Pacienții cu afecțiuni hepatice, privați de testări și tratament din cauza pandemiei

2 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

În cadrul unei Conferințe care avut loc în weekend, pacienții au tras un nou semnal de alarmă referitor la faptul că epidemia de Covid-19 le-a restricționat accesul la servicii medicale, iar medicii au subliniat că le-a fost afectată activitatea.

 

Cea de-a 12-a ediție a conferinței pacienților cu afecțiuni hepatice, organizată online de către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-Ro) în acest weekend, a constituit un nou prilej pentru organizatori de a trage un semnal de alarmă asupra faptului că pandemia a afectat în mod semnificativ accesul pacienților cu afecțiuni hepatice la testări și tratament, fapt confirmat și de medicii gastroenterologi și interniști invitați la eveniment.

Astfel, pe fondul celui de-al doilea val al pandemiei, se constată numărul redus de pacienți care au accesat terapia antivirală, în special pe programul cost-volum-rezultat în hepatita C. Printre cauze, se află dificultatea de accesa unele servicii din spitale, programările destul de târzii în unele cazuri, dar și teama pacienților de a ajunge în spitale și a se infecta cu noul coronavirus sau de a nu fi depistați cu Covid-19.

Un alt motiv de îngrijorare este rata de testare extrem de scăzută, comparativ cu ultimii ani, care a dus la o situație greu de anticipat la început de an. Multe programe de testare au fost abandonate și, chiar dacă medicii de familie au posibilitatea de a recomanda testarea, de a prescrie markerii virali pe analizele de bază pentru orice pacient din lista lor, numărul pacienților depistați este destul de mic, din cauză că nu se efectuează testări.

 

Mainela Debu

O altă temere exprimată de pacienți în cadrul conferinței din week-end este legată de faptul că, odată cu finalizarea actualului contract cost-volum-rezultat, nu va exista o continuitate în acordarea terapiei antivirale și în continuare nu se vor găsi soluții pentru pacienții neasigurați.

Este momentul să fim o echipă – medici, autorități, asociații de pacienți –  și să găsim soluții pentru ca niciun pacient să nu rămână fără medicația de care are nevoie sau mai grav, să nu fie depistat la timp. Înțelegem situația critică în care se află sistemul de sănătate din România, dar pacienții cu afecțiuni hepatice nu trebuie abandonați. Circuitele din spitale sunt esențiale, astfel încât atât pacientul, cât și medicul să se simtă în siguranță. Să nu uităm că vorbim de o boală infecțioasă, dacă ne gândim la infecțiile cu virus hepatitic B, C sau B plus Delta, și, cu atât mai mult, trebuie să învățăm din experiența acestei pandemii”, a declarat Marinela Debu, președintele APAH-Ro.

 

Dr. Adrian Marinescu

În cadrul aceluiași eveniment, dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș, a declarat că este necesar ca toți pacienții cu boli cronice să fie monitorizați în continuare, chiar dacă ne aflăm în plină pandemie, iar atenția lumii medicale este concentrată în această direcție. „Pacienții cu afecțiuni hepatice cronice au nevoie de diagnostic, au nevoie de terapie și au nevoie, în general, de monitorizare. Cred că putem găsi acea variantă de echilibru în care clinicile de specialitate, de boli infecțioase sau de gastro-enterologie, să se poată ocupa de pacienții cu afecțiuni hepatice cronice, chiar dacă pandemia va mai dura ceva timp de acum încolo. Cred că ar fi o greșeală destul de mare să existe un lockdown pentru afecțiunile cronice în general. Motivul este simplu: riscăm ca acest interval de timp, până se rezolvă pandemia, să ducă la agravarea bolii și lipsa de tratament să își spună cuvântul mai târziu. Trebuie să găsim acele variante ca lucrurile să meargă în paralel – ceea ce ține de infecția Sars-CoV-2 pe de o parte și ceea ce ține de rezolvarea afecțiunilor hepatice cronice de cealaltă parte. Cred că asta este cheia lucrurilor care vor urma, mai ales că în momentul de față avem terapii noi care, realmente vindecă, dacă vorbim de hepatită C și într-o măsură mai mică la Hepatita B și la Hepatita B plus Delta”, a concluzionat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*