Sanitas solicită salarii egale pentru asistenți, indiferent de forma de pregătire

13 septembrie 2018 | 7 comentarii |

O a doua variantă propusă de sindicaliști este ca, în viitorul apropiat, să există o singură formă de pregătire pentru asistenții medicali, astfel încât aceștia să nu mai fie împărțiți în asistenți cu facultate și asistenți cu școală postliceală, în condițiile în care au aceeași fișă a postului.

 

Viorel Hușanu, liderul celei mai puternice filiale a Sanitas, cea din București, a anunțat în cursul zilei de azi că a depus o petiție la Parlamentul European prin care solicită ca asistenții medicali din sistemul public de Sănătate românesc să beneficieze de același salariu, indiferent de forma de pregătire pe care au urmat-o. În documentul respectiv, sindicaliștii solicită autorităților europene să impună României să elaboreze niște reglementări clare în acest sens, dat fiind faptul că în prezent s-a creat o discriminare salarială între asistenții cu studii superioare și cei care au urmat cursurile unei școli postliceale sanitare, primii beneficiind de venituri mai mari, cu toate că au aceleași atribuții ca și colegii lor, iar fișa postului este aceeași în ambele cazuri.

Viorel Hușanu spune că la nivelul filialei pe care o conduce se fac demersuri în acest sens de un an de zile, timp în care au fost strânse peste 200.000 de semnături pentru susținerea acestei solicitări. Hușanu a mai precizat că a fost desemnat să susțină petiția în Parlamentul European, arătându-se încrezător că aceasta va fi rezolvată în mod favorabil iar autoritățile de la Bruxelles vor impune României „o anumită linie pe care să o respecte”.

 

Sindicaliștii oferă două variante pentru rezolvarea acestei probleme, prima fiind aducerea la același nivel a salariilor asistenților, indiferent de forma de pregătire pa care aceștia au urmat-o, iar cea de doua fiind aceea ca pe viitor, să existe o singură formă de pregătire pentru asistenții medicali, si astfel nu vor mai exista discriminări în cadrul acestei categorii profesionale.

„Avem în sistem asistenţi medicali salariaţi cu diferite forme de pregătire: liceu sanitar, şcoala tehnică sanitară, şcoala profesională, şcoala postliceală, facultate, mai sunt şi asistenţi care au prins şcoala veche sanitară. Sunt diverse forme şi, de fapt, toţi fac acelaşi lucru, în schimb salarizarea este diferită. De câţiva ani sindicatele au încercat să echivaleze sau să uniformizeze studiile. S-a ajuns la modificarea Legii învăţământului care permite transferul de credit, dar de fapt nu s-a întâmplat nimic. Această Lege a salarizării ne-a dezbinat. Există o discrepanţă nu doar între medici şi asistenţi, dar şi între medici, asistenţi şi restul lumii. Să nu uităm că există farmacişti, biologi, personal TESA. Aceştia în continuare sunt nemulţumiţi şi sunt pe bună dreptate. Ei au rămas pe un salariu minim pe economie, în timp ce salariul medicilor a crescut. Asistentul nu are salariul la care a sperat”, a mai precizat liderul Sanitas București.

 

Vasile Cepoi

În același timp, Vasile Cepoi, președintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate a criticat dur calitatea pregătirii asistenților medicali, despre care spune că s-a degradat mult în ultima vreme, din cauză că atribuţiile şi competenţele lor nu sunt bine stabilite, există două sisteme de învăţământ pentru aceeaşi profesie, iar modul în care se distribuie volumul de muncă se face pe criterii administrative.

„Problemele asistenţilor medicali pornesc de la calitatea pregătirii profesionale care, din păcate, s-a degradat. De la atribuţiile şi competenţele asistenţilor medicali, care nu sunt bine stabilite, până la faptul că avem două sisteme de învăţământ pentru aceeaşi profesie. Până la faptul că modul în care se stabilesc sarcinile şi modul în care se distribuie volumul de muncă a asistenţilor medicali nu se face pe criterii medicale, ci pe criterii administrative, pe număr de paturi, nu pe gradul de dependenţă al pacientului. Până la faptul că infirmiera care ar trebui să fie mâna dreaptă a asistentului medical nu este pregătită corespunzător, decât prin două săptămâni de curs făcute la o direcţie sanitară de undeva, fără o curriculă, fără o recunoaştere”, a declarat Cepoi, adăugând că toate aceste probleme afectează în final calitatea actului medical și, implicit, siguranța pacienților.

Discuțiile pe această temă au avut loc în azi, în cadrul Conferinţei Naţionale a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.Comentarii (7)

 1. Cecilia Kintus spune:

  Domnule Președinte, asistentii medicali sunt pregătiți în Belgia , 4 ani la Universitate.Apoi au dreptul la master, doctorat.
  Sunt plătiți in funcție de studii.Este alegerea fiecăruia pentru ce tip de învățământ optează. Nu exista salarii egale intre învățământ postliceal și cel superior. Exista, totuși o diferență!
  Va fi o cauza pierdută!

 2. Andrea Marinescu spune:

  Sa nu mai fie postliceale care scot asistenți slab pregătiți și fără bacalaureat și atunci toată lumea va fi fericită, inclusiv pacientul care se lasă pe mana noastră. Cei care lucrează deja sa își echivalent studiile și gata, nu mai comentează nimeni.

 3. Mihaela c spune:

  Dar de asistentii medicali care lucreaza la medic de familie pe salar minim pe economie ce parere aveti? Noi ce studii credeti ca avem? Suntem marea majoritate cu pestw 10 ani vechimw si grad principal si luam 1200 lei salar. Nu ni se recunoaste nimica. Nu beneficiem dw concedii de odihna. Si munca e titanica. Luam contact cu toate categoriile de bolnavi, lucram pe calculator, facem teren. …

 4. Adriana Bardasu spune:

  Doar cei care lucrează în sistemul public sunt asistenți medicali ??? Asistenții de medicina de familie sunt tot ASISTENȚI MEDICALI si sunt plătiți cu salariul minim pe economie !!! Vrem egalitate în ceea ce privesc salariile !! Va faceti probleme ce lucrează un a.m. cu facultate si ce lucrează un a.m. cu postliceala ??? Noi facem munca a mai multor asistente în 8 ore de munca !!! Si totusi vrem EGALITATE !!!

 5. Predan Mariana spune:

  Dar asistenții din sectorul privat nu au aceeași pregătire cu cei de la stat? Noi nu lucram tot în tara asta? Despre noi este vorba în aceste demersuri? Nu credeti ca este discriminare si umilinta? As vrea un raspuns daca se poate! Majoritatea avem salarii de necalificați și mai facem si munca femeii de serviciu pe acești bani!

 6. Lacramioara Felicia Balica spune:

  Nu ar trebui sa fie diferente la salarizare nici intre medicii primari si medicii specialisti,pt.ca fac aceeasi munca si pt.ca titlul/gradul de medic primar nu exista in UE

 7. Nicoleta Popa spune:

  Cum sa impuna Bruxellelul o linie de salarizare daca in Belgia este la fel diferente salariale (intre asistenti cu postliceala si cei cu facultate) lucreaza in acelasi loc fac aceeasi munca si diferenta salariala este ~ 500eur domnul de la sindicat despre ce vorbiti nu mai dati sperante desarte

Adaugati un comentariu


 

*