Încă trei vieți salvate de un „donator înger” din Bihor

11 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Specialiștii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Oradea eu efectuat ieri o nouă prelevare de organe și țesuturi care a făcut posibilă efectuarea unor transplanturi.

 

Agenția Națională de Transplant a anunțat, ieri, efectuarea unei noi intervenții de prelevare de organe și țesuturi, care nu ar fi fost posibilă fără gestul altruistal familiei unui pacient de 56 de ani din județul Bihor. Bărbatul suferise un accident vascular cerebral în urma căruia a ajuns la spitalul din Oradea, însă eforturile făcute de medici pentru a-l salva s-au dovedit zadarnice. Pacientul a intrat în starea ireversibilă de moarte cerebrală, fiind menținut în viață doar cu ajutorul aparatelor.

Conform uzanțelor, în momentul în care au comunicat vestea familiei, medicii orădeni le-au spus rudelor că pacientul era compatibil pentru donarea de organe, iar dacă în cazul său nu se mai putea face nimic, viața altor persoane ar fi putut fi salvată. Familia și-a dat acordul pentru prelevarea multi-organ, în urma investigațiilor, medicii stabilind că  puteau fi prelevați rinichii, ficatul corneea și fragmente de țesut.

Imediat după primirea acceptului familiei, au fost anunțate centrele de transplant din țară, astfel că la Oradea au fost trimise echipe medicale specializate pentru prelevarea organelor compatibile.

 

Dr. Carmen Pantis

Astfel, pentru prelevarea ficatului, a fost trimisă o echipă de specialiști de la Institutul Fundeni, în timp ce pentru prelevarea rinichilor, a sosit la Oradea o altă echipă de la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Totodată, la spitalul din Oradea a ajuns și o echipă de la Spitalul Militar Central, având ca misiune prelevarea corneei.

Până la sosirea specialiștilor de la centrele de transplant, medicii orădeni au menținut funcțiile vitale ale donatorului, pregătindu-l pentru intervenția de prelevare.

Coordonatorul de transplant de la nivelul SCJU Oradea, dr. Carmen Pantiş, a ținut din nou să mulțumească familiei donatorului, pentru gestul făcut. „Mulţumim familiei extraordinare care a înţeles, în cele mai dificile momente, că poate deveni o rază de lumină pentru alte familii cu rude aflate pe lista de aşteptare și a semnat pentru prelevare de organe. Respect profund!” a declarat aceasta.

Intervențiile de prelevare a organelor și țesuturilor au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică și s-au încheiat în zorii zilei de ieri, când echipele de la centrele de transplant au plecat spre Capitală și spre Cluj, unde urma să se efectueze cele trei intervenții salvatoare de vieți. Ficatul a fost transplantat la Institutul Fundeni, în timp ce rinichii au fost transplantați la Cluj, iar corneea urmează să redea vederea unor pacienți care vor fi operați la Spitalul Militar Central.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*