Majoritatea școlilor din județul Buzău și-au reluat cursurile în regim normal. Dispoziții de ultimă oră ale ministerelor Sănătății și Educației

8 februarie 2021 | 0 comentarii |

Excepție fac 28 de unități de învățământ din 8 localități, unde rata de infectare se situează între 1 și 3 la mie, iar cursurile se fac în scenariul galben. Cu câteva ore înainte de începerea cursurilor, miniștrii Sănătății și Educației au stabilit câteva reguli noi de desfășurare a cursurilor.

 

După aproape un an de cursuri on-line, elevii buzoieni au revenit astăzi în băncile școlilor, reîntâlndu-și dascălii și colegii de care le-a fost atât de dor, fericiți că autoritățile au decis reluarea cursurilor față în față, odată cu semestrul al doilea al acestui an școlar.

În județ, 456 de unități școlare și-au redeschis porțile, reluând cursurile fără restricții speciale, dar cu condiția respectării normelor sanitare, dat fiind faptul că localitățile în care funcționează se află în scenariul verde, adică au o rată de infectare mai mică de 1 la mie. Asta înseamnă că aici, cursurile se vor desfășura normal, desigur, cu respectarea regulilor de protecție sanitară ce impun purtarea măștii de către elevi și cadre didactice, inclusiv în pauze și la orele de educație fizică, precum și respectarea distanței de siguranță.

Printre școlile care își reiau cursurile în scenariul verde se numără și cele din municipiul Buzău și Râmnicu Sărat, unde rata de infectare a scăzut considerabil, menținându-se sub 1 la mie, ceea ce permite și desfășurarea altor activități cu mai puține restricții. Astfel, în Buzău incidența infectărilor este de 0,83 la mie în timp ce în Râmnicu Sărat, aceasta este de 0,64 la mie.

La nivelul întregului județ, incidența a ajuns la 0,52 la mie, cu 250 de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 9 în cele două focare existente la acest moment la Săpoca (6 cazuri) și la Buzău (3 cazuri).

 

Doar 8 localități din județ depășesc o rată de infectare de 1 la mie, motiv pentru care aici se aplică măsurile prevăzute pentru scenariul galben. Acestea vizează și cele 28 de unități de învățământ arondate, care și-au reluat cursurile în scenariul galben. Este vorba de școlile din comunele Cilibia, Colți, Cernătești, Luciu, Largu, Pogoanele, Pănătău și Țintești. Aici vor merge la cursuri doar preșcolarii, elevii din clasele I-IV precum și cei din clasele a VII-a și a XII-a, restul urmând să învețe on-line.

Decizia a fost luată în ultima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, urmând ca situația epidemiologică la nivelul județului să fie evaluată ca și până acum, la fiecare 14 zile, iar în funcție de evoluția acesteia să se ia deciziile ce se impun, cu privire la desfășurarea cursurilor.

La apariția primului caz de Covid-19 în clasele din învățământul preșcolar și primar se vor suspenda cursurile pentru 14 zile, în timp ce la învățământul gimnazial și liceal se recomandă testarea elevilor și cadrelor didactice, urmând a se stabili dacă e necesară suspendarea cursurilor sau dacă acestea pot continua, eventual până la apariția unui nou caz de infectare, în funcție de rezultatul anchetei epidemiologice desfășurat de DSP.

 

Într-un document comun semnat de miniștrii Sănătății și Educației, Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, publicat duminică seară, sunt făcute câteva precizări cu privire la portul măștii și la excepțiile de la această obligație. Potrivit comunicatului remis pe această temă, sunt 5 excepții de la purtarea măștii, stipulate de legislația actuală.

Regulile și excepțiile privind purtarea măștii sunt stabilite de Ministerul Sănătății care are ca atribuție principală elaborarea de politici, strategii şi programe de acţiune în domeniul sănătății populației”. Astfel, în funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista excepții de la purtatul măștii dacă angajatul este singur în birou; persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare; desfășoară activități fizice intense şi/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.); prezentatorii TV şi invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau viziere.

Totodtă se atrage atenția că „persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice în locul prezenței fizice fără mască”.

 

Totodată, Ministerul Sănătății a modificat formularul prin care părinții pot exprima consimțământul de testare a copilului lor cu teste antigen rapide în școală. Documentul prevede că părintele își exprimă „consimțământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu de către personalul medical, în condițiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19, doar în prezența părintelui/tutorelui legal și în absența părintelui/tutorelui legal, la recomandarea personalului medical”, la fel ca și documentul anterior, doar că declarația pentru prelucrarea datelor a fost inclusă în acest formular, pe aceeași pagină, și nu se mai completează separat, ca în formularul anterior.

Potrivit ministrului Vlad Voiculescuvor exista teste antigen, teste rapide la nivelul şcolilor, o parte au fost distribuite, o parte vor fi distribuite în perioada următoare, prin DSP, către şcoli. (…) Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, pentru copiii care au simptome în cabinete medicale sau într-un izolator. Când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică ce va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta e nevoie de colaborare cu conducerea unităţii de învăţământ. Colegii care au interacţionat cu acel copil testat pozitiv vor trebui testaţi de asemenea, dacă există un consimţământ al părintelui. Dacă nu există, atunci se va lua legătura cu medicul de familie”. Mai greu va fi de asigurat personalul medical care va putea face aceste teste în școli, în condițiile în care, așa cum a subliniat ministrul Cîmpeanu, sunt de trei ori mai multe școli decât cadre medicale, cu tot cu medicii de medicină generală, stomatologi și asistenții lor medicali, Ministerul Educației având angajați doar 113 medici de medicină şcolară şi 268 de asistente medicale.

 

Astăzi, potrivit ministrului Educației, merg fizic, la cursuri, peste 2,4 milioane de elevi din toată țara, iar circa 780.000 învață online, fiecare școală funcționând potrivit scenariilor în care se încadrează localitatea în care se află unitatea de învățământ. De asemenea, peste 8.000 de elevi și peste 1.000 de cadre didactice care au probleme medicale vor învăța/preda tot on-line, pentru a se putea proteja.

Regulile de revenire la școală sunt asemănătoare celor stabilite în septembrie 2020: sunt organizate culoare speciale de intrare și culoare de ieșire separate, iar în cazul în care separarea nu este posibilă, respectarea distanțării fizice a persoanelor care intră în instituția de învățământ este esențială.

La intrare, elevii își dezinfectează mâinile și sunt îndrumați direct în sălile de clasă, pe care nu le vor schimba până la finalul semestrului. Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unității de învățământ (părinți, alți însoțitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepționale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unității de învățământ.

La intrarea în clase și pe coridoare trebuie să fie dispensere cu dezinfectant și măști, iar ușile vor fi menținute deschise, pe cât posibil.

În bănci, elevii vor sta câte unul sau câte doi, respectând distanțarea de 1 metru, cu excepția cazului în care „dacă configurația sălii de clasă nu permite distanțarea fizică de minimum 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi”.

Protocolul mai prevede aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi în timpul pauzelor, minimum 10 minute, precum și la finalul zilei.

 


Adaugati un comentariu


 

*