UMFST Târgu Mureș, modernizată cu fonduri europene

20 martie 2019 | 0 comentarii |

 Peste 6 milioane de euro fonduri nerambursabile au fost alocate Universității, pentru reabilitarea și modernizarea clădirii principale, în scopul îmbunătățirii condițiilor de formare a cercetătorilor post-doctoranzi în medicină.

 

Sursă foto: Blogul UMFST

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş se va reabilita și moderniza grație unui proiect cu fonduri europene de peste șase milioane de euro, a anunțat rectorul instituției de învâțământ medical. Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, împreună cu directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, a semnat marţi, 19 martie 2019, contractul de finanțare care asigură fondurile necesare pentru a moderniza și îmbunătăți condițiile de studiu ale studenților UMFST Târgu Mureș.

Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectelor sunt alocate din bugetul Regiunii Centru al POR 2014-2020, Prioritatea de investiții 10.1A, Obiectivul specific 10.3, se arată într-un comunicat al universității.

Investiția este de 49.289.221,4 de lei, din care 29.400.000 de lei (peste 6,3 milioane de euro), respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezintă fonduri nerambursabile.

Proiectul prevede modernizarea spatiilor educaționale și eficientizarea energetică a clădirii. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea formării cercetătorilor post-doctoranzi în medicină prin furnizarea unor programe de cercetare post-doctorală.

 

Clădirea principală a universității, construită în perioada 1906-1907 de către Primăria orașului Târgu Mureș, va fi reabilitată, modernizată și dotată, astfel încât la finalizarea proiectului, cei aproximativ 8.500 de studenți să beneficieze de condiții mai bune de studiu și de cercetare. Vor fi realizate lucrări de reabilitare, modernizare şi echipare a clădirii pe o suprafaţă de 16.192 mp, respectiv demisol, trei etaje şi pod.

Universitatea, de-a lungul timpului, și-a dezvoltat programele de studii, având 35 programe de studiu la nivel de licență, 31 programe de studii la nivel de masterat, precum și studii doctorale și postuniversitare în care se predă în limbile română, maghiară și engleză. (…) Nivelul de educație este factorul-cheie al dezvoltării naționale, deoarece determină în mare măsură activitatea economică, productivitatea, precum și mobilitatea forței de muncă, creând premisele, pe termen lung, pentru existența unui nivel mai ridicat de trai și de calitate a vieții. Iar această investiție, care are undă verde de azi, se face într-un domeniu cu potențial de creștere care contribuie la creșterea angajabilității generațiilor noastre de absolvenți, în sectoare competitive și cu specializări inteligente”, a declarat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul UMFST Târgu Mureș.

 

Succesul obținerii finanțării proiectului este rezultatul activității Departamentului de Proiecte Europene și a Direcției General Administrative din cadrul UMFST Târgu Mureș, iar data estimată pentru finalizarea proiectului este 31 octombrie 2021.

UMFST Târgu Mureș este una dintre universitățile românești cu cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare, astfel că „finanțarea acestui proiect va asigura premisele creșterii calității și performanţei științifice în domenii relevante sectoarelor economice competitive, ca și parte a sistemului românesc de învățământ. O infrastructură educațională adecvată este esențială pentru construirea de abilități sociale, dezvoltarea competențelor profesionale și a capacitații de integrare socio-profesională pentru fiecare individ. Această investiție va avea ca rezultat sporirea capacității Universității de a anticipa și a răspunde cerințelor pieței privind standardele și calitatea academică, de a dezvolta noi programe, beneficiind de tehnologie și echipamente moderne, pentru a oferi studenților competențe cros-disciplinare”, a spus, la rândul său, Simion Crețu, directorul general al ADR Centru.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*