Votul pentru Parlamentul European, condiționat de susținerea drepturilor persoanelor cu dizabilități

Candidații care doresc votul românilor pe 26 mai sunt îndemnați să semneze un acord prin care își iau angajamentul că se vor alătura intergrupului pentru problematica persoanelor cu dizabilitați din cadrul Parlamentului European.

 

Pentru că ne aflăm în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, promisiunile curg din toate taberele politice. Având în vedere experiența campaniilor precedente, tot mai puțini alegători se încred însă în vorbele goale aruncate de candidați, convinși ca promisiunile electorale nu sunt făcute decât în scopul de a le câștiga votul, pentru ca imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor să fie uitate.

În aceste condiții, Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) a avut inițiativa de a le propune candidaților care cer votul românilor pe 26 mai, să se angajeze în scris că își vor ține promisiunile referitoare la persoanele cu dizabilități și vor susține drepturile acestora în Parlamentul European, dacă vor fi aleși să reprezinte România în cadrul acestui for. Astfel, împreună cu Forumul European al Dizabilității, reprezentanții CNDR le-au solicitat candidaților, în mod public, să semneze un angajament de susţinere a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Conform documentului, candidații care îl vor semna își iau angajamentul că se vor alătura intergrupului pentru problematica persoanelor cu dizabilităţi din cadrul Parlamentului European şi vor colaborarea cu mişcarea persoanelor cu handicap, pentru a atinge obiectivele prevăzute în respectivul angajament.

 

Documentul poate fi semnat atât în cadru oficial, în prezenţa preşedintelui CNDR, sau fără „publicitate”, direct pe site-ul Forumului European al Dizabilităţii. Indiferent de modul în care vor semna sau de opțiunea acestora de a semna sau nu acest acord, persoanele cu dizabilități și familiile acestora, care au și calitatea de alegători, vor avea posibilitatea de a consulta pe același site un tabel cu candidații care și-au luat acest angajament, astfel încât să se poată orienta în privința celor cărora le vor acorda votul în data de 26 mai.

Reprezentanții CNDR mai precizează că intergrupul pentru problematica persoanelor cu dizabilităţi din cadrul Parlamentului European este o grupare informală a membrilor acestui for, compusă din toate naţionalităţile şi din majoritatea partidelor politice, care promovează politica în materie de handicap, atât în cadrul Parlamentului European, cât şi la nivel naţional.

 

Printre obiectivele pe care candidații și le asumă prin semnarea acestui acord se numără finanțarea din fonduri europene pentru asigurarea egalităţii de şanse şi a nediscriminării, înființarea un pilon UE al drepturilor sociale, care îmbunătăţeşte condiţiile de trai ale persoanelor cu dizabilităţi şi ale familiilor acestora în cadrul societăţii, precum și adoptarea unei legislaţii cuprinzătoare împotriva discriminării la nivelul Uniunii Europene.

Textul integral al angajamentului propus de CNDR candidaților la europarlamentare este următorul : „Dacă sunt ales membru al Parlamentului European, mă angajez să promovez drepturile persoanelor cu dizabilităţi în UE. Fiind informat de Manifestul privind alegerile europene din 2019, adoptat de cel de-al patrulea Parlament European pentru persoanele cu dizabilităţi, mă angajez să mă alătur Intergrupulului pentru problematica persoanelor cu dizabilităţi din cadrul Parlamentului European şi să colaborez cu mişcarea persoanelor cu handicap pentru a atinge următoarele obiective: alegeri europene pe deplin accesibile şi incluzive, astfel încât persoanele cu dizabilităţi să beneficieze de dreptul de a vota şi de a candida la alegeri și o strategie europeană 2020-2030 privind persoanele cu dizabilităţi cuprinzătoare şi bine finanţată, menită să pună în aplicare şi să monitorizeze implementarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu handicap”.

Rămâne acum de văzut câți dintre candidații la europarlamentare vor da curs acestei invitații și, mai ales, câți dintre cei care vor semna acordul își vor respecta angajamentul luat și cu ce rezultate.

 


Adaugati un comentariu


 

*