CNA a dat undă verde campaniei de promovare a dreptului la vot pentru persoanele cu dizabilități

Un spot cu mesaje de interes public pe această temă va fi difuzat de posturile de televiziune pe parcursul campaniei electorale, inițiatorii așteptând acum o reacție și din parte politicienilor.

 

La mai puțin de o săptămână după ce Sanatateabuzoiana.ro a relatat despre inițiativa Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) în scopul asigurării exercitării dreptului de vot pentru persoanele cu dizabilități, reprezentanții asociației au anunțat că au făcut un nou pas important înainte în această direcție. S-a primit acordul autorității de reglementare în domeniul audiovizualului în ceea ce privește difuzarea pe posturile de televiziune a unui mesaj de interes public.

O solicitare în acest sens fusese adresată Consiliului Național ala Audiovizualului (CNA). Reprezentanții asociației au cerut să li se permită difuzarea, de către televiziuni, pe parcursul campaniei electorale, a unui mesaj de interes public sub forma unui spot care face referire la dreptul persoanelor cu dizabilități de a vota și de a avea acces la o informare corectă și completă pe parcursul campaniei electorale. Astfel, susțin reprezentanții CENCD, persoanele cu dizabilități își vor putea exprima opțiunea pentru un candidat sau o formațiune politică, în deplină cunoștință de cauză.

 

În ședința de ieri a CNA, membrii consiliului au aprobat cu unanimitate de voturi această solicitare, iar reprezentanții CEDCD spun că va fi pentru prima dată în istoria recentă a României când pe posturile de televiziune, pe lângă mesajele cu caracter electoral de care mulți sunt sătui, va fi difuzată și o campanie dedicată dreptului la vot al persoanelor cu dizabilităţi şi nevoilor lor specifice legate de acces şi informare.

Inițiatorii speră ca mesajul campaniei să sensibilizeze în primul rând autoritățile însărcinate cu amenajarea secțiilor de vot dar și pe politicienii implicați în procesul electoral, astfel încât alegătorii cu dizabilități să aibă parte de informații în cadrul campaniilor electorale, adaptate nevoilor specifice și să li se faciliteze accesul la urnele de vot.

Nu în ultimul rând, prin intermediul acestei campanii, situația alegătorilor cu dizabilități va ajunge și în atenția întregii opinii publice și astfel, poate se va schimba ceva în bine.

 

Maria Mădălina Turza, preşedintele CEDCD a precizat că în România trăiesc în prezent 812.594 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 748.210 sunt adulţi, cu cetățenie română și cu drept de vot. Cu toate acestea, doar 4% dintre ei ajung să voteze, România având cea mai mică rată de participare politică a persoanelor cu dizabilități, dintre toate țările UE.

„Votul din şedinţa CNA este un prim pas, foarte important. Urmează ca în perioada următoare să fie transmisă o recomandare din partea consiliului către posturile de televiziune, ca acestea să difuzeze mesajul de interes public  – spotul video realizat de noi – în perioada de campanie electorală. Următorul pas îl aşteptăm din partea tuturor actorilor politici implicaţi în această campanie, indiferent de partidele sau alianţele din care fac parte, să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi la oferta lor electorală, la materialele pe care le promovează, în deplin respect pentru acest electorat şi pentru drepturile lor, garantate prin Constituţie şi prin convenţiile internaţionale”, se mai arată într-un comunicat semnat de președintele CEDCD.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*