Maraton de transplanturi la sfârșit de săptămână

1 februarie 2021 | 0 comentarii |

În urma gesturilor generoase ale familiilor unor pacienți intrați în moarte cerebrală și a mâinilor de aur ale echipelor de transplant, zeci de români au primit o în prima lună a acestui an o nouă șansă la viață prin transplant, iar în acest weekend a fost realizat și primul transplant de cord din acest an și din perioada pandemiei.

 

Ultimele zile ale săptămânii trecute au fost foarte agitate pentru echipele de prelevare și transplant din țară, care au fost intens solicitate în această perioadă și au fost nevoite să facă față unor situați dificile ce le puteau periclita misiunea.

Astfel, joi, în decurs de mai puțin de 24 de ore, au fost efectuate trei prelevări multiorgan în trei centre din București, Iași și Cluj Napoca, iar 16 oameni aflați în suferință au primit o nouă şansă la o viață normală, prin transplant de organe şi cornee, în același interval de timp.

Seria curselor contracronometru pentru viață a debutat la spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, unde echipa de prelevare și transplant a efectuat prima intervenție din acest an. Îngerul donator a fost o pacientă de 47 de ani, intrată în moarte cerebrală. La intervenţia de prelevare au fost prezente echipele de prelevare ficat şi rinichi ale Institutului Clinic Fundeni, precum şi o echipă a Eurotransplant, pentru prelevarea plămânilor. Ulterior, la Institutului Clinic Fundeni, viața unui pacient care aștepta un transplant hepatic și a altor doi care erau pe liste pentru un transplant renal, a fost salvată în urma transplanturilor efectuate de specialiștii unității medicale, iar intervenţia de transplant pulmonar s-a realizat la Centrul de Transplant Hamburg.

 

În aceeași zi, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N.Oblu” din Iași avea loc o altă prelevare de organe de la un pacient de 42 de ani, intrat în moarte cerebrală în urma unui traumatism craniocerebral puternic. S-a stabilit că, pe lângă ficat și rinichi, puteau fi prelevați și plămânii dar și inima. Pentru cord s-a găsit un pacient compatibil în România, în timp ce pentru plămâni a fost din nou solicitată o echipă Eurotransplant care a sosit din Belgia.

Ficatul a fost prelevat de o echipă a spitalului ieșean Sfântul Spiridon și a fost transplantat ulterior în cadrul aceleiași unități medicale, în timp ce rinichii au salvat viaţa a doi pacienţi de 27, respectiv de 31 de ani, cu insuficienţă renală, aflaţi în dializă de mai mulţi ani, la spitalul C. I. Parhon din aceeași localitate. Corneea a schimbat în bine viața altor pacienți, operați în cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi.

Nici pandemia, nici alte greutăți nu au împiedicat mâinile și inimile de aur ale echipelor de prelevare și transplant să facă posibil ca viața să continue și după moarte, prin transplantarea organelor unor îngeri ale căror familii au acceptat donarea și astfel să contribuie la salvarea vieților altor români aflați la limita dintre viață și moarte și a căror singură șansă de supraviețuire era transplantul.

 

Echipa venită de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT)Târgu Mureș pentru prelevarea cordului s-a văzut pusă în situația de a nu mai putea decola înapoi, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, însă salvarea a venit din partea colegilor din Belgia.

Aceștia ajunseseră la Iași cu o aeronavă performantă care putea face față unor condiții meteo mai neprielnice, astfel că echipa Eurotransplant a preluat cordul împreună cu medicii de la Târgu Mureș, transportându-i în timp util la Institutul Inimii. Astfel s-a putut realiza cu succes și primul transplant de cord din acest an. Dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, a precizat că a fost primul transplant cardiac de la declanșarea crizei sanitare generate de pandemie. Pacientul salvat în urma acestei operații este un bărbat de 42 de ani din Sibiu, care aștepta apariția unui donator compatibil de mai bine de doi ani.

Echipa Eurotransplant a ajuns cu bine în Belgia, unde a fost efectuată și intervenția de transplant pulmonar, în cazul unui pacient cu o afecțiune respiratorie gravă.

 

În cursul nopții a avut loc o a treia prelevare, de această dată la Spitalul Clinic de Urgență din Cluj. Donatorul a fost un pacient de 47 de ani, aflat în moarte cerebrală, a cărui familie și-a dat acordul pentru această intervenție. Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de o echipă a Spitalului Clinic Sf. Maria din Bucureşti, unde a fost realizată şi intervenţia de transplant hepatic.

