Persoanele cu dizabilități cer un candidat apolitic care să monitorizeze implementarea drepturilor ce li se cuvin

Două organizații reprezentative au adresat o scrisoare deschisă Senatului României, care urmează să își dea votul pentru o astfel de funcție.

 

Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România şi Asociaţia Nevăzătorilor din România au transmis o scrisoare deschisă senatorilor României, cărora le solicită să susţină un candidat apolitic pentru postul de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Solicitarea vine în contextul în care cele două organizații l-au propus pentru acest post pe Virgil Lazăr, vicepreşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Acesta este persoană cu dizabilități vizuale, absolvent de Drept şi activist în domeniul organizaţiilor neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilităţi de peste 15 ani şi nu este afiliat politic. Cu toate acestea, în urma audierilor din Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, candidatul Virgil Lazăr nu a primit un număr suficient de voturi.  Astfel, cele două organizații reprezentative au propus-o pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare pe Nicoleta Predescu, președintele unei alte asociații care militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități care, de asemenea, nu este afiliată politic.

Noi cunoaştem consecinţele numirii politice anterioare şi nu am dori să repetăm această tristă experienţă, când primeam strigătele de ajutor de la persoanele cu dizabilităţi din instituţii şi eram lipsiţi de posibilitatea de a le sprijini” – se arată în scrisoarea deschisă adresată senatorilor.

 

Semnatarii mai spun că, dacă se doreşte cu adevărat respectarea legii de înfiinţare a Consiliului de Monitorizare şi implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, este necesar ca această instituţie să fie condusă de o persoană apolitică şi cu competenţe profesionale în domeniul promovării şi apărării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Nu mai puțin de 854.965 de persoane cu dizabilităţi din România şi familiile acestora contează pe responsabilitatea dumneavoastră, sperând că drepturile lor nu vor mai fi încălcate cu complicitatea instituţiilor care, conform legii, ar trebui să vegheze asupra garantării şi respectării lor. Înţelegem că decizia vă aparţine, dar ea a fost dată în competenţa dumneavoastră cu scopul de a acţiona pentru binele oamenilor” – se mai arată în finalul scrisorii deschise semnată de reprezentanții celor două organizații.

 


Adaugati un comentariu


 

*