea anului agricol tradițional.

Se spune ca în această zi se deschid mormintele și porțile Raiului, de aceea gospodinele fac, în cinstea sfinților, colaci în formă de 8, numiți sfințisori, mucenici sau bradoși (copți sau fierți) pe care-i împart după ce ies de la biserică.

În această zi, bărbații beau 40 (44) de pahare cu vin, pentru că se crede că vinul băut se transformă în sânge și le dă putere de muncă pentru întregul an și va face să nu se lipească bolile de ei.

Și, cum românul nu ratează nicio ocazie de a petrece și de a face glume, noi le spunem „La mulţi ani bărbaţilor!” şi până pregătiți voi câteva sfaturi antimahmureală, vă invităm să zâmbim:

 

Azi de ziua lor bărbaţii (Girel Barbu)

Dintr-o zare-n altă zare,

Azi bărbaţii toţi petrec…

Dau pe gât zeci de pahare,

Alţii doar înghit în sec

 

Ziua bărbatului (Constantin Zamfirescu)

Frați de suferință,/ Vă dau o sentință

Să petreceți bine!/ Până când vă ține

Că s-a decretat!/ Dacă ești bărbat,

Azi e ziua ta! / Păi ce … vorba mea

ELE cu ‘ntâi marte/ ELE cu opt marte

Și noi cu nimic?/ Păi d-aia vă zic!

 

Toți uniți ca frații/ C-așa sunt bărbații

Le lăsăm pe ELE/ Pe cap cu belele

Că noi avem treabă/ Nu mutăm o roabă

Nu bătem un cui/ Nu tăiem un pui

Nu mergem la piață/ Le-o zicem pe față

AZI NU FAC NIMIC/ Azi nu mă implic

 

Astăzi sunt boier/ Azi sunt moșier

Fac doar ce poftesc/ Vreau să chefuiesc

Cu băieții mei/ Unde or vrea ei

Să îți fie clar/ Nu beau un pahar

Ci o cadă, două/ Mă întorc la nouă

Nu mă aștepta/ AZI E ZIUA MEA!

***

În seara de Sfinții Mucenici, un individ mergea pe drum împleticindu-se și cântând: „Să trăiesti și să nu-ți fie rușine să cânti, să cânți osana celor 40 de Mucenici care s-au jertfit pentru ca noi, creștinii, să fim azi fericiți”… Ajunge în fata unei case și vede la fereastră o femeie, căreia-i striga:

– Femeie! Soțul tău i-acasă?

– Da, doarme!, îi zice femeia de la fereastră.

– Atunci, lasa-l!, zice bețivul, continuându-și drumul, împleticindu-se.

Procedează la fel de mai multe ori. În cele din urmă:

– Femeie! Soțul tău i-acasă?

– Nu!, răspunde femeia, nervoasă. Nenorocitul s-a dus sa bea și nu s-a întors nici până acum!

– Hopa… Atunci, doamnă, ați putea, vă rog, să veniți până la poartă, să vedeți dacă eu sunt soțul? 

***

Pe 9 martie, doi prieteni se întâlnesc, iar unul era beat criță.

– Ce-i cu tine? Nu te știam mare băutor, abia te mai ții pe picioare… 

– Păi, hâc… ce să zic? Azi e Ziua celor 40 de mucenici din Sevastia și, pentru că tot îmi reproșează mama mereu că nu țin cont de sărbători și tradiții, am vrut s-o văd dacă azi mă felicită că am băut 40 de pahare…

***

Oamenii de știinţă, în urma cercetărilor privind efectele alcoolului asupra organismului uman, au stabilit următoarele:

Vodka + gheaţă = afectează rinichii

Rom + gheaţă = afectează ficatul

Whisky + gheaţă = afectează inima

Gin + gheaţă = afectează creierul

Cine ar fi crezut că nenorocita aia de gheaţă poate afecta în asemenea hal organismul?!?

***

Cică că pe vremea când se călătorea mai mult pe cal, un preot s-a dus într-un sau vecin într-o zi de Sfinții Mucenici și, după slujbă, s-a dus cu bărbații satului la o cârciumă, ca să bea 44 de pahare cu vin, așa cum cere tradiția. Se pare însă că popa a băut mai mult decât putea „duce” și când a vrut să plece către casă a simțit că nu poate să-și încalece calul, care era legat de gard.

Ca să nu se facă de râs în fața sătenilor, a început să se roage în gând, la cei 44 de mucenici, ca să-l ajute să urce pe cal.

După câteva rugăciuni, a simțit că prinde ceva putere, așa că s-a ridicat brusc de pe scaun, a luat-o drept spre cal și, cu un efort de care nici el nu se credea în stare, a sărit pe cal. Nu a nimerit, însă, șaua, care a căzut în partea cealaltă a calului.

Necăjit că le-a dat celor rămași la cârciumă motiv de râs, a zis cu voce tare:

– Hoo, mucenicilor, duceți-vă la necuratul! Ce mă-mpingeți toți odată?!

 

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*