Dintr-o singura picatura de sange s-ar putea depista numeroase boli

Cercetatorii considera un nou test bazat pe ADN-ul eliberat in sange de celulele moarte poate duce la detectarera unor afectiuni precum diabetul, scleroza multipla sau cancerul pancreatic.

 

adnO echipa internationala condusa de cercetatorii Ruth Shemer si Yuval Dor de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, a pus la punct o nua metoda de testare a probelor de sange, in vederea depistarii anumitor boli. Metoda a fost experimentata cu rezultate foarte bune, pe un lot de 320 de pacienti. Aceasta tehnica ar putea deschide drumul spre un nou instrument de diagnosticare, ce se bazeaza pe semnatura genetica specifica a unor tesuturi ale caror celule mor ca urmare a unei patologii sau prin diverse traumatisme.

Acest procedeu poate indica stadiile incipiente ale unei boli, cum ar fi dezvoltarea unei tumori canceroase sau inceputul unei boli autoimune ori neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Aceasta poate permite, de asemenea, determinarea progresului unei boli, succesul unei terapii sau efectele sale toxice.

Principala problema era aceea ca, pana in prezent, nu a fost posibil, fara o procedura invaziva, sa se determine carui organ apartineau celulele moarte. Acest nou test de sange poate insa detecta tesuturile specifice in care celulele mor, prin combinarea a doua principii biologice importante.

 

test sangeIn primul rand, celulele pe cale de a muri elibereaza fragmente de ADN in sange, unde circula o scurta perioada de timp. Acest fenomen a fost cunoscut de zeci de ani, dar din moment ce semnatura genetica a tuturor celulelor corpului este identica, nu a fost posibil sa se determine tesutul de origine al ADN-ului respectiv.  Al doilea principiu este acela ca ADN-ul fiecarui tip de celula are marca sa chimica unica numita metilatie care este stabila atat in tesuturile normale, cat si in cele bolnave.

Lucrarea noastra arata ca este posibil sa se identifice din ce tesuturi din organism provin fragmentele de ADN care circula in sange. Aceasta reprezinta o noua metoda de detectare a celulelor moarte in tesuturi specifice si o abordare foarte promitatoare pentru diagnosticarea de boli. Pe termen lung, ne propunem un nou test de sange capabil sa poata detecta prejudiciile din tesuturi, fara a suspecta a priori ca bolile afecteaza un anumit organ specific”, a precizat Ruth Semer unul dintre cercetatori.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*