Acțiune manifest în favoarea unui Pact pentru Incluziune

11 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Pactul se referă la copiii și adulții cu dizabilități și include o serie de măsuri pentru respectarea drepturilor acestora.

 

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a lansat o campanie la nivel național, ce vizează mobilizarea factorilor de decizie din România pentru a încheia un pact care să garanteze respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Pactul pentru Incluziune reprezintă un angajament moral propus decidenților, indiferent de culoarea politică, prezentând principalele politici publice care trebuie să fie adoptate în România pentru ca persoanele cu dizabilități să aibă parte condițiile de viață decente, la care au dreptul.

Pentru a promova și a aduna cât mai mulți susținători ai acestei inițiative, CEDCD a inițiat o amplă acțiune premergătoare, denumită „Ștafeta națională pentru incluziune”. Aceasta a pornit săptămâna trecută din București către Timișoara și apoi spre Arad, urmând ca după aceea să parcurgă fiecare județ din țară, până în luna decembrie.

Scopul acestei ștafete este acela de a strânge cât mai multe semnături de susținere de la părinții copiilor cu dizabilități și de la adulții aflați în această situație.

 

Maria Madalina Turza

În fiecare județ, reprezentanții CEDCD vor avea întâlniri cu persoanele cu dizabilități, cărora le vor prezenta Pactul pentru Incluziune și le vor solicita sprijinul pentru a strânge cât mai multe semnături în vederea susținerii acestuia. În același scop, a fost inițiată și o petiție on-line, prin intermediul căreia oricine poate semna în sprijinul acestui demers.

Considerăm că excluziunea, segregarea și lipsa pârghiilor sociale și instituționale de viață decentă în comunitate, pe toate etapele de viață, reprezintă un atentat la comunitatea persoanelor cu dizabilități din România, care trenează de cel puțin 30 de ani. Astfel, solicităm clasei politice românești și factorilor de decizie să ia act de situația gravă a persoanelor cu dizabilități din România, cetățeni români, și să adere la Pactul pentru Incluziune, independent de culoarea și apartenența politică”, a declarat Maria Mădălina Turza, președintele CEDCD.

Pactul include șase puncte, reprezentând politici publice pe care decidenții politici trebuie să le implementeze pentru a asigura dreptul la o viață decentă pentru persoanele cu dizabilități.

 

Primul punct se referă la crearea de servicii de intervenţie timpurie şi reabilitare în comunitate, adecvate, suficiente şi accesibile, urmată de implementarea educaţiei incluzive pe toate nivelurile de învăţământ şi asigurarea mijloacelor necesare de suport, accesibilizare, acomodare şi modificare în toate şcolile din România.

Pactul stipulează și implementarea de programe de tranziţie către piaţa muncii din ciclul gimnazial, până la finalizarea etapelor individuale de studiu. Se solicită, totodată, modificarea cadrului legal în ceea ce priveşte o serie de aspecte cheie privind viaţa independentă a persoanelor cu dizabilităţi precum capacitatea legală şi facilitarea accesului pe piaţa muncii.

Alocarea fondurilor necesare măsurilor de asistenţă şi protecţie socială a copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi de la bugetul stat este o altă solicitare a inițiatorilor pactului, iar ultimul punct se referă la susţinerea şi promovarea în Parlamentul European a iniţiativei civice europene „Europe CARES”, privind reglementarea unitară a educaţiei incluzive a persoanelor cu dizabilităţi la nivelul Uniunii Europene, prin intermediul unei directive.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*