Al doilea caz de infecție cu coronavirus confirmat în județul Buzău

De această dată, este vorba de un tânăr de 34 de ani din Râmnicu Sărat, care a revenit recent din Italia și se afla în carantină încă de la momentul intrării în țară.

 

A fost confirmat al doilea caz de infecție cu noul coronavirus din județul Buzău, în urma testelor specifice efectuate la Institutul Matei Balș din Capitală. Pacientul depistat pozitiv este un tânăr de 34 de ani din Râmnicu Sărat, care a s-a întors recent de la Roma, împreună cu prietena sa. Cei doi au călătorit cu mașina personală, iar la momentul în care au ajuns la graniță au declarat că vin din Italia, astfel că s-au luat măsuri speciale în ceea ce-i privește, încă de la intrarea în țară. Și-au continuat drumul până la Buzău într-un convoi escortat de polițiști și jandarmi, fiind plasați în carantină în centrul de la Arbănași.

Ulterior, cei doi au fost transferați în centrul de carantină amenajat în incinta unui hotel de pe strada Transilvaniei din municipiul Buzău, iar între timp le-au fost recoltate probe în vederea testării pentru prezența infecției cu noul coronavirus. Rezultatele de la Institutul Matei Balș, comunicate aseară, au indicat prezența virusului în cazul tânărului de 34 de ani, în timp ce testul prietenei sale a ieșit negativ. Tot în cursul serii de ieri, râmniceanul a fost transportat cu o ambuanță special echipată la Institutul Matei Balș, unde a rămas internat. Starea acestuia este bună, tânărul fiind asimptomatic, iar datorită măsurilor de protecția luate încă de la intrarea în țară, acesta nu a intrat în contact cu multe persoane, iar eventualii contacți urmează a fi identificați în urma anchetei epidemiologice demarate de Direcția de Sănătate Publică.

 

Tot ieri, o femeie în vârstă de 37 de ani, revenită din Lombardia în data de 5 martie și izolată la domiciliu, a fost preluată de ambulanță și transportată la Spitalul Județean de Urgență Buzău, cu febră, dureri în gât și tuse și se află sub supravegherea medicilor, urmând ca în urma testării să se stabilească dacă este infectată cu COVID-19.

Între timp, numărul total al pacienților depistați pozitiv cu noul coronavirus la nivel național se apropie de 150, se aplică deja Scenariul 3 de intervenție pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului și se pregătește Scenariul 4, în care capacitatea spitalelor, atât în cadrul serviciilor de urgență, cât a serviciilor de terapie intensivă este suprasolicitată și pot apărea deficiențe în disponibilitatea personalului medical, kituri de testare a infecției, materiale de protecție (mănuși, măști pentru personalul sanitar). 

De altfel, astăzi a intrat în vigoare stare de urgență pe teritoriul întregii țări, astfel că autoritățile au posibilitatea să aloce mai ușor resurse pentru gestionarea crizei și să ia măsuri speciale, care pot impune măsuri speciale și pentru spitale, respectiv, amânarea serviciilor de sănătate non-urgente, identificarea de spații suplimentare de îngrijiri medicale și redistribuirea resurselor sanitare la nivel european.

Ultima raportare a Grupului de Comunicare Strategică indică un număr de 158 de cazuri de infectare cu coronavirus confirmate la nivel național, dintre care 9 pacienți deja s-au vindecat. Persoanele infectate sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea lor de sănătate este bună, cu excepția unui pacient care a prezentat complicații, dar a cărui stare este ameliorată.

 

În același timp, în țară se află în carantină 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări în vederea identificării virusul, iar 51 dintre acestea sunt în județul Buzău. Totodată, alte 15.546 de persoane din țară sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, iar 396 dintre ele sunt buzoieni.

Au fost întocmite și 36 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul unor persoane care fie nu au declarat la întoarcerea în țară că au călătorit în zone de risc, fie au încălcat regulile de izolare la domiciliu. Vestea bună este că nu avem niciun deces cauzat de COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.153 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.517 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Autoritățile reamintesc importanța măsurilor preventive și de izolare, în contextul în care nu există deocamdată un vaccin pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus și niciun tratament țintit pentru cei care au contractat boala. În aceste condiții, măsurile de igienă și limitarea deplasărilor în spații publice sunt cele mai eficiente metode pentru prevenire a răspândirii epidemiei.

Ministerul Sănătății a precizat, într-o informare publică, faptul că peste 11 echipe științifice din toată lumea lucrează în prezent la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, în timp ce patru medicamente antivirale folosite deja în alte boli sunt studiate pentru a se confirma dacă sunt utile pentru tratamentul infecției cu noul coronavirus.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*