Primul acord de cooperare în domeniul farmaceutic între universități din România și Coreea de Sud

Documentul a fost semnat la Târgu Mureș și reprezintă totodată o premieră pentru întreaga zonă a Europei de Est.

 

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST) a devenit prima universitate din România și din Europa de Est care încheie un acord de colaborare în domeniul Farmaciei cu Universitatea Națională din Seul, parteneriatul fiind semnat cu ocazia unei vizite pe care o delegație a Facultății de Farmacie din cadrul universității din Coreea de Sud a efectuat-o la Târgu Mureș. Primele discuții referitoare la acest acord de colaborare au fost purtate în luna martie a acestui an, atunci când profesorul doctor William Au, de la UMFST, a efectuat o vizită la Universitatea Națională din Seul, unde a avut o întâlnire cu decanul Facultății de Farmacie, prof. dr. Bong-Jin Lee, ocazie cu care au fost identificate primele direcții de colaborare între cele două instituții de învățământ superior.

Săptămâna trecută a venit rândul UMFST să fie gazdă pentru o delegație universitară de la Facultatea de Farmacie din Seul, fiind purtată o nouă rundă de întrevederi, la finalul căreia a fost semnat acordul bilateral de cooperare. Din delegația sosită din Coreea de Sud au făcut parte prof. dr. Bong-Jin Lee, decanul Facultăţii de Farmacie, prof. dr. Keon-Wook Kang şi prof. dr. Minsoo Noh, prodecani ai Facultăţii de Farmacie, prof. dr. Jung-Weon Lee, directorul Institutului de Cercetare Farmaceutică şi prof. dr. Jeong-Hill Park, directorul Muzeului de Farmacie.

 

În baza acestui parteneriat, între cele două universități vor avea loc schimburi de studenți, doctoranzi și tineri cercetători, urmând ca cele două instituții de învățământ superior să organizeze în comun cea de-a doua ediție a Conferinţei Internaţionale de Medicină Personalizată. Totodată, se are în vedere și organizarea altor manifestări științifice în domeniul farmaciei, precum și realizarea de articole științifice și schimbul de bune practici.

Cu ocazia vizitei efectuate la Târgu Mureș, oaspeții din Coreea de Sud au vizitat și Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant, Facultatea de Farmacie, Grădina Botanică şi Grădina de Plante Medicinale. În urma acestor vizite, aceștia s-au declarat impresionați de infrastructura didactică și de cercetare dar și de campusul și infrastructura pe care UMFST o pune la dispoziția studenților săi.

 

Universitatea Națională din Seul a fost fondată în anul 1946, devenind ulterior atât o instituție de referință pentru învățământul superior din Coreea de Sud, cât și una recunoscută la nivel mondial pentru excelenţa academică şi cercetarea ştiinţifică de înalt nivel. În topul celor mai bune universități din lume, universitatea din Seul se clasează pe locul 36, iar Facultatea de Farmacie ocupă locul 20 într-un top similar al instituțiilor de învățământ superior care formează specialiști în acest domeniu.

Tot în cursul acestei luni, o delegație formată din specialiști ai UMFST a participat la o întâlnire de lucru ce a avut loc în Cipru, în cadrul unui proiect Erasmus ce vizează parteneriatele strategice pentru învățământul superior. Proiectul, în care sunt implicate universități din Italia, Marea Britanie, Spania, Macedonia, Cipru, Polonia, Portugalia și România, se derulează în perioada 2018-2021, iar  obiectivul principal constă în inovația în educație și schimbul de bune practici.


Adaugati un comentariu


 

*