Rinichii au fost prelevați de echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, tot aici realizându-se și transplantul.

Astfel, 12 vieți au fost salvate într-o singură zi, în timp ce alți 4 pacienți și-au recăpătat vederea, în urma transplanturilor de cornee, prelevată de la pacienții din Iași și Cluj.

 

În week-end, maratonul a continuat cu alte intervenții, deloc lipsite de emoții. Startul s-a dat la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, unde familia unui pacient intrat în moarte cerebrală își dăduse acordul pentru prelevarea de organe. Generozitatea familiei şi efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare forată din dr. Tudorel Sabău, dr. Silviu Turcuș, as. Emese Szabo, as Aurelia Cheregi, dr. Carmen Pantiș au făcut posibil ca o echipă de la Institutul Fundeni, condusă de dr. Genady Vatachki să poată preleva ficatul, iar o alta de la Cluj, coordonată de dr. Andrei Tomuță a prelevat singurul rinichi ce putea fi transplantat.

Dacă echipa de la Cluj a revenit la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal fără probleme, iar intervenția de transplant nu a suferit nici o întârziere, drumul spre aeroport al echipei care prelevase ficatul nu a fost lipsit de emoții. Ambulanța în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier, din fericire fără victime. Un echipaj de Poliție a preluat medicii și i-a condus la aeroportul din Cluj, unde s-au îmbarcat și au ajuns la timp București, pentru efectuarea transplantului hepatic.

În final, intervenţia de transplant hepatic s-a realizat la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni cu succes, redând bucuria vieţii unei paciente a cărei unică şansă era un transplant. Un alt pacient va putea spune că trăieşte o minune, în urma intervenţiei de transplant renal realizată la ICUTR Cluj Napoca.

 

Dr. Radu Zamfir, director ANT

Conducerea Agenției Naționale de Transplant subliniază că „în spatele acestor vieţi salvate stau echipele de coordonatori şi kdp din cele trei spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoţie şi responsabilitate, aceea de a fi alături, în cel mai greu moment, de familiile donatorilor, în condiţiile extrem de dificile impuse de pandemia COVID 19. Au fost ore intense pentru toate echipele medicale implicate în circuitul extrem de complex al sistemului de transplant, care au făcut o adevărată cursă contracronometru pentru salvarea de vieţi. Apreciem, mai mult ca oricând, efortul acestor oameni, profesionalismul şi dedicarea cu care îşi fac datoria în aceste vremuri atât de dificile. Dedicarea acestor oameni minunaţi demonstrează, prin rezultate, că transplantul este activitatea realizată la cel mai înalt grad de profesionalism şi responsabilite. Împreună reuşim să ne îndeplinim misiunea noastră principală: salvarea cât mai multor vieţi! Mulțumim încă o dată familiilor donatorilor şi echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă!”.

 

Primul transplant realizat anul acesta a avut loc în ziua de 7 ianuarie, când echipa dr. Vlad Brașoveanu a efectuat primul transplant hepatic de la donator viu, la Spitalul Fundeni.  Tot el, împreună cu echipa, a realizat și primul transplant de ficat de la un donator aflat în moarte cerebrală, pe 13 ianuarie, după ce la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti a avut loc prima prelevare de organe şi ţesuturi din acest an la nivel naţional, ca urmare a generozității familiei care a acceptat să dăruiască o nouă şansă la viață unor semeni necunoscuţi.

Astfel, gestul de omenie al familiei îngerului donator şi profesionalismul specialiştilor implicaţi în activitatea de transplant a salvat trei oameni prin transplant de ficat şi rinichi şi au redaat vederea altor doi pacienţi. Intervenţiile de transplant ficat şi rinichi s-au realizat cu succes în cadrul centrelor de excelenţă ale Institutului Clinic Fundeni, acolo unde salvarea de vieţi este munca şi motto-ul unor echipe profesioniste şi dedicate pacienţilor.

Corneea s-a transplantat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi, ajutând doi pacienţi să-şi recapete vederea.

În condiţiile extrem de dificile impuse de pandemie, mobilizarea tuturor echipelor medicale implicate este maximă şi sunt cu atât mai mult de apreciat eforturile deosebite depuse pentru salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*