Incidența cazurilor de Covid-19, monitorizată la nivel de stradă și cartier

2 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Aplicația pusă la dispoziție se Serviciu de Telecomunicații Speciale (STS) a fost uptadată pentru a face față nevoilor actuale, pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri.

 

Pe măsură ce incidența cazurilor de Covid-19 crește, iar în Capitală și în alte județe s-a depășit de mult rata de infectare de 3 la mie, autoritățile aduc tot mai des în discuție posibilitatea carantinării unor anumite zone unde se constată un număr mai mare de îmbolnăviri. Autoritățile spun că nu se pune problema unei carantine totale, așa cum s-a întâmplat în timpul stării de urgență, însă, pentru a ține cât de cât sub control situația epidemiologică, s-ar putea să se apeleze la această soluție de plasare  în carantină a anumitor zone din localități.

Se impune astfel o evidență mai clară a distribuției cazurilor în orașele cu o incidență ridicată, dar și în celelalte localități, așa că STS a venit cu o soluție, îmbunătățind funcționalitatea aplicației Corona-Forms pe care a pus-o la dispoziția autorităților medicale la începutul pandemiei.

Pentru a lămuri anumite controverse care deja au început să circula în spațiul public, alimentate de conspiraționiștii care contestă măsurile de siguranță impuse de autorități și chiar existența coronavirusului, STS a oferit informații detaliate despre noua funcționalitate a aplicației, subliniind că aceasta va permite monitorizarea medicală a cazurilor de Covid-19 și nicidecum urmărirea pacienților pas cu pas, așa cum s-a speculat.

 

Aplicația permite acum realizarea unei hărți mult mai detaliate a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, la nivel de stradă și cartier. Îmbunătățirea funcțiilor a fost făcută la solicitarea Ministerului Sănătății, în condițiile creșterii numărului de îmbolnăviri, care a dus la atingerea capacității maxime a spitalelor destinate acestei patologii. Astfel, asimptomaticii și pacienții cu forme ușoare nu mai sunt internați, în cazul lor impunându-se izolarea la domiciliu și monitorizarea de la distanță de către medicii de familie. În această situație se impunea existența unei hărți cu adresele pacienților izolați dar și ale tuturor persoanelor confirmate pozitiv, pentru o mai bună monitorizare.

Aplicația permite astfel o mai bună monitorizare a cazurilor, prin filtrarea lor la nivel de stradă. Reprezentanții STS subliniază că în niciun caz nu poate monitoriza activitatea acestora pas cu pas. În fapt, în aplicație se înregistrează doar adresa declarată de pacienți, iar aceasta va apărea pe harta ce va fi accesibilă doar factorilor de decizie.

 

În acest mod, poate fi urmărită mai ușor evoluția situației epidemiologice pe fiecare zonă, pentru a se lua măsurile care se impun atunci când rata de infectare ajunge la cote alarmante.

Noua funcționalitate a aplicației STS a devenit disponibilă o dată cu intrarea în vigoare, începând de astăzi, a noului flux informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu noul coronavirus. Conform noii proceduri, fiecare laborator care realizează teste a introducerea în sistemul informatic a rezultatelor obținute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel național ori județean sau doar pentru anumite zone. Tot începând de astăzi, rezultatele testărilor RT-PCR sunt transmise pacienților prin SMS și e-mail, pentru ca aceștia să nu mai fie nevoiți să se deplaseze personal la direcțiile de sănătate publică în acest scop. De asemenea, în cazul în care rezultatul este unul pozitiv, este notificat în același mod și medicul de familie, pentru a lua în evidență pacienții respectivi, care vor fi monitorizați de la distanță.

Această nouă modalitate de informare este posibilă tot datorită sistemului informatic pus la dispoziție de STS.

 

Potrivit datelor făcute publice de autorităţi, duminică erau 8 județe și municipiul București în scenariul roșu, iar Sălaj se menține în top, cu o incidenţă de 5,1 la o mie de locuitori, fiind urmat de Cluj – 4,87 la mie, Timiş – 4,29 şi Alba cu 4,17 în timp ce municipiul București avea 3,79.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă că deocamdată „gestionăm fiecare caz în parte, facem izolarea sau carantinarea persoanelor, cu anchetă epidemiologică urmărită foarte clar şi monitorizarea prin medicul de familie”, iar posibilitatea unei eventuale carantinări pe sectoare este în evaluare, subliniind însă încă o dată că „pandemia nu se tranşează în spitale”, iar populația trebuie să respecte regulile impuse de criza sanitară.

Duminică, la nivel național au fost raportate 5.324 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, la care s-au adăugat 971 de persoane reconfirmate la o nouă testare. În intervalul 31.10 – 01.11 au fost raportate 99 de decese (totalul de la debutul pandemiei a ajuns la 7.067 de decese). În unitățile sanitare de profil, erau internați 11.489 pacienți cu Covid19, din care 910 sunt în stare gravă la ATI. 

Județul Buzău continuă să fie în scenariul verde cu 1,21 infectări la mia de locuitori, deși în ultimele zile a avut o medie de 70 de noi infectări, după Tulcea – 1,02, Călărași – 1,08, Vrancea – 1,1 la mie și Argeș – 1,19.

 


Adaugati un comentariu


 

*