Relaxarea în perioadă de pandemie impune mai multă precauție decât în perioada Paștelui și de 1 Mai

O spune ministrul Sănătății, care apreciază că dacă nu suntem fiecare dintre noi responsabili și nu ne protejăm în continuare, riscurile de transmitere intracomunitară a noului coronavirus cresc, odată cu încetarea stării de urgență.

 

Astăzi este ultima zi din cele două luni în care România s-a aflat în stare de urgență, iar de mâine, românii vor putea circula mai liber în interiorul localităților, fără declarație pe propria răspundere, iar o serie de unități care au fost obligate să își suspende activitatea de la 15 martie vor fi redeschise.

Se vor putea bucura de această relaxare a restricțiilor chiar și locuitorii din Suceava, prima zonă din țară plasată în carantină, măsura fiind ridicată ieri, printr-o nouă ordonanță militară. Astfel, după o lună și jumătate, municipiul Suceava și opt comune limitrofe au iești din carantină, după ce situația epidemiologică în județ s-a mai ameliorat, iar în peste 60% dintre localitățile județului nu au mai fost înregistrate cazuri noi de infecție.

Referindu-se la măsurile de relaxare care întră în vigoare de la miezul nopții, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că populația trebuie să înțeleagă că, odată cu aceste măsuri, crește și riscul de transmitere intracomunitară a virusului,  motiv pentru care acestea trebuie introduse treptat. Introducerea de noi măsuri, după două săptămâni, depinde doar de modul în care oamenii vor respecta regulile și recomandările în perioada de după 15 mai, pentru a evita cât mai mult răspândirea noului coronavirus. „Populaţia a fost înţelegătoare până în acest moment şi ţin să le mulţumesc pentru acest lucru. Sperăm că vor fi şi în continuare şi să înţeleagă că aceste măsuri de relaxare trebuie să intre progresiv. Intrând progresiv putem să le gestionăm, putem să fim atenţi la fiecare dintre ele”, a declarat ministrul.

 

Nelu Tătaru

Acesta a adăugat că perioada următoare trebuie privită cu mai multă precauție decât perioada Paștelui și cea de 1 Mai, dat fiind faptul că atunci a fost vorba doar de câteva zile, și erau în vigoare măsurile restrictive impuse pe perioada stării de urgență. De această dată, va exista mai multă libertate de mișcare, oamenii vor putea ieși din casă la orice oră și vor putea merge oriunde pe raza localității de domiciliu, vor fi deschise cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumusețare, frizeriile și alte unități care au avut activitatea suspendată în ultimele două luni, iar perioada nu este una limitată doar la câteva zile.

Această relaxare trebuie privită cu mai multă precauţie decât sărbătorile pascale sau weekendul de 1-3 mai. Vom promova în continuare mai multe perioade de relaxare, dar acele perioade ţin foarte mult de rezultatul primei perioade. Noi, dar şi Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile vom face evaluări zilnice ale numărului de cazuri, numărului de decese, de cazuri din Terapie Intensivă, numărului cazurilor de primiri la Urgenţe, care ne vor arăta dacă focarele s-au exacerbat, dacă avem o transmitere accentuată în comunitate şi dacă e nevoie să înăsprim sau să intervenim cu nişte măsuri care să poată controla o eventuală creştere”, a mai precizat Nelu Tătaru.

 

Raed Arafat

Acesta a recomandat autorităților locale redeschiderea parcului, pentru că oamenii au nevoie ne mișcare în aer liber după această perioadă de autoizolare impusă, însă locurile de joacă vor rămâne închise în continuare, cel puțin în următoarele două săptămâni. Chiar dacă vor putea circula liber, oamenii trebuie să respecte în continuare distanțarea socială și să nu se întâlnească în grupuri mai mari de trei persoane. În ceea ce privește obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile închise și în mijloacele de transport, ministrul a precizat că autoritățile locale trebuie să asigure gratuit aceste accesorii persoanelor cu venit minim garantat, dând asigurări totodată că restul populației le va putea achiziționa din unități comerciale, care au stocuri suficiente pentru a satisface cererea.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că sunt semne bune în ceea ce privește evoluția situației epidemice, însă acestea nu sunt încă foarte concludente. În opinia sa, dacă se vor lua multe măsuri de relaxare dintr-o dată sau, dacă cele luate începând de mâine nu sunt însoțite și de respectarea recomandărilor făcute către populație, există riscul de a se reveni la reguli mai restrictive.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*